A Fradi az Újpest egyeduralmának megtörésére hajt

Még csak félúton, az ötödik fordulónál tart a női vízilabdázók Magyar Kupa-sorozata, de már egyre-másra születnek a meglepetések. Korábban a meggyengült Eger legyőzte a megerősödött FTC-t, kedden pedig éppen a Fradi verte meg 12-10-re az utóbbi öt év bajnokát, az UVSE-t.

Ch. Gáll András
2020. 08. 12. 11:10
null
Vályi Vanda óriási erősítés a Népligetben Fotó: smicheller Forrás: fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Béres Gergely edző vezette Fradi az Újpest egyeduralmának megtörésére hajt, bár ezt még nem mondják ki így explicit módon. A keddi mérkőzést a Népligetben, fedett uszodában rendezték, a helyszín a házigazdának kedvezett, de lehet, hogy nyitottban is Vályi Vandáék győztek volna.

FTC-Telekom–UVSE-Hunguest Hotels 12-10 (4-3, 3-2, 2-1, 3-4). Gólszerzők: Muzsnay 3, Máté, Illés A., Tóth-Csabai 2-2, Kövesdi, Vályi, Kuna, illetve Keszthelyi-Nagy, Baksa V. 3-3, Antal, Parkes, Faragó K., Telek.

A holtidényben jelentősen megerősödött a Fradi a legtehetségesebb magyar fiatal női pólós, a 20 éves Vályi Vanda átigazolásával Dunaújvárosból, igaz, a főiskolások sem gyengültek meg, mert hozzájuk visszaszerződött Szilágyi Dorottya Egerből. A négy éve alakult Fradi-szakosztály évek óta tartó erősödésének azonban – bár az átigazolási politika sem lényegtelen – egy rutinos szakember, Gerendás György a záloga.

Gerendás György, a Fradi vízilabda-szakosztályának lelke
Fotó: Fradi.hu

– Nem is tudom, mi a funkcióm a klubnál, mondjuk azt, hogy szakmai igazgató – kezdte a montreali olimpia bajnoka, akivel kapcsolatban a helyes definíció talán az lenne: a szakosztály lelke. – Vályi Vanda személyében tényleg egy válogatott játékost igazoltunk, de ő még csak húszéves. Az ő szerződtetése beleillik az átigazolási politikánk változásába: fiatalokat hozunk a Népligetbe, ebben a szellemben szerződtettünk egy-egy utánpótláskorú pólóst az OSC-ből, az UVSE-ből és a Tatabányából. Ahol én vagyok, ott automatikusan fókuszba kerül az utánpótlás-nevelés. Olyan csapatot akarunk építeni, amely hosszabb távon is ott lesz az élcsoportban.

Vályi Vanda óriási erősítés a Népligetben
Fotó: Fradi.hu

Gerendásnak feltettük a kérdést, vajon a keddi eredmény előrevetíti az őrségváltást a honi női pólóban?

– Inkább azt vetíti előre, hogy az utóbbi évek UVSE–Dunaújváros döntői szorosabbak lesznek, illetve már a döntőbe jutásért is nagyon komoly párharcok alakulnak ki. Mi az utóbbi években mindig az UVSE-vel találkoztunk a döntőbe jutásért, ha most is így lesz, talán nem előre lefutott a küzdelem.

Gerendás úgy látja, kialakult egy ötös, hatos mezőny, amelynek a tagjai – UVSE, Dunaújváros, BVSC, FTC, III. kerület, esetleg az Eger, a Szentes – már foglalkoztatni tudnak profi játékosokat, és nem csupán a válogatottakat, hanem a nemzeti együttes környékén pólózó hölgyeket is, azaz karrierlehetőség lesz a vízilabda a nőknek is, nem csak a férfiaknak. Mert jelenleg a női mezőnyben igazából csak a válogatottak a profik, akik abból élnek, hogy vízilabdáznak.

Bíró Attila szövetségi kapitány nem tulajdonít túlzott jelentőséget annak, hogy a fradi legyőzte az UVSE-t.

– Rengeteg volt a hiba, erre mondják azt, hogy idény eleji forma mindkét csapatnál – mondta Bíró, aki egri illetőségű, bár a pályafutása legszebb éveit az FTC-ben töltötte, ott is nyert két bajnokságot 1988-ban és 1990-ben. – Persze, a Fradi megerősödött, de még mindig messze az UVSE utánpótlása a legerősebb, onnan futószalagon kerülnek ki az OB I-es játékosok. Ez a „játékosgyáraz újpesti sikerek hosszú távú záloga. Az viszont örvendetes, hogy a Népligetben is egyre nagyobb gondot fordítanak az utánpótlás-nevelésre. A Magyar Kupának szeptember 7–8-án lesz az elődöntője és a döntője, az nem kérdés, hogy ebből a csoportból az UVSE és az FTC jut be a négy közé, a másik ágról pedig valószínűleg a Dunaújváros és a BVSC. Majd az fog számítani, hogy akkor mi történik a medencében.

Ettől függetlenül a tény tény marad: most először tudta legyőzni az FTC az UVSE-t női vízilabdában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.