Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Lőrincz Tamás kidobta a törököt a szőnyegről az Eb-döntőben + videó

A birkózás kötöttfogású 77 kilogrammos súlycsoportjában Lőrincz Tamás mint regnáló világ- és Európa-bajnok léphet szőnyegre a tokiói olimpián, ám amíg a vb-címe 2019-es keltezésű, a BHSE 34 éves versenyzője pályafutása negyedik Eb-aranyát szombaton szerezte meg Varsóban. Mégpedig ellentmondást nem tűrően.

2021. 04. 24. 19:48
Forrás: Facebook/Magyar Birkózószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

már tizenöt évvel ezelőtt is Európa-bajnok volt, de mégsem mondhatjuk rá, hogy veterán, hiszen a 2006-os moszkvai Eb-n 19 évesen állhatott a dobogó legfelső fokára. Annak a győzelmének az értékét pedig még növelte, hogy a döntőben az oroszok versenyzőjét (Kovalenkót) győzte le a 66 kg-ban. Az évek során még kétszer lett Európa-bajnok –2014-ben már a 71 kg-ban –, 2019-ben pedig Kazahsztánban, Nur-Szultanban a 77 kg-ban a vb-cím is összejött neki a legutóbbi világbajnokságon. Szombatig tizenegy érmet szerzett a világ- és Európa-bajnokságokon, s persze ott van a 2012-es, londoni olimpiai ezüstérme is, még a 66 kg-ból. A BHSE 34 éves versenyzője két súlycsoportot ugorva is világklasszis; ehhez adalék, hogy most a varsói Eb-n még pénteken úgy jutott be a döntőbe, hogy a négy ellenfelét sorban 7-0-ra, 6-4-re, 9-0-ra és 5-0-ra verte, pedig nem kezdőkkel került szembe.

Szombaton a finálét a 25 éves török Yunus Emre Basar ellen vívta, aki 2016-ban U23-as Európa-bajnok volt, utána azonban nem rukkolt ki igazán nagy eredménnyel. Márciusban a római Matteo Pellicon-versenyen ezüstérmes lett, amit azért érdemes megjegyezni, mert a döntőben éppen egy magyar versenyzőtől, az Eb-2. Lévai Zoltántól kapott ki. Lévai a legutóbbi, tavaly ugyancsak Rómában rendezett Eb-n Lőrincz Tamást jól helyettesítette, Basar pedig itt a 13. helyen végzett. Szóval a lengyel fővárosban a fináléban mindenképpen Lőrincz Tamásnak állt a zászló. S nagyon nem is kellett izgulnunk, mert világbajnokunk már az első három perc után 3-0-ra vezetett. Ekkor még csak kicsit dobta el a törököt két pontért, a röpke szünet után, 4-0-s vezetésénél viszont újra lenti helyzetből még szebb kiemeléssel szinte kihajította a szőnyegről; ezért már négy pont járt, és a nagy pontkülönbségnél 8-0-s technikai tussal véget is ért a döntő.

Lőrincz a magyar zászlóval tiszteletkört futott, a hangszóróból pedig a varsói csarnokban hogy, hogy nem, az Omega nagy slágere szólt, a Gyöngyhajú lány: „Igen, jött egy gyöngyhajú lány; álmodtam vagy igaz talán?” Nos, az bizony igaz, hogy Lőrincz Tamás negyedik Eb-aranyát szerezte meg, ezt nem álmodjuk!

Forrás: Facebook/Magyar Birkózószövetség

A 87 kg-ban Lőrincz Tamás öccse, a vb-ezüstérmes, Európa-bajnok a vigaszágon az orosz Alirzajevvel 1-1-re végzett, de később szerzett pontjával ellenfele nyert, s jutott tovább. A bátyjához hasonlóan tokiói kvótás versenyzőnk több hónapos kihagyás után az év elején kezdte újra az edzéseket, Sike András szövetségi kapitány az Eb előtt elmondta, hogy messze van még a csúcsformájától.

Szombaton a délelőtti programban ugyanakkor a 72 kg-ban Fritsch Róbert, a 97 kg-ban pedig Kiss Balázs bejutott az elődöntőbe. Fritsch 4-3-ra győzte le a francia Ghanemet, majd 5-3-ra a finn Peltokangast, a negyeddöntőben pedig 5-1-re a szerb Makszimovicsot. Délután az elődöntőben 3-1-re kikapott az olimpiai bronzérmes grúz Bolkvadzétól, így vasárnap a bronzmeccsen lép szőnyegre az orosz Labanazov vagy a svéd Soini ellen.

A 2009-ben világbajnok, 38 esztendős Kiss Balázs minden bizonnyal utolsó nagy versenyén szerencsés sorsolással a nyolc között kezdett, így neki egyetlen mérkőzést kellett nyernie, hogy éremért birkózhasson. Mindent meg is tett a szép búcsúért, 4-0-ra verte az azeri Magomedovot. Délután pedig az elődöntőben 3-1-re a fehérorosz Sztadubot is legyőzte, s vasárnap ott lesz a döntőben, a legutóbbi két vb-n győztes, Eb-címvédő, 28 éves orosz Jevlojevvel csap össze. Az már biztos, hogy Kiss Balázs 38 évesen pályafutása legfényesebb Eb-érmét nyeri, mert a kontinenstornákon eddig három bronzot szerzett.

További három indulónk az első meccsén veszített: Andrási József (60 kg) 8-0-s technikai tussal kapott ki a világbajnok orosz Jemelintől. Krasznai Máté (67 kg) 9-0-s technikai tussal a dán Bjerrehuustól, Szabó László (82 kg) 3-2-re a grúz Rikadzétól. Andrási számára azonban még nem ért véget az Eb, vasárnap a vigaszágon a bronzérmet megcélozhatja, miután legyőzője döntős lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.