Valtteri Bottas három kilót fogyott, nem csak a feje főhet

A Spanyol Nagydíj után némi lélegzethez jutott a Formula–1 mezőnye, amely másodszor húzott le három egymást követő versenyhétvégét. Hat futam után sokan már végeredményt is hirdetnek a világbajnokságon, mondván, a már idén is négy győzelmet jegyző Lewis Hamiltont nem lehet megelőzni.

2020. 08. 17. 18:50
HAMILTON, Lewis; BOTTAS, Valtteri
Silverstone, 2020. augusztus 9. A második helyezett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje (j) pezsgõvel locsolja harmadik helyezett finn csapattársát, Valtteri Bottast a 2020-as Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság ötödik futamának, a 70. évforduló Nagydíjának eredményhirdetésén a silverstone-i pályán 2020. augusztus 9-én. A futamot a 22 éves Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje nyerte. MTI/EPA/Pool/Frank Augstein Fotó: MTI/EPA/Pool/Frank Augstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a szezonnyitó Osztrák Nagydíjat Valtteri Bottas nyerte meg, és csak negyedik lett, a Mercedes finn pilótájának a múlt hét végi barcelonai verseny után már 43 pont a hátránya csapattársa mögött. A hetedik vb-címe felé száguldó brit simán húzta be a Spanyol Nagydíjat, Bottas csak harmadik lett, és már az első nyilatkozatában sem tagadta, roppant csalódott. Jelenleg nem is a második helyen áll a vb-n, hiszen is megelőzi, a Red Bull hollandjának hattal több pontja van. Később a sajtóértekezleten pedig Bottas szavaiból azt tűnt ki, ő maga sem hisz igazán abban, hogy megnyerheti a világbajnokságot.

– Hirtelen most nem is tudom, mennyi a ponthátrányom , de az biztos, hogy túl sok, és kezd kicsúszni a világbajnokság a kezeim közül. Kell néhány nap, hogy mindent kiértékeljünk, és talán megtaláljuk, hol mentek félre a dolgok. Jelenleg fogalmam sincs, és ez roppant kiábrándító… Az időmérőkön nagyon közel vagyunk egymáshoz Lewisszal, nem tudom, hogy a futamokon miért nem ez a helyzet. Az első versenyt leszámítva nem volt olyan hétvégém, amely teljesen problémamentesen alakult volna – jegyezte meg a harmincéves finn pilóta, aki egy okot azért mégis talált arra nézve, hogy miért nem képes kihozni magából a maximumot. Kapaszkodjunk meg: a fekete overallja miatt!

Mint ismert, a Mercedes idén a festésében a hagyományos ezüst színt feketére cserélte a „Black Lives Matter” (a Feketék élete számít) mozgalom támogatójaként, és az arculatváltás a versenyzőik overallját is érintette. Az pedig köztudomású, hogy a fekete szín jobban nyeli el a hőt, és vasárnap a barcelonai melegben Bottas elmondása szerint roppant kényelmetlenül érezte magát. Már a verseny közben is panaszkodott a csapatrádión nyomdafestéket nem tűrően kifakadva, és utólag kiderült, hogy a futam alatt három kilót fogyott.

– Pontosan nem tudnám megmondani, mekkora hőmérséklet-különbség van egy fekete és a fehér overall között, de a fekete szín a tűző napon nagyon magába szívja a forróságot. Idén egyértelműen melegebb van az autóban, és hiába vagyok fitt, ez kihathat a teljesítményemre is – szögezte le Bottas, az pedig külön pech számára, hogy idén a szigorúbb biztonsági előírások miatt egyébként is vastagabb lett a védőruházat. Ugyanakkor persze azt is megjegyezhetjük, hogy Hamilton ugyanebben a kollekcióban versenyez…

Silverstone, 2020. augusztus 8.
Valtteri Bottas nem érzi kényelmesen magát a fekete overallban

A Spanyol Nagydíj kapcsán említsük meg, hogy Hamilton pályafutása 156. dobogós helyezését könyvelhette el, és ezzel a vonatkozó örökranglista élén ellépett mellett. Rekordot döntött Kimi Räikkönen is, aki immár 83 978 kilométeren át vezetett Formula–1-es autót versenykörülmények között, az Alfa Romeo negyvenéves finn pilótája ezzel Fernando Alonso rekordját (83 846 km) döntötte meg. No persze könnyen lehet, hogy az F1-be jövőre – a Reanult-hoz – visszatérő spanyol visszaveszi a rekordját, ha Räikkönen távozik a száguldó cirkuszból.

Kék zászlók

A Spanyol Nagydíjon Sergio Pérez (Racing Point) és Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) is öt másodperces időbüntetést kapott, az indoklás szerint figyelmen kívül hagyták a kék zászlós figyelmeztetést. Pérez elmondta, nem tartja jogosnak a büntetését, miszerint túl későn engedte el a versenyben vezető, őt lekörözni készülő Hamiltont, a pálya azon szakaszán nem volt más lehetősége, de a szavai nem hatották meg Michael Masi versenyigazgatót. Így Pérez hiába ért célba negyedikként, csak ötödik lett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.