Szuperkupa-mérkőzés: szigorúak a biztonsági intézkedések

Csütörtökön este 21 órától játszik Budapesten az UEFA Szuperkupáért a német Bayern München és a spanyol Sevilla. A helyszín a Puskás Ferenc Aréna, amely beugróként rendezi meg a találkozót. A szervezők szerint az intézkedéseknek köszönhetően az esemény biztonságos egészségügyi szempontból, ám például Markus Söder bajor miniszterelnök a magyar fővárost veszélyes helynek tartja, és a hazatérő Bayern-szurkolókat karanténre kötelezné. Budapesten szerdától közlekedési és parkolási korlátozások lesznek a mérkőzés miatt.

Magyar Nemzet
2020. 09. 22. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szuperkupa-mérkőzés eredetileg nem is szerepelt a tervek között, Budapest nem is pályázott rá. A határidőig, azaz 2018 januárjáig kilenc város – Almati, Belfast, Chișinău, Haifa, Helsinki, Minszk, Nizza, Porto és Tirana – jelentkezett a rendezési jogért, majd májusban az UEFA kihirdette győztesnek a portugál Estádio do Dragãót. Csakhogy kiderült, a koronavírus miatt Lisszabon ad otthont a Bajnokok Ligája végső szakaszának, és az európai szövetség nem akart egy másik portugál helyszínt a Szuperkupának – ekkor került a képbe Budapest, az UEFA pedig minden szempontból jó megoldásnak találta a Puskás Ferenc Arénát, és annak találja ma is.

Akkor, augusztusban még nem tudhatta senki sem, hogy szeptember derekára Magyarországon, és így a fővárosban is megugrik a koronavírusos fertőzöttek száma, ám az európai szövetség nem látta indokoltnak az újabb helyszínváltoztatást, és azóta is kitart a döntése mellett.

A két résztvevő csapatnak, a Sevillának és a Bayern Münchennek három-háromezer jegyet kínált, ám a spanyolok csak ötszázra, a németek pedig 2100-ra tartottak igényt. Az UEFA március óta először rendez olyan mérkőzést, amelyen jelen lehetnek nézők, a határ a befogadóképesség harminc százaléka, ami a Puskás Aréna esetében húszezer szurkolót jelent.

 

Fotó: MTI/KKBK

 

Münchenben hétfőn jelentették be, hogy a fertőzöttek számának emelkedése miatt szigorítják a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat a városban. Az MTI beszámolója szerint az egyik új szabály, hogy a belváros több részén és a sétálóutcában az orrot és a szájat takaró maszkot kell viselni. Bevezetik azt is, hogy legfeljebb öt ember tartózkodhat együtt a vendéglátóhelyeken. Privát rendezvényeken – születésnapi ünnepségen, esküvőn, keresztelőn vagy temetésen – pedig zárt térben maximum 25, a szabad ég alatt 50 ember lehet együtt. A sport- és kulturális rendezvényekre egyelőre nem vonatkozik a korlátozás, de a világhírű sörfesztivál, az Oktoberfest az idén elmarad.

Ebben a helyzetben óhatatlanul szóba került a Szuperkupa-mérkőzés is. Markus Söder bajor miniszterelnök kijelentette, hogy Budapestet joggal sorolták a magas kockázatú helyszínek közé, ezért azt fogja javasolni a kormány ülésén, hogy a sport- és kulturális eseményekre külföldre utazókra ne vonatkozzanak a jelenleg érvényes könnyítések. Most ugyanis az a szabály, hogy aki 48 óránál rövidebb időre utazik kockázatos országba üzleti útra vagy ilyen eseményre, annak utána nem kell kéthetes otthoni karanténba vonulnia. Söder ezt a kedvezményt vonná meg a budapesti szuperkupadöntő miatt, azaz a mérkőzésről hazatérőket karanténba küldené.

