Miben marad el még Lewis Hamilton Michael Schumachertől?

Lewis Hamilton a vasárnapi Török Nagydíjon elhódította hetedik világbajnoki címét, amivel végleg bebetonozta helyét a sportág nagyjai közé. De vajon hol szerepel a brit versenyző a korábbi korok legendái között? Ez alkalommal a számok szerelmeseinek kedveskedünk.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 11. 16. 8:30
Michael Schumacher
A két legenda 2012-ben Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Lewis Hamilton és Michael Schumacher nevét ezentúl együtt kell emlegetni, ha a Formula–1-es egyéni világbajnoki címekről beszélünk, hiszen mindkettejüknek hét jutott belőle. Juan Manuel Fangio ötször lett a sportág királya, Alain Prost és Sebastian Vettel négyszer, Jackie Stewart, Ayrton Senna, Niki Lauda, Nelson Piquet és Jack Brabham háromszor bizonyult a legjobbnak.
  • Ez zsinórban Hamilton negyedik vb-címe (2017–2020). A rekordot e tekintetben Schumacher tartja, aki 2000 és 2004 között sorozatban ötöt húzott be.
  • Hamilton 94 futamon tudott diadalmaskodni eddig. Schumacher 91 győzelmi rekordját októberben döntötte meg a Portugál Nagydíjon. A még aktív Sebastian Vettel a harmadik a sorban 53 győzelemmel, de ő idén nem tudott nyerni.
  • Hamilton versenyeinek több mint harmadán látta meg elsőként a kockás zászlót (36 százalék). Csak Fangio jobb nála azon versenyzők sorából, akik legalább ötven futamon elindultak. Az argentin legenda győzelmi rátája 47 százalék, tehát majdnem minden második nagydíját megnyerte. Jim Clark a harmadik 35 százalékkal, őt Schumacher követi 30-cal.
  • A Formula–1-es pole pozíciók tekintetében Hamilton magasan vezet. Már 97 kvalifikációs elsőséget gyűjtött be, miközben a második Schumachernek csak 68 van.
  • Hamilton huszonkét alkalommal diadalmaskodott úgy a Formula-1-ben, hogy a futam elejétől a végéig az élen volt. Ebben is ő a legjobb, a második Senna, akinek tizenkilencszer sikerült ez a bravúr.
  • A két legenda a 2012-es Maláj Nagydíjon
    Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

  • A leggyorsabb körök számában a második helyen tanyázik Hamilton, jócskán elmaradva az első helyezett Michael Schumachertől. A brit 53, míg a német 77 alkalommal futotta meg a leggyorsabb kört egy versenyen.
  • Hamilton tizennyolcszor ért el mesterhármast (pole pozíció, futamgyőzelem és leggyorsabb kör), ezzel a második Schumacher mögött, aki huszonkét alkalommal volt erre képes.
  • Britek külön csatája áll fenn a grand slamek (pole pozíció, olyan futamgyőzelem, amikor végig az élen volt egy adott pilóta, leggyorsabb kör) tekintetében. Itt a kétszeres világbajnok Jim Clark vezet nyolc grand slammel, Hamilton hattal a második pozíciót foglalja el.
  • Hamilton kedvenc pályája a Hungaroring, legalábbis itt győzött a legtöbbször, szám szerint nyolc alkalommal. Nagy-Britanniában és Kanadában hétszer-hétszer, Kínában hatszor intették le elsőként. Malajziában tizenegyszer indult, de csupán egyszer tudott nyerni.
  • Van, amiben a brit sem tudja túlszárnyalni a legnagyobbakat

    Habár Lewis Hamilton sorra írja át a Formula–1 történelemkönyvének lapjait, vannak rekordok, amelyeket valószínűleg sem ő, sem más versenyző nem fog megdönteni.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.