Kevin Mayer otthon volt a kertjében

Magyar Nemzet
2020. 06. 09. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy ötlet volt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől, hogy a koronavírus-járvány karanténos időszakában kitalálta a Végső kerti összecsapás elnevezésű sorozatot, és májusban előbb férfi, majd női rúdugrásban szervezett versenyt három-három klasszis részvételével. Mindenki az otthonában ugorhatott, és a sporteseményekben szűkös napokban a közvetítések valósággal felrobbantották az internetet, olyan szintre emelték a nemzetközi szövetség videómegosztó YouTu­be-csatornájának, valamint a Twitter- és Facebook-oldalának látogatottságát, ami minden várakozást felülmúlt.

S bár már kifelé tartunk a járványból, vasárnap újabb kerti összecsapásra került sor, mégpedig a földkerekség jelenlegi három legjobb tízpróbázója között. A világcsúcstartó francia Kevin Mayer, a regnáló világbajnok német Niklas Kaul és a vb-ezüstérmes észt Maicel Uibo küzdött meg egymással, de persze nem tíz számban, csak háromban. Rúdugrásban négy métert kellett teljesíteni, súlylökésben 12 méternél nagyobbat lökni ­– minél többször tíz-tíz perc alatt, majd az volt a kérdés, hogy két, húsz méter távolságban elhelyezett bója között sprintelve öt perc leforgása alatt ki tudja legtöbbször megtenni oda-vissza a távolságot. Mayer Montpellier-ben, Kaul Mainzban, Uibo pedig floridai otthonában versenyzett, utóbbi pechjére harmincfokos melegben. Az első két számot Mayer nyerte: rúdugrásban tizenhét jó kísérlete volt, míg súlylökésben huszonnyolcszor jutott 12 méter fölé. A futásban Kaul volt a legjobb, de összesítésben természetesen Mayer végzett az élen. A világcsúcstartó győzelmének kulcsa a súlylökés volt, ebben a számban a 17,08 méteres egyéni csúcsa majdnem két méterrel jobb, mint a riváli­saié. Jobban ő sem állíthatta volna össze a maga számára a versenyprogramot, de a vesztesek is jól szórakoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.