Egyszerre három magyar óriás feszül egymásnak, hatalmas a tét

A birkózók március 18. és 21. között Budapesten rendezendő európai olimpiai kvalifikációs tornája előtt nagy nemzetközi edzőtábor zajlik Tatán a kötöttfogásúaknak. Ennek színesítéseként február 13-án, szombaton 18 nemzet mintegy 150 versenyzője részvételével rangos versenyre kerül sor a helyi birkózócsarnokban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 15:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőnyben a magyar versenyzők mellett osztrák, észt, finn, német, cseh, olasz, lett, litván, norvég, lengyel, román, szlovák, szerb, svájci, svéd, amerikai és moldovai birkózók is lesznek. A megméretés nem csak a felkészülést szolgálja, hiszen többek számára válogatónak számít a már említett ötkarikás kvalifikációra, illetve az áprilisi Európa-bajnokságra. Nekünk, magyaroknak a 97 kg a legérdekesebb kategória, amelyben a 2009-es világbajnok Kiss Balázs, az U23-as vb- és Eb-aranyérmes Szilvássy Erik és a junior Eb-győztes küzd a címeres mezért.

Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) kétszeres világ-, és kétszeres Európa-bajnok szakmai igazgatója így elemzett a szombati verseny előtt:

– A többi ötkarikás kategóriában már fény derült arra, ki képviselheti Magyarországot a márciusi budapesti seregszemlén, a verseny ugyanakkor befolyásolhatja az áprilisi, lengyelországi Eb-n induló keret összetételét. Ami a kilencvenhét kilót illeti: nyilván amondó vagyok, győzzön a legjobb. Nem titkoljuk, azt szerettük volna, hogy a hazai fiúk mindenképpen találkozzanak egymással, szóval egyazon ágra sorsoltuk őket. Ily módon legkésőbb az elődöntőben eldől a válogatottság sorsa. Természetesen mindezt megbeszéltük a versenyzőkkel is, és ezt az esetet leszámítva nem befolyásoljuk a sorsolást.

A már olimpiai kvótás Lőrincz testvérek, a vb-aranyérmes Tamás és a vb-ezüstérmes Viktor nem indul a tatai erőpróbán – az ő felkészülésük más programot követ. Klasszisokból így sem lesz hiány; tucatnyi olyan sportoló lép szőnyegre, aki pályafutása során legalább egyszer felnőtt-világbajnoki dobogóra állhatott, az Eb-érmesek száma még több.

– Felkészülési versenyhez képest nagyon erős, mondhatni Magyar Nagydíj-színvonalú lesz a mezőny. A külföldiek pénteken este, negatív PCR-teszttel érkeznek a helyszínre, ahol még egy koronavírusteszt vár rájuk. A magyarok szombaton utaznak Tatára, őket szintén ellenőrizzük. Magas szintű mérkőzésekre, rendkívül kiélezett párharcokra számítok. Az esemény természetesen zárt kapus lesz – mondta el Bácsi Péter.

Az MBSZ szakmai igazgatója azt is elárulta, hogy a Lőrincz testvérek mellett a vb- és Eb-győztes, s most egy kategóriával lejjebb, 67 kilóban olimpiai kvótára vadászó Korpási Bálint sérülés miatt nem birkózik Tatán.

– Ezen az eseményen hetvenkét kilóban indult volna, de pihenésre kényszerül, mivel fájlalja a vállát. Harminchárom esztendős, és legutóbb nyolc éve mozdította a súlyát hetven kiló alá. A fogyás tehát esetében prioritást élvez, és azzal egyébként kiválóan halad – jegyezte meg Bácsi Péter.

A szombati tatai viadalról a Magyar Birkózószövetség a Facebook-oldalán és a honlapján is beszámol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.