Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Hamilton a csapatát ekézte, Verstappen tettekkel bizonyított

Lewis Hamilton meglehetősen frusztráltan nyilatkozott a Formula–1-es Monacói Nagydíj után, ahol csupán a hetedik helyen végzett, a csapatát bírálta emiatt. A futamgyőztes Max Verstappen örül, hogy ismét megcsillogtatta tehetségét, és a pályán vághatott vissza Hamiltonnak egy korábbi nyilatkozatáért.

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 7:44
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton a magyar gyermekvédelmi törvényt kritizálta. EPA/ALEJANDRO GARCIA Fotó: ALEJANDRO GARCIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

meglehetősen nehezen viselte, hogy Monacóban semmi sem jött össze neki, és míg ő a hetedik helyre szorult, addig legnagyobb vetélytársa, (Red Bull) behúzta a győzelmet. A Mercedes brit világbajnoka a futam során többször, és a leintést követően is panaszkodott a csapatára, nem értette, hogy tudták így félretaktikázni magukat, hiszen az első kerékcseréket követően Sergio Pérez (Red Bull) és Sebastian Vettel (Aston Martin) is elé került, ahelyett, hogy ők teljesítették volna a kitűzött céljukat, vagyis Pierre Gasly (Alpha Tauri) megelőzését.

A verseny befejeztével Peter Bonnington, Hamilton versenymérnöke együttérzését fejezte ki a brit pilótának, hogy ilyen nehéz futama volt, ő azonban válaszra sem méltatta, és a levezető körét csendben tette meg. A futam utáni értékelésekor azért kicsit odaszúrt a Mercedesnek.

– Gratulálok Maxnek és a Red Bullnak, remek munkát végeztek. Mi ezen a hétvégén leszerepeltünk csapatként, de máris a következő versenyre kell koncentrálnunk. Újra egy utcai pályán lesz majd a futam, lehet, hogy ott is szenvedni fogunk. Azért kell majd dolgoznunk, hogy minimalizáljuk a veszteséget – magyarázta a hétszeres vb-győztes, majd mikor arról kérdezték, tanulhat-e bármit is a hétvége eseményeiből, érdekes választ adott. – Én személy szerint nem, de a csapat minden bizonnyal. Még nem beszéltem velük, úgyhogy nem tudom, hogy siklottak így félre a dolgok.

De volt valaki a Mercedesnél, akinek Hamiltonnál is több oka lehetett a panaszra. A brit csapattársa, Valtteri Bottas meglehetősen furcsa módon esett ki, ugyanis kerékcseréjekor a szerelők képtelenek voltak leműteni autójáról a jobb első gumiabroncsot, és a második helyről kiállt finnek emiatt véget ért a versenye. A Mercedes a futam után kiadott közleménye szerint a kerékanya a tengelyre szorult, ez okozta a problémát.

– Őszintén szólva nem tudom, hogy történt a kerékcserém, emberi mulasztás vagy technikai hiba okozta-e a kiesésem. Tanulnunk kell az esetből, hiszen nagy hibát vétettünk, és ilyesminek nem szabad megtörténnie – vélekedett a finn. – Csak számolgattam a másodperceket, és azon gondolkodtam, hogy éppen most veszítettünk pozíciót Sainzcal, aztán Norrisszal szemben. Végül olyan sokáig tartott a csere, hogy azt már el sem akartam hinni. Tudomásom szerint még soha nem ért véget versenyem egy kerékcsere miatt. Furcsa érzés.

Persze a Mercedes bakijainak volt egy haszonélvezője, mégpedig Max Verstappen személyében, aki pályafutása során először állhatott dobogóra Monacóban, és mindjárt győzelemmel indította a hercegségi sikerlistáját. A holland az örvendezés mellett nem felejtett el odaszúrni Lewis Hamiltonnak sem, aki korábban azt nyilatkozta, a Red Bull pilótája talán túlontúl bizonyítani akar.

– A tettek mindig többet mondanak a szavaknál. Ez egy jó lecke a mostani hétvége után. Nekünk a pályán bemutatott tetteinkkel kell beszélnünk, és én ezt így szeretem. A mi csapatunk követte eddig el a legkisebb hibákat, ezért állunk az élen. Remélem, hogy így folytatjuk az idény hátralévő részében is – nyilatkozta Verstappen.

KURIÓZUM

Monacói sikerével Verstappen négy ponttal Lewis Hamilton elé lépett a tabellán. Az előző idény második versenyhétvégéje óta először vezeti más pilóta a pontversenyt, mint a brit rekordbajnok (akkor Valtteri Bottas volt a trónbitorló). Nem Mercedes-versenyző pedig ezelőtt utoljára a 2018-as évad harmadik állomását követően állt az első helyen, akkor Sebastian Vettel volt a listavezető, még ferraris színekben.

A Red Bull – még ha csak egy ponttal is, de – átvette a vezetést a Mercedestől a konstruktőrök versenyében. Ez is legalább akkora kuriózum, mint a pilóták pontversenyében történt változás, hiszen legutóbb a 2018-as idény hajrájában állt az élen más istálló a németeken kívül, méghozzá a Ferrari.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.