Feszült finálé várható az év első világbajnoki címéért

Vasárnap 20.30-kor kezdődik 2021 első világbajnoki döntője. Gerwyn Price és Gary Anderson csap össze a darts-vb trófeájáért.

2021. 01. 03. 9:30
null
Fotó: Lawrence Lustig Forrás: PDC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerwyn Price karrierje legnagyobb meccsére készül a kétszeres világbajnok Gary Anderson ellen. Ez a helyzet a 2021-es dartsvilágbajnokság fináléja előtt, de ugyanígy vágtak neki a 2018-as PDC Grand Slam-döntőnek is, amiből igencsak feszült finálé kerekedett.

A botrányos, kisebb lökdösődéssel tarkított mérkőzésen Price megnyerte első Premier-trófeáját, hogy aztán a trófea felemelésekor kifütyülje őt a közönség. Füttyszóra most biztosan nem kell számítaniuk, hiszen szurkolók nem lesznek az Ally Pallyben, a három évvel ezelőttihez hasonlóan feszült finálé viszont annál inkább benne van a pakliban. Bár néhányszor játszottak egymás ellen, döntőben most futnak össze először az emlékezetes összecsapás óta.

Az akkori finálé óta ellentétes utat jártak be. Price megszilárdította helyét a világ legjobbjai között, 2020-ban pedig minden korábbinál erősebb teljesítményt nyújtott: az év eleji világbajnoki elődöntő után megnyerte a World Grand Prix-t, a World Series of Darts nagydöntőjét, és Jonny Claytonnal megszerezték Wales első csapatvilágbajnoki címét is.

Anderson viszont hátfájdalmakkal küzdött az elmúlt két évben, a visszavonulástól sem állt messze. A világbajnokságon viszont újra jó formában játszott, a ritmusát lassú játékkal megtörni igyekvő Mensur Suljović ellen döntő szettben nyert, utána két sima meccsel jutott elődöntőbe, ahol ismét jobban bírta a nyomást, mint az egy nappal korábban a világelsőre még megsemmisítő vereséget mérő Dave Chisnall.

Ha már világelső: hét év után elveszítheti ezt a pozíciót, ha Gerwyn Price nyeri a finálét. A walesi számára tehát duplán óriási a tét élete első vb-döntőjében. Az esetleges feszült finálé azonban a legjobbat hozhatja ki Price-ból, aki szinte minden eddig meccsét szoros csatában nyerte meg a világbajnokságon. Legjobb játékát az elődöntőben nyújtotta, 100-as átlag fölött teljesített, viszont ellenfele, Stephen Bunting jobban kiszállózott nála, amivel sokáig meccsben tartotta magát. Végül Price 6-4-re nyert, ketten együtt pedig tizenháromszor szálltak ki 100 feletti pontszámról, amivel új vb-rekordot állítottak fel.

– Akkor nyújtottam az eddigi legjobb játékomat, amikor kellett. Nyerni jöttem ide, és az elődöntő után magabiztosan várhatom a finálét – szögezte le a walesi játékos.

A két finalista közül Anderson jutott be később a döntőbe, így már ellenfele kilétének tudatában beszélhetett a döntőről.

– Én csendes leszek, ő pedig hangos... A többit meglátjuk. Nem voltak komoly elvárásaim magammal szemben a torna előtt, ehhez képest nem olyan rossz ez a döntő. Gerwyn ellen viszont jobb játékra lesz szükségem a győzelemhez, mint amit eddig nyújtottam.

Price az első walesi játékos, aki döntőt játszhat a PDC-világbajnokságon, Anderson két elvesztett és két megnyert finálé után ötödször lép a tábla elé a vb-aranyéremért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.