Tíz kosaras egész biztosan játszhat a kijevi Eb-selejtezőkön

Megkezdte a felkészülést a magyar férfi-kosárlabdaválogatott a jövő heti Európa-bajnoki selejtezőkre. A tornára Kijevben, buborék formában kerül sor, és mivel a két mérkőzés után még veretlen magyar együttes meccsei novemberben a fertőzések miatt elmaradtak, a találkozók számában adóssága keletkezett, és emiatt öt nap alatt négyszer is parkettre kell lépnie. A csapatnak elég az Eb-részvételhez a négyből egyet megnyernie, ám Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány célja a csoport első helye.

2021. 02. 09. 18:38
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remekül kezdte egy esztendeje a magyar férfiválogatott az Európa-bajnoki selejtezőket. Előbb itthon legyőzte a címvédő Szlovéniát, majd néhány nappal később Ukrajnában is nyerni tudott, és már két kör után könnyen kiszámítható volt, hogy a hátralévő négy meccsből elég egyet megnyernie, hogy kijusson a kontinensviadalra. Ehhez az első háromba kell bekerülni a csoportban, és ez így enyhén szólva sem látszott lehetetlen küldetésnek.

Csakhogy ezúttal is közbeszólt a koronavírus. A novemberi selejtezők helyszínére, a ljubljanai buborékba hiába utazott el a magyar együttes, a sok pozitív és ellentmondásos teszt miatt a FIBA elhalasztotta a meccseit, így dolgavégezetlenül tért haza. Ennek köszönhetően a jövő héten roppant nehéz feladat előtt áll: öt nap alatt négy mérkőzést kell játszania Kijevben, míg a vetélytársai csak kétszer-kétszer lépnek pályára. Erre kezdte meg hétfőn a felkészülést a bő keret a kecskeméti edzőtáborban.

 

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány célja a csoport első helye
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Az idegenlégiósokat leszámítva mindenki megérkezett Kecskemétre – mondta Ivkovics Sztojan, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – A külföldön szereplő kerettagok közül, Filipovity Márkó helyzete speciális. Olaszországban csütörtöktől rendezik a nyolcas kupadöntőt, s ha Filipovity klubja, a Pesaro a döntőig menetel, akkor ő Kecskemétre már nem jön, hanem egyből Kijevbe utazik. Nyilván a járványhelyzet miatt akadnak nehezítő tényezők, de várunk mindenkit. Azért is hirdettünk bő keretet, hogy folyamatosan és normálisan tudjunk készülni, végül tizenhat játékost vihetünk el a buborékba. Most valamivel könnyebb tervezni, mert tíz játékos szervezetében van antitest, az ő szereplésük nem lehet veszélyben. Ha csak ők vethetők be, az a legrosszabb eshetőség, ám ebben az esetben sem marad el mérkőzésünk.

Az NB I-es bajnokság programja az ősszel elmaradt mérkőzések pótlása miatt nagyon sűrű, ezért néhány napig frissíteni kell őket, majd felkészíteni a kivételesen nagy terhelésre. Az öt nap alatt sorra kerülő négy meccs sorsolása nem a legkedvezőbb, ugyanis a magyar férfiválogatott a szlovénok ellen kezd, és másnap pihenten várja majd a legnagyobb vetélytárs osztrák együttes. Ráadásul a szlovén és az ukrán csapat már kijutott az Eb-re a novemberben lejátszott selejtezők alapján, és csak arra kell összpontosítaniuk, hogy minél előrébb végezzenek a selejtezőcsoportban, mert akkor az Európa-bajnoki csoportok sorsolásánál kedvezőbb kalapba kerülnek, és ez kellemesebb gond a részvétel kiharcolásánál.

– Furcsa helyzetbe kerültünk, de nem sírunk, ezt a feladatot kell megoldanunk. Nem akarok előre számolgatni, és azt sem szeretném, ha az ellenfeleink megéreznék a vérszagot. Arra figyelni kell, hogy ne állítsanak ki senkit, ne hagyjuk magunkat provokálni. Az ellenfelekről szinte semmit sem tudunk, de ez nem csoda, hiszen még a saját lehetőségeinkkel is csak a hét végén leszünk tisztában. Kevés információnk van, nem véletlen, hogy a többi csapat is csak jövő hétfőn jelenti be, kik alkotják a kereteiket Kijevben.

Ivkovics Sztojan ehhez még hozzátette, hogy bár fél évszázada nem fordult elő, hogy a magyar férfiválogatott két egymást követő Eb-re is kijutott, és ez most 2017 után megismétlődhet, ő ezzel nem lenne elégedett, a cél a csoport megnyerése.

A FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE Allen Rosco (Niigata Albirex, japán), Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mind Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Fazekas Máté (Orange Academy, német), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Pesaro, olasz), Golomán György (Charleroi, belga), Darrin Govens (Naturtex-SZTE-Szedeák), Horti Bálint, Karahodzsics Kemal, Wittmann Krisztián (mindhárom Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert, Vojvoda Dávid (mindkettő Alba Fehérvár), Pongó Marcell (Nürnberg Falcons, német), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (DEAC), Szabó Zsolt (Zalakerámia ZTE KK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.