Ibrahimović utolérheti a legendás magyar csatárt

Vasárnap 15.00-tól rendezik az olasz labdarúgás egyik legnagyobb rangadóját. A milánói derbi ezúttal történelme mellett az aktuális bajnoki tabella miatt is méltó a nevéhez.

2021. 02. 21. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AC Milan és az Internazionale az olasz labdarúgás két alapköve. A két csapat a bajnoki címeket tekintve tizen­nyolc sikerrel a Juventus mögött megosztva áll az örökrangsor második helyén. Idén mindkét klub jó eséllyel száll harcba azért, hogy megszakítsa a torinóiak kilenc idény óta tartó uralmát a Serie A-ban, az Inter nyolc, a Milan hét ponttal előzi meg a Juventust a táblázaton. S bár még hosszú az idény, a vasárnapi milánói derbi akár meghatározhatja a bajnokság végkimenetelét.

A Juventus szériája előtti idény a legjobb példa erre: a 2010/11-es szezonban a két milánói csapat egyaránt 76 pontot szerzett a többi 18 élvonalbeli klub ellen, a Milan éppen azzal a hat ponttal előzte meg az akkor címvédő Intert, amelyeket a derbin a városi rivális kárára szerzett. Azóta viszont egyetlen idényben sem zárt a két milánói klub együtt a dobogón, sőt, jellemzően mindketten lemaradtak róla. A mélypont a 2014/15-ös kiírás volt, amikor az Inter a nyolcadik, a Milan a tizedik helyen fejezte be a bajnokságot.

Efféle borzalmaktól idén Milánó egyik felén sem kell tartani, a városi derbi tíz év után ismét a két klub múltjához méltó célokért zajlik. Az Inter éppen az előző fordulóban vette át a listavezető pozíciót a városi riválistól, miután 3-1-re legyőzte a Laziót, míg a negyedik forduló óta élen álló Milan meglepetésre 2-0-ra kikapott a Speziától. Az Inter mellett szólhat az is, hogy egész héten a városi rangadóra készült, a Milan viszont csütörtök este még Európa-liga-mérkőzést játszott Belgrádban. Ráadásul friss sikerélményt sem könyvelhetett el a piros-fekete gárda, a hosszabbításban kapott góllal csupán 2-2-re végzett a Crvena zvezda ellen.

A két csapat őszi meccsét a Milan nyerte, Zlatan Ibrahimović két góljára Romelu Lukaku csak eggyel tudott felelni. Ők ketten játszották a főszerepet a Inter-továbbjutással véget ért Olasz Kupa-negyeddöntőben is, amelyen majdnem összeverekedtek. Az üres lelátók miatt jól hallható, nyomdafestéket annál kevésbé tűrő sértéseket vágtak egymás fejéhez, Lukakut pedig még az első félidő végén is le kellett fogni, nehogy a Milan öltözőjébe menjen. Mégis Ibra húzta a rövidebbet, aki később piros lapot kapott, majd a Lukaku-féle vita miatt rasszizmussal vádolták meg.

A svéd támadó ezt természetesen visszautasította, bár a közösségi médiafelületén eközben újra odaszúrt az általa képzetlen labdarúgónak minősített Lukakunak: „Zlatan világában nincs helye a rasszizmusnak. Mindannyian egy fajhoz tartozunk, és egyenlőek vagyunk. Mindannyian játékosok vagyunk, néhányan jobbak, mint mások.”

A teljes szezont nézve azonban nem a balhé miatt főszereplő az idényben egyik csatársztár sem. Lukuku tizenhat találatával, Cristiano Ronaldóval (Juventus) holtversenyben vezeti a góllövőlistát, míg a sérülés miatt majdnem két hónapot kihagyott Ibra Ciro Immobilével (Lazio) karöltve követi őket, tizennégy góllal.

A svéd támadó a rangadó történetében már tíz gólnál jár – ebből kettőt az Inter, nyolcat a Milan játékosaként szerzett. Ha vasárnap újra betalál, akkor utoléri az örökranglistán tizenegy góllal álló Gunnar Nordahlt (Milan) és a magyar Nyers Istvánt (Inter). Előttük már csak Andrej Sevcsenko (Milan, 14) és a milánói aréna névadója, Giuseppe Meazza (Inter, 12 + Milan, 1) foglal helyet a rangsorban.

Remélhetőleg vasárnap is a góloké lesz a főszerep a balhék helyett, amikor a milánói derbi újra régi fényében csilloghat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.