Két héten belül másodszor is mattolták a világbajnokot

Magnus Carlsen 13-11-re kikapott a villámsakk-világbajnokságot helyettesítő online torna elődöntőjében, Maxime Vachier-Lagrave mattolta. A francia nagymester a viadal döntőjében az amerikai Hikaru Nakamurával találkozik. Carlsen két héten belül másodszor is érzékeny vereséget szenvedett, az úgynevezett Skilling Open rapid verseny döntőjében az amerikai Wesley So győzte le. Közeleg a trónfosztás?

N. M.
2020. 12. 12. 10:28
2018 World Chess Championship - Magnus Carlsen v Fabiano Caruana
A világbajnok Magnus Carlsen érzékeny vereséget szenvedett Fotó: REUTERS/Paul Childs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeresen év végén, év elején rendezik meg sakkban a rapid (15, 20 vagy 25 perces gondolkodási idő), illetve villám (három vagy öt perc) világbajnokságot.

A járvány idején természetesen ez is elmarad. Ezt pótolandó hirdették meg a Speed Chess Championship elnevezésű villám tornát. Tizenhatos főtábláról indulva kieséses rendszerben zajlik a verseny. Online világban másként szinte lehetetlen volna versenyt rendezni. Az igazi érdekesség, hogy egy-egy páros mérkőzés három etapból áll. A felek nyolcszor-nyolcszor öt-, három- és egyperces időbeosztás mellett is megküzdenek egymással, összesen tehát 24 partit váltanak!

A világbajnok Magnus Carlsen először az iráni Parham Maghsoodloo majd Vlagyiszlav Artyemjev ellen játszott, és jutott tovább. Az elődöntőben következett a francia Maxime Vachier-Lagrave. Carlsen jól kezdett, megnyert két játszmát, aztán a francia zsinórban hármat, s az előnyét még növelte is. Az egyperces partik (angolul bullet) partik során a világbajnok már-már menthetetlen helyzetbe került, az utolsó négy forduló előtt Vachier-Lagrave már 12-8-ra vezetett. Ekkor Carlsen kisebb csodát tett, zsinórban megnyert három játszmával, feljött 12-11-re, de az utolsó fordulóban ismét a francia volt jobb, s összesítésben 13-11-re győzött.

Magnus Carlsen 2013 óta a sakkozás világbajnoka, de nem csak a klasszikus időbeosztású műfajban kiváló. Rapidban négyszeres (2014, 2015, 2016, 2019), villámsakkban ötszörös (2009, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019) világbajnok.

Ebben az évben rengeteget versenyzett rövidebb időbeosztás mellett, sőt részt vett a tornák szervezésében is, sokat tett – méghozzá eredményesen – a sakkozás népszerűsítéséért. Talán elfáradt az év végére.

Vagy... November 30-án ünnepelte a harmincadik születésnapját. Harminc év fölött talán már ő sem annyira villámkezű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.