Székely Norbert tervei borultak, de nagy kő esett le a szívéről

Amszterdamba utazik kedden a magyar női kosárlabda-válogatott, ahol buborékban készül a november 14-i, Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Székely Norbert szövetségi kapitány számára már az is jó hír, hogy közvetlenül az indulás előtt nem kapott rosszat, ám a járvány így is átírta az eredeti terveit.

2020. 11. 09. 19:10
null
Székely Norbert és Raksányi Krisztina Fotó: Koncz Gyorgy Forrás: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely Norbert szívéről nagy kő eshetett le hétfő kora délután. Akkor már tudta, hogy a koronavírus kiszedte a tervezett keretéből a 208 centi magas centert, Határ Bernadettet, a válogatott első számú irányítóját, Studer Ágnest, az Európa-szerte az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Dombai Réka egyik ujjában pedig részlegesen elszakadt az egyik szalag, Weninger Virág a bokája miatt esett ki, ám akadt még így is kérdőjel. Cyesha Goree korábban pozitív tesztek miatt nem játszhatott, ám egy negatívval érkezett a válogatott székesfehérvári edzőtáborába, ahol a következő tesztje is negatív lett. Hétfőn a Sportkórházba utazott kivizsgálásra, és délutánra kiderült, nincs akadálya a pályára lépésnek.

 

Székely Norbert és Raksányi Krisztina
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

 

Kérdéses volt a csapatkapitány, Raksányi Krisztina szerepeltetése is, ám Székely Norbert nagy megkönnyebbülésére is rábólintottak az orvosok, tehát legalább erre a két kulcsjátékosára számíthat a szövetségi kapitány.

– Nagyon sajnálok minden esetet, és mindenkinek gyors gyógyulást kívánok, ám az idő rövid, és nekem azokra kell most összpontosítanom, akik itt vannak a táborban, és pályára léphetnek Amszterdamban – mondta a Magyar Nemzetnek Székely Norbert. – Most ez a magyar válogatott, és ezekkel a játékosokkal kell kivívnunk az Európa-bajnoki szereplést. Ők pedig kifogástalanul dolgoznak, ami biztató a szombati mérkőzés előtt.

A magyar válogatott sajátos helyzetbe került. Egy éve Amszterdamban kezdte el a selejtezőket, és némi meglepetésre 66-56-ra kikapott, néhány nappal később pedig Sopronban legyőzte Szlovákiát. Most papíron házigazda lesz, ám a járvány miatt az európai szövetség buborékokat jelölt ki a folytatásra, ezek egyike Amszterdam, így a visszavágót a csapat ugyanott játssza le, mint az első meccset. Előtte egyébként a hollandok november 12-én a szlovákok ellen játszanak, az utolsó kör pedig februárban lesz – nyilván még senki sem tudja, hol és hogyan.

– Egy éve a szombati mérkőzésre készülünk – folytatta Székely Norbert. – A nyári edzőtábor is erről szólt, ám most felborult minden, a tervezett kezdőcsapattól a rotáción keresztül a taktikáról szóló gondolkodásunkig. Elég csak arra utalni, hogy a játékunkból kiesik egy 208 centiméteres center, illetve nem lesz velünk az az irányító, aki a letámadásnál egész magas minőséget képvisel. Természetesen nincs idő új figurákat begyakorolni, ezért ezen nem változtatunk, csak a hangsúlyokat helyezzük át máshova.

A válogatott kedden elutazik, Amszterdamban lesz lehetősége további edzésekre, csütörtökön pedig megnézi a Hollandia–Szlovákia mérkőzést. A holland válogatott egyébként éppen egy hónapja készül együtt a selejtezőkre, ugyanis az országban október 10-én véget ért a bajnokság, és a keret hazai játékosai azóta együtt dolgoznak, azt pedig még nem tudni, hogy a légiósok milyen állapotban érkeznek meg a buborékba.

MÁS ARCOT MUTATNAK Raksányi Krisztina a szezont Franciaországban a Tarbes játékosaként töltötte. A szerződése október végén lejárt, de reméli, hogy visszatérhet a csapathoz.

– Csak jót tudok mondani erről az időszakról – kezdte a hozzászólását a hétfői sajtótájékoztatón. – Felüdülés volt, amit segített, hogy sikerült gyorsan beilleszkednem. A csapattársakról, az edzőkről, a városról jó tapasztalataim vannak. Az edzéseken és azokon a mérkőzéseken, amelyeken pályára léptem, nagyon jól teljesítettem. Az összes edzés olyan volt, mint egy mérkőzés, tudom, hogy játékban vagyok. A szombati mérkőzésre térve, a mi csapatunk tud nyomás alatt is jól teljesíteni, ezt tavaly nyáron az Eb-n is bebizonyítottuk, majd a szlovákok ellen is felálltunk a hollandiai vereség után. Most sokkal több információnk van a hollandokról, tudtuk elemezni a játékukat. A nyári négyhetes összetartás is rengeteget segített. Nagyon motiváltak leszünk, és teljesen más arcunkat fogjuk mutatni, mint tavaly novemberben.

A magyar válogatott ezzel a kerettel utazik el Amszterdamba: Pusztai Petra (DVTK), Kiss Virág (PEAC), Dubei Debóra (Győr), Raksányi Krisztina (klub nélkül), Kányási Veronika (DVTK), Goree Cyesha (Szekszárd), Aho Daniela (DVTK), Török Ágnes (Győr), Lelik Réka (Csata), Horváth Bernadett (Csata), Kiss Angelika (DVTK), Bálint Réka (Szekszárd), Zele Dorina (Szekszárd), Barnai Judit (Győr).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.