Tetszhalott állapotban az úszósport, jövőre tolták a rövid pályás vb-t

A FINA jövő decemberre halasztotta az idén december 13-18. közé tervezett abu-dzabi rövid pályás úszó-világbajnokságot. A magyar szakemberek döbbenettel fogadták a hírt, ebben az esztendőben nagy valószínűséggel nem lesz semmilyen nemzetközi esemény.

Ch. Gáll András
2020. 05. 21. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezettnél egy évvel később, 2021. december 13. és 18. között rendezi meg a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) a soron következő rövid pályás úszó-világbajnokságot. A FINA csütörtöki hírlevele szerint az abu-dzabi versenynek a koronavírus-járvány okozta nemzetközi bizonytalanság miatt kellett új időpontot keresni. A vb egy évvel történő halasztásával együtt a FINA nagyszabású konferenciáját is eltolták. A FINA korábban a jövő nyárra tervezett fukuokai vizes vb-t 2022-re halasztotta a tokiói olimpia áthelyezése miatt, míg az európai szervezet, a LEN az idei budapesti Európa-bajnokságot tolta el jövő májusra a pandémia következtében. Így lényegében nem maradt nemzetközi úszóesemény erre az évre...

Amikor közöltük Selmeci Attilával, a világbajnok, világcsúcstartó edzőjével a hírt, hosszú másodpercekig nem tudott megszólalni. – Ez most komoly? Tragédia... Idén nem lesz versenyünk, hatalmas gondot jelent így motiválni az úszókat. Pontosan egy évig semmi, 2021 májusára tolták el a budapesti Európa-bajnokságot, az egyetlen reményünk a decemberi abu-dzabi rövid pályás vb volt, most ez is ugrott. Kézzel fogható, belátható cél nélkül faltól falig róni a kilométereket borzasztó lélekölő. Nem tudom, mi lesz, újratervezésre van szükség – sopánkodott a rutinos mester.

Virth Balázs, a világbajnok edzője rezignáltan fogadta a hírt. – Nem jó hír, de minket elsősorban az 50 méteres medencében rendezett versenyek érdekelnek. Természetesen Bogi elindult volna a rövid pályás vb-n is, de ennek most lőttek. Valamilyen versenyre mindenképpen szükség lenne – fogalmazott, majd hozzátette, úgy tudja, az ISL versenysorozatát még nem mondták le, és a világkupa-széria is még a levegőben lóg.

Sós Csaba szövetségi kapitány első reakcióját ezen a helyen nem tudjuk idézni, de a második sem volt sokkal hízelgőbb.

– Ez már kabaré, nem tudom, decemberben mitől kellene tartani – fortyant fel Sós. – Összehívom az edzőbizottságot, és közösen ki kell dolgoznunk egy hazai versenyrendszert, mert olyan nincs, hogy egész évben nem lesz megméretésük az úszóinknak. Lesz országos bajnokság is, a nyáron még aligha, inkább ősszel, és a korosztályos ob-kat is megcsináljuk, ha másképp nem megy, zárt kapuk mögött. De versenyezni kell!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.