Egy teljes évig vártak a szurkolókra, mindhiába

Baszk ünnep helyett üres lelátók előtti kupadöntő vár az Athletic Bilbaóra és a Real Sociedadra. Pedig a két csapat tényleg mindent megpróbált, hogy nézők előtt játszhasson.

2021. 04. 03. 7:44
üres lelátók előtt a baszk derbi
Az esti döntőben sem lesznek sokkal többen a sevillai La Cartuja stadionban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baszkok népünnepélyre készültek 2020. február 6. óta. A Real Sociedad a Real Madrid (idegenben 4-3), az Athletic Bilbao a Barcelona ellen (1-0 hazai pályán) nyert a 2019/20-as spanyol labdarúgó Király-kupa negyeddöntőjében. Aztán az elődöntőt is megoldotta a baszk régió két vezető csapata, a Sociedad viszonylag könnyen túllépett a másodosztályú Mirandésen (összesítésben 3-1), a Bilbao a visszavágó 81. percében lőtte a döntős szereplést érő idegenbeli találatot a Granada ellen (összesítésben 2-2).

A koronavírus-járvány azonban közbeszólt, az eredeti, 2020. április 18-i időpontban a teljes világ sportesemények nélkül maradt. Spanyolországban végül tavaly június 11-én indult újra a bajnokság, amely július 19-én zárult le, a kupafinálét viszont nem rendezték meg.

A két klub vezetése ugyanis közösen kérte a spanyol szövetségtől, hogy nézők előtt játszhassanak. Ez már az akkori döntések alapján is azt jelentette, hogy csak 2021-ben lesz a finálé. A Bilbao ezzel a nemzetközi kupaindulás lehetőségéről is lemondott, az UEFA döntése alapján, a spanyol szövetség szándékával szemben a kupadöntős baszk csapat helyett a bajnoki hetedik helyezett Granada indulhatott, amely várja is a jövő heti negyeddöntőt.

– Inkább játszanék szurkolók előtt a kupadöntőben, mint az Európa-ligában – jelentette ki akkor a bilbaói Ibai Gómez. A vágyakból viszont nem lett valóság, a legújabb fejlemények sem adnak okot a derűre az országban, április 17-én pedig már jön az idei döntő, amelyben az Athletic Bilbao szintén érdekelt, a Barcelona ellen játszik, így adott esetben két héten belül kétszer is megnyerheti a trófeát. A két baszk csapat kifutott az időből, szombat este meg kell rendezni a 2020-as, Real Sociedad–Athletic Bilbao finálét, ugyanúgy nézők nélkül, ahogy tavaly nyáron lehetett volna.

Az esti döntőben sem lesznek sokkal többen a sevillai La Cartuja stadionban

A baszk házidöntő

Nem véletlenül akarta megosztani az élményt a szurkolóival a két baszk óriás, amelyek külön-külön is régóta várnak a sikerre. A Sociedad legutóbbi kupagyőzelme 1987-re, kupadöntője 1988-ra datálódik. A Bilbao ugyan játszott három finálét az elmúlt tizenöt évben, de mindegyiket elvesztette a Barcelonával szemben, az utolsó kupagyőzelemig viszont 1984-ig kell visszamenni az időben. Az a döntő sem a fantasztikus játékról (1-0), hanem a meccs során faragott és provokált Diego Maradona által kirobbantott tömegverekedéséről marad emlékezetes.

Ráadásul mindkét klub a baszk identitás megtestesítője, különösen a csak Baszkföldön nevelkedett labdarúgókat alkalmazó Bilbao. Sokáig a Real Sociedad is ezt a játékospolitikát követte, de éppen azért adta fel, mert a nagyobb nevű térségi riválissal nem tudta felvenni a legjobb baszk játékosokért folytatott versenyt.

Ráadásul a szurkolók viszonya általában baráti, gyakran keverednek a lelátón a baszk derbiken. Most, az ország másik végén, Sevillában nem fognak.

Változások

A Bajnokok Ligája tavalyi lezárásakor is okozott problémát néhány labdarúgó nyáron lejáró szerződése, és természetesen az egy év csúszás után megrendezett döntőben sem mindenki játszik, aki kiharcolta a lehetőséget.

A Bilbaót már nem Gaizka Garitano, hanem Marcelino irányítja a kispadról, aki a Spanyol Szuperkupát már megnyerte a csapattal. Most megnyerheti azt a kupadöntőt is, amellyel kvalifikált abba a minisorozatba a csapat. A játékoskeretben nincs nagy változás, Aritz Aduriz vonult vissza, de ő már nem tért vissza a tavalyi bajnoki idény üreskapus lezárására sem.

A Real Sociedadot továbbra is a klub által kinevelt szakvezető, Imanol Alguacil irányítja. A játékosok közül viszont távozott a válogatott védő, Diego Llorente, a Wolverhamptonba kölcsönadott Willian José, a Real Madrid pedig a San Sebastian-i klub helyett már az Arsenalnak kölcsönzi Martin Ødegaardot. Érkezett viszont David Silva, aki az elmúlt szezonokban a Manchester City játékosaként hozzászokott a trófeákhoz. A Real Sociedad viszont a 2010-es másodosztályú bajnoki címet leszámítva 34 éve nem nyert semmit. Most itt a lehetőség, még ha a kék-fehérek nem is ünnepelhetnének szurkolóik előtt.

2020-as Király-kupa-döntő

Athletic Bilbao–Real Sociedad (21.30, tv.: Sport1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.