Életveszélyben volt, most rájátszásrekordra készül

A washingtoni NFL-csapat három fő okból került a hírekbe az az idény előtt: a politikai korrektség oltárán feláldozott csapatneve, a majdnem két éve sérült irányítója, Alex Smith egészségügyi helyzete és az új vezetőedzőjénél, Ron Riveránál diagnosztizált rák miatt. Nem hangzik a siker receptjének. A Washington Football Team mégis bejutott a rájátszásba.

2021. 01. 09. 9:45
null
Alex Smith dobás közben Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alex Smith 2018. november 18-án sérült meg súlyosan, napra pontosan 33 évvel az után, hogy a Washington Redskins történetének legjobb irányítója, Joe Theismann karrierjének végét jelentő lábtörést szenvedett. A sérülésekor 34 éves Smith esetében is ezt tartották a legvalószínűbbnek: jobb lábában a sípcsontja és a szárkapocscsontja is hosszában, spirálformában tört el. (Az esetről készült felvételeket csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.)

Ráadásul a kezelés sem a tervek szerint alakult. Az első műtét sikeresnek tűnt, ám hamarosan kiderült, hogy Smith vérmérgezést kapott. Életmentő műtétre volt szükség, amellyel egy időben az amputáció is felmerült a lehetőségek között. Végül Smith másik lábát gyengítve, a bal combjából végeztek izomátültetést. A hátizom orvosilag kevésbé kockázatos megoldásnak tűnt, de Smith nem akarta, mert azzal a dobása gyengült volna – még ebben a válságos helyzetben is a lehetséges visszatérésre gondolt.

Az nem is volt kérdés, hogy a 2019-es szezont kihagyja. Smith ekkor még azért küzdött, hogy tizenhét műtét után járni tudjon. Az idény lezárulta után azonban bejelentette, hogy 2020-ban már pályára akar lépni. Még így is versenyt kellett futnia az idővel, de augusztus 16-án, majdnem huszonegy hónappal a sérülése után az orvosok játékra alkalmasnak nyilvánították.

Alex Smith nagy dobásra készül
Fotó: Getty Images

Az ekkor már – ideiglenesen, az új brand kialakításáig – Washington Football Teamnek hívott csapat még szinte nem is örülhetett a hírnek, amikor öt nappal később az új vezetőedző, Ron Rivera nyaki nyirokcsomójában laphámsejtes rákot mutattak ki. Szerencsére korai stádiumban észlelték a nevénél valamelyest kevésbé ijesztő betegséget, így a szakember, akit az elmúlt évtizedben két idény végén is a liga legjobb edzőjének választottak, képes volt a csapat vezénylésére.

Visszajött, ahonnan korábban senki

Elindult a szezon, az előzmények ismeretében pedig nem támasztottak komolyabb elvárásokat a 2019-es idényt a liga második leggyengébb mérlegével záró Washingtonnal szemben. Smith harmadik számú irányítóként figyelte, ahogy a csapat 1-3-as mérleggel kezd, és 1975 óta először negatív oldalra billen a washingtoni NFL-örökmérleg.

Az ötödik fordulóra váltott Rivera: a tehetséges, de fegyelmezetlen, és a csapattól azóta elküldött Dwayne Haskins helyett Kyle Allen lett a kezdő irányító, Smith pedig előlépett első számú cserének. Allen sérülése miatt pedig pályára is lépett a Los Angeles Rams ellen, egy hét híján huszonhárom hónappal a lábtörése után. A Washington a koronavírus-járvány miatt egész szezonban nem árusított jegyeket, Alex Smith családja viszont ott volt a lelátón.

A kilencedik fordulóban Smith-ből előtörhettek a legrosszabb futballemlékei, amikor Allen bokatöréssel hagyta el a pályát a New York Giants ellen. Smith a következő meccsen kezdett, de a Washington kikapott, és 2-7-tel állt. Soha, egyetlen ilyen mérleggel álló csapat sem jutott korábban NFL-rájátszásba.

Alex Smith viszont, aki egy elveszettnek látszó karrierért is küzdött, nem adta fel az elveszettnek látszó szezont sem. Egymás után négy győzelemre vezette a csapatot, amelyek közül a legnagyobb az addig veretlen Pittsburgh Steelers elleni siker volt. A negyedik sikerbe viszont belesérült, nélküle pedig a Washington mindkét meccsét elveszítette. Az utolsó fordulóra Smith visszatért, és a nem túlságosan motivált Philadelphia Eagles ellen győzelemre és rájátszásba vezette csapatát.

A Washington Football Team mindössze a harmadik csapat lett az NFL történetében, amely negatív mérleggel (7-9) jutott a rájátszásba. Az első kettő viszont, a 2010-es Seattle Seahawks és a Ron Rivera edzette 2014-es Carolina Panthers a gyengébb alapszakasz ellenére győzelemmel kezdte a playoffot. Smithék ellenfele a tizenhárom év szünet után újra rájátszásba jutó Tampa Bay Buccaneers lesz, amelynek irányítója az elmúlt húsz évben a New England Patriots-cal hat bajnoki címet szerzett

Alex Smith a Kansas City Chiefs irányítójaként már nyert Tom Brady ellen
Fotó: Steven Senne / AP Photo

Kérdőjelek

Bár az utolsó alapszakasz-fordulóban kezdett, Smith vádlija még mindig nem százszázalékos, így az a kegyetlen fordulat is elképzelhető, hogy a partvonal mellől kell néznie a rájátszásmeccset. Rivera azt a szokatlan megoldást is felvetette, hogy meccs közben többször váltják egymást a pályán a jelenlegi csereirányítóval, Taylor Heinickével. Ha Smith kezd, és győzelemre vezeti a Washingtont, az első irányító lesz az NFL történetében, aki három különböző csapattal is meccset nyer a rájátszásban.

A Tampánál is hosszabb rossz sorozatot szakított meg a Cleveland Browns, amely tizennyolc szezon után vívhat ismét rájátszásmeccset, a csoportrivális Pittsburgh otthonában. A nagy visszatérésre azonban rendkívül nehéz körülmények között készült az ohiói csapat: a vezetőedző, Kevin Stefanski és négy játékosa koronavírus-fertőzés miatt biztosan lemarad a meccsről, a Browns pedig csak pénteken tudott először edzeni a héten.

A playoff-mezőny létszámának emeléséből profitált az Indianapolis Colts és a Chicago Bears: a 2007-es Super Bowl két résztvevője hetedik kiemeltként jutott a rájátszásba. Előbbi a szezon második felében legjobb formát mutató, de rájátszásbeli győzelemre huszonöt éve hiába váró Buffalo Bills ellen a rájátszás első meccsét vívja.

A rájátszás első fordulójának programja

Szombat, 19.05: Buffalo Bills (AFC 2.)–Indianapolis Colts (AFC 7.)

Szombat, 22.40: Seattle Seahawks (NFC 3.)–Los Angeles Rams (NFC 6.)

Vasárnap, 2.15: Washington Football Team (NFC 4.)–Tampa Bay Buccaneers (NFC 5.)

Vasárnap 19.05: Tennessee Titans (AFC 4.)–Baltimore Ravens (AFC 5.)

Vasárnap, 22.40: New Orleans Saints (NFC 2.)–Chicago Bears (NFC 7.)

Hétfő, 2.15: Pittsburgh Steelers (AFC 3.)–Cleveland Browns (AFC 6.)

A két konferencia első kiemeltje, a címvédő Kansas City Chiefs (AFC) és a rekordbajnok Green Bay Packers (NFC) csak a következő fordulóban kezdi meg szereplését a playoffban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.