Három magyar lányból kettő orosz lesz a világbajnokságon

Szerdától szombatig Stockholmban rendezik a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot, melyen az érmek mellett olimpiai kvótákért is küzdenek a versenyzők.

2021. 03. 23. 14:55
null
Janovszkaja Anna/annayanovskay Forrás: Instagram!
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd fővárosban a magyar színeket a női mezőnyben Láng Júlia, a párosoknál a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk, jégtáncban pedig a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám duó képviseli. A három lányból kettő orosz, Scsetyinyina Nyizsnij Novgordoban született, a korábbi junior világbajnok Janovszkaja pedig – további kuriózum – Dubajban, mert a szülei 1996-ban az Egyesült Arab Emírségekben dolgoztak.

A stockholmi világbajnokságon a férfiaknál és a nőknél 24-24, a párosoknál 16, a jégtáncosoknál 19 olimpiai kvótát osztanak ki, tehát a négyből három fronton versenyben vagyunk. A vb-n 39 ország 184 sportolója vesz részt; a férfiaknál 33, a nőknél 39 induló lesz, a párosoknál 24, jégtáncban 32 duó méreti meg magát.

A 17 éves Láng Júlia a kamera előtt talpraesetten nyilatkozott:

– Az elmaradt versenyek miatt nehéz felmérni az erőviszonyokat, de a párosunknak van a legnagyobb esélye, hogy megváltsa a repülőjegyét a jövő évi pekingi olimpiára – jelentette ki Vardanjan Gurgen, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség műkorcsolya ágazati sportigazgatója. – A felnőtt világversenyen most debütáló Láng Júliától és a világversenyen legutóbb két éve szerepelt jégtáncpárosunktól ez bravúr lenne, de ha most nem is sikerül nekik a kvótaszerzés, erre az őszi kvalifikációs versenyen Oberstdorfban jó esélyük lehet.

Szeptember 22–25. között az oberstdorfi Nebelhorn Trophy elnevezésű versenyen a férfiaknál és a nőknél hat, a párosoknál három, jégtáncban négy kvóta vár gazdára, és a sportágban más lehetőség nincs kijutni a 2022-es pekingi téli olimpiára.

Azt mondani sem kell, hogy a járványhelyzet miatt a stockholmi világbajnokságot buborékban rendezik meg. A hotelbe való becsekkoláskor minden résztvevőn koronavírustesztet végeznek, amelyet 24 órás karantén követ, így a vasárnap érkezőknek az első edzésnapot részben vagy teljesen ki kellett hagyniuk. A magyar szövetség helyszíni beszámolója szerint a többség azonban már mindkét hétfői edzésen ott volt – így a mieink is, akik szombaton érkeztek meg a helyszínre, és vasárnap délután kapták meg a negatív teszteredményüket.

A női mezőnyben a felnőtteknél újonc, még csak 17 éves Láng Júlia szerda délelőtt mutatja be a rövid programját. Versenyzőnk a 2019-es junior vb-n a 14. helyen végzett. Scsetyinyia Iulia és Magyar Márk más partnerrel már szerepelt világbajnokságon, együtt azonban ők is most debütálnak vb-n, mégpedig a szerda esti rövid programban. Ugyanakkor a 2020-as Eb-n együtt végeztek a tizedik helyen, ami most bizakodásra ad okot velük kapcsolatban. Jégtánckettősünk, Janovszkaja Anna és Lukács Ádám már két Európa- és két világbajnokságon korcsolyáztak együtt, a 2019-es vb-n a 19. helyen végeztek, most pedig pénteken futják a ritmustáncukat.

A Janovszkaja Anna, Lukács Ádám páros is az olimpiai kvótára hajt
Forrás: Intsagram/annayanovskay

A nőknél és jégtáncban a címvédők – az orosz Alina Zagitova, valamint a francia Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron kettős – nincsen ott a mezőnyben. A férfiaknál és a párosoknál indul a regnáló világbajnok – az amerikai Nathan Chen és a kínai Szuj Ven-csing, Han Cung duó –; ám nem lesz könnyű megvédeniük a címüket. A férfiaknál az előző két olimpián győztes japán Hanju Juzurunak van két vb-aranya is, de legutóbb kikapott Chentől, és most visszavágna az ugyancsak kétszeres világbajnok riválisának.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.