Tokiói hajsza

A hét végén jó esetben több mint húsz fővel is nőhet az olimpikonjaink száma.

2021. 03. 17. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon fontos hét a mostani a magyar sportban, „ötkarikás” szemüveggel nézve a legfontosabb az olimpia előtt. Jelen állás szerint 105 sportolónk utazhatna a tokiói játékra, de a hét végén jó esetben több mint húsz fővel is nőhet az olimpikonjaink száma. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy női kézilabdacsapatunk sikerrel vegye a győri kvalifikációs tornát; az orosz, szerb, kazah trió közül kettőt utasítson maga mögé. Aligha tévedünk nagyot, hogy minden szombaton, a mindig harapós szerbek (lásd délszláv mentalitás) elleni meccsen dől el. Két csapatunk, a férfi és a női vízilabdázók már megszerezték a kvótát, s nem kell hosszasan ragozni, milyen sokat jelentene a magyar sportnak, ha a női kézilabdázók is csatlakozhatnának hozzájuk. (Akik legutóbb 2008-ban jártak olimpián.) No és persze rengeteget jelentene szurkolói szemmel is, hiszen akkor Tokióban a hatos csoportban garantált öt csoportmeccs, s mivel négyen továbbjutnak, a negyeddöntő is reális cél lenne.

Férfi párbajtőrcsapatunk a riói olimpián bronzérmes volt, s ugyan az utolsó, kazanyi kvalifikációs világkupa előtt még éppen kvótát érő helyen áll a rangsorban, csak néhány ponttal előzi meg az oroszokat, áttételesen pedig még a dél-koreaiak is „bekavarhatnak” nekünk. (Ez a viadal majd csak kedden ér véget) Szóval, a Volga partján sem lesz egyszerű dolguk a mieinknek.

Miként birkózóinknak sem, akik csütörtöktől vasárnapig a BOK-csarnokban tusakodnak az európai kvalifikációs versenyen, hogy a 2019-es vb-n szerzett négy kvótánkhoz még néhányat hozzátegyenek. Nekik nem ez az utolsó dobásuk, a szófiai világkvalifikációs tornáról is a súlycsoportok döntősei jutnak ki Tokióba.

A hely „szelleme” itthon segíthet, ha azt nézzük, hogy a múlt hét végén vívásban a kardozók budapesti világkupaversenyén női csapatunk a BOK-csarnokban megszerezte a kvótát. A férfiak ezt már korábban megtették, tőlük persze ez volt a minimum, amikor nálunk vív a legutóbbi két olimpia egyéni versenyét megnyerő és Szatmári András személyében van egy egyéni világbajnokunk is. Csapatunk második a világranglistán, s ugyan a nők „csak” az ötödikek, ők is éremért mennek Tokióba. Múlt szombaton az egyéni világkupát Márton Anna nyerte, Pusztai Liza pedig harmadik lett egy olyan mezőnyben, amelynél a tokiói sem lesz erősebb.

Szóval a múlt hét vége nagyon szép volt, most is ilyet szeretnénk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.