Egyébként a Bayern München vezetőedzője, Hans-Dieter Flick sem ért egyet a meccs megrendezésével, miután a Robert Koch országos közegészségügyi intézet járványügyi szempontból rizikós területnek minősítette Magyarországot. – Ez is olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért. De nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások – utalt a szakember az UEFA-ra.

A Bayern ennek ellenére utazó szurkolói számára a klub kifizeti a koronavírustesztet, és ők ezután kelnek útra, zömmel buszokkal, és csütörtökön, tehát a Szuperkupa-mérkőzés napján érkeznek meg Budapestre. A Magyar Nemzet az UEFA-t segítő szervezőktől úgy tudja, csak együtt, mindenki mástól elkülönítve mehetnek majd be a stadionba, ahova mindenki csak lázmérés után léphet be. A Sevilla szurkolói repülőgéppel jönnek, a repülőtérről egyenesen a Puskás Arénába mennek, a mérkőzés után egyből visszabuszoznak Ferihegyre, és hazautaznak, azaz mindössze néhány órát töltenek a magyar fővárosban, és senkivel sem keverednek. A lelátón a családtagok ülhetnek egymás mellett, ám mindkét irányba három-három szék üresen marad mellettük, a nem családtag nézők között két helyet kell kihagyni. A szervezők szerint az említett és egyéb intézkedéseknek köszönhetően a Puskás Aréna a Szuperkupa-mérkőzés idején biztonságosabb hely lesz egészségügyi szempontból, mint Budapest belvárosának az utcái, ahova a szurkolók nem is igen juthatnak be. Lesznek kézfertőtlenítők, és a stadion teljes területén, így a közösségi tereken, lépcsőkön, a büfékben, a mosdókban, vagyis mindenhol kötelező a maszkviselés, ha pedig a szurkolók elfoglalták a helyüket, akkor erősen ajánlott. Emellett a szervezők kérése, hogy viseljék akkor is, amikor a tömegközlekedési eszközökhöz vagy az autójukhoz mennek, ezzel is megelőzve az esetleges fertőzésveszélyt. Az pedig magától értetődik, hogy aki bármilyen, a koronavírus-fertőzésre jellemző tünetet észlel magán, semmiképp se lépjen be a stadion területére.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke az UEFA alelnökeként az európai szövetség álláspontját is ismertette, amikor az M4 Sportnak szeptember 11-én ezt nyilatkozta: – Az UEFA figyelemmel kíséri az aktuális járványügyi helyzetet, és már a jegyek értékesítése is folyik. Összességében nagy problémát nem látunk. Érvényes koronavírus-teszttel jöhetnek [a külföldi szurkolók – a szerk.], mindenkit lázmérőzni fogunk, a távolságtartásra odafigyelünk. Én nem gondolom azt, hogy szignifikáns veszélyt jelentenének az érkező vendégek.

Éppen a különböző szurkolói csoportok – németek, spanyolok és természetesen magyarok – elkülönítése, valamint a csapatok, a stábok és például a játékvezetők biztonságos izolálása miatt több lezárás, közlekedési és parkolási korlátozás is lesz Budapesten, ráadásul az UEFA végrehajtó bizottsága is itt ülésezik, annak a tagjai is szeparáltan közlekednek majd. A rendőrség a honlapján már részletesen közölte, melyik utcában és mikor lesznek korlátozások már szerdától a fővárosban, ezt ide kattintva nézheti meg.

PRÓBAMÉRKŐZÉS A válogatott találkozókat érintően is a Puskás Arénában csütörtökön sorra kerülő Szuperkupa-meccs tapasztaltaitól függ, hogy az idén még visszatérhetnek-e a nézők a stadionok lelátóira. Az UEFA kedden erősítette meg, a csütörtöki „próbaesemény” határozza majd meg, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, így a zárt kapus összecsapásokra vonatkozót is, módosíthatják-e még az év végéig. Egyelőre az UEFA égisze alá tartozó meccseken, Bajnokok Ligája- és Európa-liga selejtezőkön, valamint a Nemzetek Ligája-találkozókon nem lehetnek jelen nézők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.