Szörnyű balesetet úszott meg az orosz válogatott stábja

Az orosz sífutócsapat személyzete kisbusszal utazott a svájci–olasz határ közelében. A jármű a jeges úton megcsúszott, és egy befagyott tóba zuhant.

2020. 12. 31. 11:45
null
Forrás: olasz tűzoltóság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz sífutó-válogatott a hagyományos újévi versenysorozatra, a Tour de Skire készül. Kis híja volt, hogy tragédia árnyékolja be a rangos viadal előtti napokat: a csapat síléceit előkészítő vaxmesterek ijesztő, de szerencsés kimenetelű balesetet szenvedtek a hegyi úton.

A stábtagok kisbusza a jeges úton megcsúszott, ötven méteren keresztül zuhant, majd a befagyott tóba érkezett. A jég megrepedt, de a jármű fele a felszín felett maradt, így a tűzoltók segítségével minden utas kijutott a járműből.

A sofőr mellett hat vaxmester tartózkodott a kisbuszban, egyikük szenvedett enyhébb agyrázkódást, a többiek gyakorlatilag sértetlenül megúszták a kalandot.

– Természetesen sokkolt bennünket a szörnyű baleset, de most már mindenki a verseny első helyszínén, Val Müstairban van, munkára készen. Az ijedségen túl vagyunk, az eset nem lesz hatással a versenyünkre – mondta az orosz válogatott megkönnyebbült szövetségi kapitánya, Markus Cramer.

Az orosz férfi csapat első számú sztárja, Alexander Bolsunov a Tour de Ski toronymagas esélyese.

Norvégok nélkül

A Tour de Skit 2007 óta minden évben megrendezik az év első napjaiban. A sífutók több szakasz összetett eredménye alapján küzdenek a végső sikerért. A 2021-es kiírásban január 1. és 10. között három helyszínen nyolc etap vár a versenyzőkre, köztük az utolsó napon a hagyományos hegymászós szakasz Val di Fiemmében.

A versenytől távol marad a legerősebb sífutónemzet, Norvégia válogatottja. A norvégok a november végi rukai Világkupa-verseny óta nem engedték a külföldi versenyzést sífutóiknak annak érdekében, hogy sztárjaik egészségesek maradjanak a február 23. és március 7. közötti, oberstdorfi északi sí-világbajnokságra. Az elmúlt két Világkupa-helyszínt szintén kihagyó svéd és finn válogatott viszont rajthoz áll a Tour de Skin, igaz, utóbbi legnagyobb sztárja, az olimpiai és világbajnok Iivo Niskanen nélkül.

A férfi mezőnyből így kiemelkedik az orosz csapat, akár még a dobogós helyek besöprése sem lenne meglepetés a Bolsunov vezette alakulattól. A nők között 2014 óta mindig norvég győzelem született. Az előző két kiírásban ezüstérmes orosz Natalia Neprjajeva legnagyobb ellenfele ezúttal a svéd Frida Karlsson, Ebba Andersson duó lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.