időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Federer győzelemmel tért vissza – a játéka továbbra is gyönyörű és hullámzó

Magyar Nemzet
2021.03.10. 19:01
Federer győzelemmel tért vissza – a játéka továbbra is gyönyörű és hullámzó

Roger Federer a vártnál nehezebb meccsen tért vissza természetes közegébe, az ATP-Tour világába. A világranglista 28. helyezettje, a brit Daniel Evans szettet nyert a 14 hónapos kihagyás után újra versenyző 20-szoros Grand Slam-bajnok ellen. Federer a következő fordulóban a grúz Basilasvili ellen vehet lendületet a komolyabb megméretésekre.

Tizennégy hónap után eljött a nagy pillanat: Roger Federer visszatért az ATP-Tour színpadára. A 39 éves svájci géniusz a dohai ATP 250-es tornát választotta az újrakezdéshez: korábban háromszor nyert a katari versenyen, másrészt felesleges lett volna ennél komolyabb szakmai kihívást választania. A brit Daniel Evansnek jutott osztályrészül a feladat, hogy asszisztáljon Federer visszatéréséhez. De a világranglista 28. helyén jegyzett brit játékos nem akarta önként lehajtani a fejét a guillotine alá, keményen harcolt, próbára tette a 20-szoros Grand Slam-bajnok reflexeit. Amelyek szemlátomást nem koptak a kihagyott 14 hónap alatt. Néhány ütéssel még akadtak gondjai Federernek, egy kevésbé jól sikerült lendített tenyeres röpte után irracionális irányba szállt a labda az ütőjéről, és ezen ő maga is mosolygott. Aztán a következő labdamenetben ugyanezzel próbálkozott, és akkor minden a helyén volt.

Ahogy az első szettre sem lehetett panasz: Federer és ellenfele is hozta az adogatójátékát, így értelemszerűen rövidítésben dőlt el az első játszma. Evans nem adta olcsón a bőrét, nyolc pontot ért el a tie breakben, de ez is kevés volt, a legenda tizet kapart össze, így övé lett az első szett.

A látvány nem változott
Fotó: Samer F Rejjal / EPA

Korábbi négy találkozásuk során Evans még csak játszmát sem tudott nyerni Federer ellen. Dohában megpróbálta a „lehetetlent”, és jó úton járt, 2:1-nél elvette ellenfele adogatását. Federer kapaszkodott, eljutott bréklabdáig, de akkor megint olyan sután találta el a labdát, mint annál a bizonyos lendített tenyeres röpténél, a reakciója ugyanaz volt, mint egy szettel korábban. Megmosolyogta saját magát. Brék helyett Evansé lett a játék, a brit menetelt a második szett megnyerése felé. 5:2-es hátrányban Federer a szettben maradásért adogatott. Ezt megoldotta, de Evanst nem tudta brékelni, így a brit kiegyenlített, 6:3-ra nyerte meg a játszmát.

Daniel Evans nem akart csak asszisztálni a 20-szoros Grand Slam-győztes visszatéréséhez
Fotó: Samer F Rejjal / EPA

A döntő szettben Federer 3:3-nál kétszer is bajba került a saját adogató játékában, de különösebben nem pánikolt, előbb ásszal, majd egy hihetetlenül elegáns rövidítéssel hárított egy-egy bréklabdát, de csak nehezen tudott egyről a kettőre jutni. Végül nagy nehezen megmenekült. Két óra tíz perc játék után Evans a meccsben maradásért adogatott, mérkőzéslabdákat hárítva hozta a szerváját. 6:5-nél viszont már nem sikerült neki ez a bravúr, Federer rögtön az első lehetőségét értékesítve – a vártnál nehezebben – megnyerte a meccset.

Szerválni nem felejtett el, tizenhárom ászt ütött nulla kettőshiba mellett, a bréklabdák értékesítésével meggyűlt a baja, négyből csak egyet tudott megnyerni.

Felhozó meccsnek jó volt az Evans elleni, de nyilván a 20-szoros Grand Slam-győztes is tudja, hogy ez a játék kevés lesz a folytatásban. Nikoloz Basilasvili ellen még belefér, de Thiemék ellen sokkal több kell.

Doha, ATP 250-es verseny: Federer (svájci, 8.)–Evans (brit, 28.) 7:6, 3:6, 7:5. További érdekesebb eredmények: Thiem (osztrák, 4.)–Karacev (orosz, 45.) 6:7, 6:3, 6:2, Bautista-Agut (spanyol, 5.)–Bublik (kazah) 6:4, 6:3, Shapovalov (11., kanadai)–Pospisil (kanadai, 67.) 7:5, 6:4.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.