Hamilton és Räikkönen is rekordbeállítás előtt Szocsiban

Jelen állás szerint Lewis Hamilton feltartóztathatatlanul robog a hetedik vb-címe felé, amennyi csak Michael Schumachernek van, a futamgyőzelmek számát tekintve pedig már vasárnap befoghatja a Formula–1 történetének legeredményesebb versenyzőjét. Döbbenetes szám: a Mercedes brit pilótája Szocsiban a 91. nagydíjgyőzelméért hajt.

2020. 09. 25. 7:07
British Grand Prix
Formula One F1 - British Grand Prix - Silverstone Circuit, Silverstone, Britain - August 2, 2020 Mercedes' Lewis Hamilton with a puncture after winning the race Pool via REUTERS/Andrew Boyers - UP1EG82158QCH Fotó: Andrew Boyers
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niki Laudát pályafutása során 25-ször intették le elsőként, ezzel a kilencedik az örök rangsorban, Ayrton Senna mellett 41 elsőség áll, ő az ötödik, közvetlenül előtte Alain Prostot találjuk 51 futamgyőzelemmel, a dobogó harmadik foka pedig Sebastian Vettelé 53 első hellyel. Mindez jól visszaadja, milyen hatalmas szám 90 futamgyőzelme, amivel már csak eggyel van elmaradva Schumachertől. S ha azt nézzük, hogy a nevezett pilóták hány százalékban nyerték meg a versenyeiket, Hamilton statisztikája még lenyűgözőbb: 259 nagydíj van mögötte, vagyis a győzelmi mutatója 34,75 százalék, ugyanez Schumacher esetében 308 futammal 29,55 százalék, a sokak által minden idők legjobbjának tartott Sennánál pedig 162 futammal 25,31 százalék.

No persze az is igaz, hogy Sennának nagyobb volt a konkurenciája (Prost, Piquet, Mansell, majd Hill és Schumacher), Hamilton pedig már az első Formula–1-es évében, 2007-ben az akkori legjobb autóban, a McLarenben találta magát. Újoncként, 22 évesen rögtön négy futamot nyert, s az év során ugyanúgy 109 pontot szerzett, mint csapattársa, Fernando Alonso. A belviszály viszont azt eredményezte, hogy a vb-t 110 ponttal Kimi Räikkönen nyerte meg a Ferrarival. A következő évben aztán már Hamilton lett a világbajnok a McLarennel, majd a Red Bull-korszak kibekkelése után a Mercedesszel egyelőre öt világbajnoki címnél tart.

A hét végén Szocsiban a hosszú, padlógázos szakaszok miatt egyértelműen a Mercedesnek áll a zászló, ezt alátámasztja, hogy az Orosz Nagydíjon más csapat még nem is tudott nyerni. Az eddigi hat itteni versenyből négyet ráadásul Hamilton húzott be, így nagy esélye van rá, hogy összejöjjön pályafutása 91. futamgyőzelme, s ezzel Schumacher rekordjának beállítása. De csúcsra tör Räikkönen is. A Formula–1-ben Rubens Barrichello indult a legtöbb nagydíjon, 322 rajtja van, Räikkönen pedig 321-nél jár. Szóval a finn pilótának semmi mást nem kell tennie, mint az Alfa Romeóval vasárnap felállnia a rajtrácsra. Hamiltonnak azért ennél nehezebb dolga lesz. Azt, hogy sikerrel jár-e, Szocsiban mintegy harmincezren a helyszínen is láthatják, mivel a vb-n idén először engednek be jelentősebb számú nézőközönséget a pályára.

Jövőre Dzsiddában is?

Bár a Rijádtól negyven kilométerre, Kiddijában egy több milliárd dolláros szórakoztatóipari óriásberuházás keretében épülő versenypálya jövőre még nem készül el, a RaceFans szaklap értesülései szerint a nemzetközi sportélet felé nyitó Szaúd-Arábiába 2021-ben így is bekerül a Formula–1 körforgásába, mert Dzsiddában utcai versenyt rendezhetnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.