Semleges pályák, halasztások és törlések a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány hatására néhány mérkőzést semleges helyszínen rendezhetnek a labdarúgó Nemzetek Ligájában. Az UEFA csütörtökön elhalasztotta az U19-es korosztály férfi Európa-bajnokságát, míg az U17-es női kontinensbajnokságot törölte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 13. 18:05
null
Forrás: uefa.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A semleges pályák ügyében, az esetleges helyszínváltozásokról a Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a labdarúgó Bajnokok Ligája jövő vasárnapi fináléja előtt határoz az európai szövetség (UEFA). A döntésnél figyelembe veszik, hogy Európa-szerte hogyan áll a vírushelyzet és milyen óvintézkedések vannak életben, mivel szeretnék elkerülni, hogy az utolsó pillanatokban kelljen törölni a találkozókat. Az UEFA a múlt héten kijelentette: szoros együttműködésre számít a válogatottakkal a nehéz helyzetben, amikor a semleges pályák jelentik majd a megoldást. Mint a Magyar Nemzet is megírta, ma még nem tudni, a magyar válogatott hol játszik szeptemberben Törökország ellen.

Az UEFA jelenlegi szándékai szerint valamennyi találkozót zárt kapuk mögött rendeznék, ám néhány ország részéről, ahol a járványügyi helyzet kedvezőbb, felvetődött az igény, hogy ha korlátozásokkal is, de engedhessenek be szurkolókat. Magyarország mellett Lengyelországban engedélyezett a drukkerek belépése a futballstadionokba és Franciaországban, valamint Svájcban is rendeztek már néhány találkozót korlátozott nézőszámmal.

Fotó: uefa.com

Nehezíti az UEFA helyzetét, hogy miközben a 2019/20-as európai kupaidény záró tornái zajlanak – a Bajnokok Ligája Portugáliában, az Európa-liga Németországban ér véget –, addig párhuzamosan el kellett kezdeni ezen sorozatok előselejtezőit a következő szezonra. Így a járvány miatti további csúszás jelentős hatást gyakorolhatna a versenynaptárra, ennek jegyében dőlt el játék nélkül a BL előselejtezőjének döntője, azt követően, hogy a koszovói FK Drita két játékosa is pozitív koronavírustesztet produkált az ír Linfield elleni meccs előtt.

Görögország, Ciprus és Lengyelország mellett Magyarország is ajánlatot tett semleges helyszínű rendezésre az UEFA égisze alá tartozó tétmérkőzésekre, amennyiben a világjárvány miatt azokra az eredeti helyszínen nem kerülhet sor. A Nemzetek Ligája első két fordulóját szeptember 3. és 8. között rendezik a kontinens valamennyi nemzeti csapatának részvételével, a magyar válogatott 3-án a törökök ellen idegenben, 6-án az oroszok ellen hazai pályán játszik.

Az UEFA csütörtökön elhalasztotta az U19-es korosztály férfi Európa-bajnokságát, míg az U17-es női kontinensbajnokságot törölte. A döntésről az UEFA közölte: a járványhelyzet nem várt logisztikai, egészségügyi és gazdasági nehézségeket jelent a rendező országok szövetségeinek, amelyeket mindenképpen csökkenteni akartak. Figyelembe vették továbbá a játékosok egészségének megóvását, valamint szerették volna minimalizálni a koronavírus-járvány terjedésének esélyét. Hozzátették: eredetileg júliusban rendezték volna meg Észak-Írországban az U19-es férfi Eb-t, amelyet most két részre bontottak.

A csoportkör találkozóit novemberben játsszák le, a továbbjutók viszont csak jövő márciusban térnek majd vissza a helyosztókra. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikokra pedig rájátszás vár, amelynek győztese az elődöntős négyeshez hasonlóan kijut a 2021-es, U20-as világbajnokságra, amelyet Indonéziában rendeznek.

Az U17-es női Eb-re eredetileg májusban, Svédországban került volna sor, de azt már március közepén októberre halasztották. A mostani döntés értelmében viszont egyáltalán nem rendezik meg a tornát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.