Ancelotti kidobott csukáiban focizott a sztárcsapat edzője

Stefano Pioli ma már felesége mellett az AC Milant tartja élete szerelmének, pedig gyerekként még a városi rivális Internazionale dobogtatta meg a szívét. Akkor postásként képzelte el jövőjét, és álmodni sem mert róla, hogy néhány évtizeddel később Európa egyik topcsapatának élén az olasz bajnoki címért fog harcolni.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2021. 03. 18. 18:01
Stefano Pioli
Piolival már az előző körben bebiztosíthatta volna a BL-indulását a Milan Fotó: EPA/EMANUELE PENNACCHIO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stefano Pioli, az AC Milan vezetőedzője olasz postásfamíliába született, édesapja és két bátyja is e szakmában dolgoztak, emellett amatőr szinten rúgták a bőrt, és éltek-haltak a milánói Interért.

Stefano is hasonló sorsot látott maga előtt, családtagjainál azonban jóval tehetségesebbnek bizonyult, és végül postás helyett labdarúgó lett belőle. Pioli nem akárki nyomában járt, a nála hat évvel idősebb Carlo Ancelottit követte, aki szintén a Parmánál nevelkedett, majd az együttesnél kezdte meg profi pályafutását is.

– Az 1978/1979-es idényben a Parma fiataljai között játszottam, Ancelotti már az első csapat tagja volt. Az egyik meccs után kidobta a cipőjét, én pedig megszereztem azt. Labdaszedő voltam, elvittem a cipőt, és néhány meccset lejátszottam benne. Csodáltam Carlót – emlékezett vissza az olasz edző.

Az egykori védő a Parmán kívül megfordult többek közt a Juventus és a Fiorentina együttesénél is. Profi labdarúgóként összesen 312 alkalommal lépett pályára, majd visszavonulását követően átnyergelt edzőnek. Rengeteg olasz csapatnál tevékenykedett; példának okáért a Laziót bejuttatta a Bajnokok Ligája csoportkörébe, a Fiorentinát nehéz időszakban, a csapatkapitány Davide Astori halála után vezette, és fél évet eltöltött szeretett klubja, az Internazionale élén is.

MÁSODSZOR IS ANCELOTTI CIPŐJÉBEN

Később újra – ekkor már csak képletesen – Ancelotti cipőjébe bújt, amikor közel másfél évvel ezelőtt átvette az AC Milan irányítását. A piros-feketék Marco Giampaolo távozása után új projekten dolgoztak, amelynek Pioli állt az élére.

Pioli irányításával régi fényében csillog az AC Milan
Fotó: EPA/Emanuele Pennacchio

A milánóiak trénere a modern technológiák kedvelője, ezért fiával, Gianmarcóval létrehozott egy telefonos applikációt a játékosainak, amely összegyűjti az együttes következő ellenfeléről fontosnak ítélt információkat, illetve videókkal segíti a felkészülést.

Pioli továbbá jó kapcsolatot alakított ki a csapat futballistáival, és a közösen elvégzett nehéz munka (no meg az új igazolások) meghozta a gyümölcsét, és a gárda hamarosan futószalagon kezdte szállítani a jó eredményeket. Az olasz bajnokságban mindössze két bajnokit bukott el 2020-ban, a koronavírus miatti szünetet követően tizenkét mérkőzésükből kilencet megnyerve a hatodik helyen végzett. Az idény eleji gyengélkedés miatt nem zárt a Milan előkelőbb pozícióban, ugyanis 2019 végén még a tizenegyedik helyen tanyázott.

A szakember remek munkáját szerződéshosszabbítással jutalmazták meg 2020 nyarán. A bejelentést követően is szárnyalt a csapat, az idény közepéig vezette a tabellát, jelenleg azonban kilenc pontra lemaradt az éllovas Intertől. A scudettóról már alighanem lemondhat a Milan, de az Európa-ligában még harcban van a győzelemért (csütörtök este a Manchester United ellen lép pályára), s fényes lehet a jövő, hiszen egy elkötelezett edző áll a csapat élén.

„Ha a Milan egy nő lenne, akkor a feleségem lenne. 32 éve élek együtt a feleségemmel, aki az életem szerelme, tehát a Milan is az lenne.”

Ez a kijelentés alighanem érzékenyen érinthette az Interért szorító Pioli családot.

Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágó:

AC Milan–Manchester United 21.00 (tv: Sport 1)

Az első találkozón 1-1-es döntetlen született.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.