Börtön után végre szabadon

Az Újpestben megismert macedón középpályás, a 24 éves Enis Bardi három szezon alatt 16 gólt szerzett a spanyol első osztályú Levante csapatában. A technikás labdarúgó a hét végén látványos gólt lőtt a Betisnek, nem csoda, hogy kapós a nemzetközi piacon: az Arsenal is szeretné magához édesgetni, de ő egyelőre arra koncentrál, hogy csapatával az első tíz között végezzen a La Ligában.

2020. 07. 01. 7:18
Levante UD - Club Atletico de Madrid
Enis Bardi (balra) az első tízben végezne a Levantéval a spanyol élvonalban Fotó: MTI/EPA/Manuel Lorenzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Beszélt a napokban leendő csapattársával, a Real Madridban nevelkedő Dani Ceballosszal?

– Kivel? Nem értem, hogy jön ide Dani Ceballos.

– A legújabb átigazolási pletykák szerint a többek között a spanyol középpályással felálló Arsenal szeretné leigazolni. Biztos hallott róla.

– Hozzám is eljutott az információ, de ezzel nem foglalkozom. A Levante az első, örülök, hogy a csapatommal jól kaptuk el a rajtot a járvány után újraindított spanyol bajnokságban.

– Gratulálunk a hét végi góljához: a Betis védői nemcsak lábbal, szemmel is nehezen tudták követni a mozgását.

– Köszönöm, a gólom a csapat érdeme, én soha nem sajátítom ki a sikert. Lehet, hogy unalmas, de ettől még igaz: mi kis csapat vagyunk, nem egyénieskedünk, mindig a közösség az első. Szerintem ennek köszönhetjük a sikereinket.

– Hat fordulóval a bajnokság zárása előtt a Levante a tizenkettedik helyen áll a La Ligában, hat pont a hátrány a hetedik, az Európa-liga indulást jelentő helyen álló Real Socie­daddal szemben. Mi a hivatalos célkitűzés?

– Szeretnénk megnyerni a hátralevő mérkőzéseinket, hozzáteszem, nem lesznek könnyű találkozóink: sorrendben a Valladolid, a már említett Real Sociedad, a kieső helyen álló Mallorca, az Athletic Bilbao, a Barcelona ellen döntetlent elérő Celta Vigo, végül pedig az élbolyhoz tartozó Getafe lesz az ellenfelünk. Mondhatnám, hat döntő vár ránk, hogy beteljesítve a titkos vágyainkat az első tíz között végezzünk, de nem lesz könnyű. A mezőny kiegyenlített, tele jó csapattal, a Real Madrid és a Barcelona is megszenved, akár az alsóházhoz tartozó csapatok ellen.

Enis Bardi (balra) az első tízben végezne a Levantéval a spanyol élvonalban
Fotó: MTI/EPA/Manuel Lorenzo

– Mégis mi a Levante titka, és mitől megy ilyen jól a játék Enis Bardinak? A járvány alatt azt nyilatkozta, hogy úgy érzi magát, mint akit börtönbe zártak. Mióta kiszabadult, minden szép és jó?

– Igen, tényleg szörnyű volt. Csak azzal nem foglalkozhattunk, amit a legjobban szerettünk, a futballal. Viszont hadd dicsérjem meg a csapat szakmai stábját: folyamatosan kaptuk az edzésterveket, a taktikai finomságokat, edzőink a legapróbb részletekig elemezték a leendő ellenfeleinket. Nemcsak mi, játékosok, alighanem ők is alig várták már, hogy végre újrainduljon a szezon. Így amikor megkaptunk az engedélyt, és ismét pályára léptünk, mentálisan teljesen frissen és motiváltan vártuk az új feladatokat. Ennek is köszönhetően álmodozunk még az első tízről. Oda szeretnénk eljutni a bajnokság végén.

– A Real Madrid és a Barcelona a bajnoki címért verseng. Az újrakezdett bajnokság első fordulóiban a Real átvette a vezetést, többen mély válságot látnak, láttatnak a Barcánál. Egyetért ezzel?

– Nem az én tisztem véleményt formálni a két nagy csapatról. Nekik is lesz még hat kőkemény mérkőzésük a szezon végéig. Amelyik csapat kevesebbet hibázik, az lesz a bajnok.

– Követi még az NB I történéseit? Izgult egykori csapatáért, az Újpestért?

– Az edzőváltás után igyekeztem megnézni egy-két meccset vagy akár csak összefoglalót az Újpest meccsei­ről. Kíváncsi voltam, hogy Predrag Rogannal mennyire lesz más a csapat, mint Nebojša Vignjevićcsel volt. Örülök, hogy korábbi csapatom bent maradt az NB I-ben, hozzáteszem, én sosem gondoltam, hogy ki fog esni a másodosztályba.

– Mit szól Bojan Sanković klubváltásához? Korábban lapunknak azt mondta, hogy ő volt az egyik legjobb barátja az újpesti időszakból. Hétfőn kiderült, hogy a montenegrói középpályás a kazah bajnokságból visszatért az NB I-be – Zalaegerszegre igazolt.

– Most meglepett. Komolyan? Ezt nem gondoltam volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.