A szakadék szélén a Veszprém a Bajnokok Ligájában

Parádés kezdés után kipukkadt a Veszprém Nantes-ban, a férfikézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A szezonban korábban legyőzött francia csapat már hét góllal is vezetett, de így is simán, 32-28-ra nyert. Ha Rodrigo Corrales nem véd zseniálisan, és Gasper Marguc nem zár hibátlan lövő statisztikával, akkor már a párharc első mérkőzésén eldőlhetett volna a továbbjutás.

Szilágyi
2021. 05. 13. 22:22
null
Moraes (fehér mezben) nem tuta lelassítani a Nantes játékosait Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remekül kezdett, két-három góllal vezetett a férfikézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésen a Veszprém idegenben, a Nantes ellen. Corrales kezdett a kapuban, de még az is belefért, hogy a világbajnok (akkor még) spanyol kapus ritkán találkozott a labdával, a támadó játék látványos és folyamatos volt. Elől okosan irányított, és szép gólt szerzett talpról, Marguc a szélről volt eredményes, Nilsson pedig beállóból talált be.

A két csapat ebben a szezonban egyszer találkozott a negyeddöntőig, Nantes-ban 28-24-re nyert a Veszprém, a „visszavágót” nem tudták lejátszani, mert a mérkőzés játékvezetője pozotív koronavírustesztet produkált, az Európai Kézilabda-szövetség 5-5-ös eredményt állapított meg. A Final Four felé vezető út utolsó előtti állomásán a magyar bajnok volt az esélyes, és ennek megfelelően kezdődött, sőt, folytatósott a mérkőzés. Fegyelmezetten zárt a veszprémi védőfal, elől pedig Lékai látványan osztotta a gólpasszokat. Három góllal lépett meg a Veszprém, sőt, támadhatott a még nagyobb különbségért, de ez nem jött össze.

Hátul a kapuban Corrales elkapta a fonalat, összeállt a Veszprém játéka. David Davis jó szokása szerint elkezdte hamar forgatni a csapatát, a Lékai helyére beszállt Nenadic is nagy kedvvel lépett pályára. Úgy tűnt, a franciák nem készültek fel az egyéni játékára, szimplán hagyták őt egy az egyezni, és lőni. Kisebb veszprémi megingás után feljött egyre a spanyol edző, Alberto Entrerríos vezette hazai csapat, sőt, ki is egyenlített. Elhúzódó, nyolc perces veszprémi rövidzárlat fékezte a lendületet.

Mahé hiába repült, a Veszprém jó kezdés után nagyon befékezett Nantes-ban
Fotó: Twitter

9-6-os előnyből lett 4 perc alatt 12-10-es hátrány. Talán a tömeges csere zavarta meg Davis csapatát vagy hirtelen összeállt a Nantes védekezése, mindenesetre a magabiztos kezdéssel összeszedett előny tova szállt. Az ex-veszprémi Kiril Lazarov is megvillant, ezzel lett 14-11. Marguc volt a magyarok legbiztosabb kezű embere, a szlovén szélső hetest és szélső kísérletet sem hibázott.

Nielsen, a franciák dán kapusa is elkapta a fonalat, elbizonytalanodott a Veszprém, a félidő második felét, 9-2-re nyerte a Nantes, 16-12-os hazai előnnyel mentek szünetre a csapatok.

Rémálomszerűen folytatódott a meccs: zsinórban három gólt dobtak a franciák. Davis végre, a meccs 34 percében (!) kért időt. És ha Corrales nem véd remekül, és Marguc nem dob hibátlanul, könnyen felkúszhatott volna a hátrány nyolc-kilenc gólra. Nielsen több labdát fogott, mint Corrales, és a Nantes támadásai pontosabban mentek végig, mint a veszprémieké. Nagyon alaposan felkészült a Nantes a Veszprémből, Nielsen „kottából” védte az átlövők próbálkozásait.

19-14 után újra „csak” öt lett a hátrány, 24-19. Majd Corrales újabb bravúrja után csak négy, aztán három. A mérkőzés utolsó negyedórájában kezdett pislákolni a remény, hogy akár döntetlen közeli eredményt is ki lehet csikarni Nantes-ban. De nem így lett, és még egyszer, sokadjára: ha nincs Rodrigo Corrales, akkor már idegenben eldőlt volna a továbbjutás.

Így is felhízott a különbség hét gólra, mert megint megállt a támadójáték, Borozan zsinórban három labdát adott el, 9 perces gólcsendet tört meg Nilsson. A hajrában kettős emberelőnyben sikerült faragni a hátrányból. 32-28 lett a vége. Volt már hét gólos a hátrány, ahhoz képest reményteli a végeredmény. De ha nincs a 15 védést bemutató Corrales, akkor már a párharc első meccsén eldőlhetett volna a továbbjutás. Így viszont maradt remény a jövő csütörtöki veszprémi fordításra.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés: Nantes–Telekom Veszprém 32-28 (16-12). Aalborg–Flensburg 26-21. A visszavágót egy hét múlva játsszák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.