Lavina a csúcstámadásnál: Varga Csaba hazatér

Varga Csaba negyvenkét napos küzdelem után nem tehetett mást, feladta tervét, idén nem hódítja meg a Föld legmagasabb pontját, az Everestet. A több mint egy héten át kényszerből késleltetett csúcstámadásnak lavina vetett véget, ami után a magyar hegymászó – csapata tanácsát megfogadva – úgy döntött, nem kísérletezik tovább, hanem visszatér az alaptáborba, s megszervezi a hazautazást.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 19:59
null
Varga Csaba felszerelése megrongálódott a lavina következtében
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója nepáli idő szerint szombat éjfél körül műholdas telefonon értesítette a csapat vezetőjét, Sarhan Omart, hogy lavina zúdult a 6500 méteres magasságban lévő kettes táborra. Az ott tartózkodó mászókat álmukban érte a hócsuszamlás, így nagy volt a zűrzavar és az ijedtség, az erdélyi magyar hegymászó elmondása szerint senki nem sérült meg, de több sátor, így az övé is megrongálódott.

Varga Csaba április 18-án érkezett meg az Everest alaptáborába, az egy hónapig tartó akklimatizációs időszak során két magaslati tábort épített ki, 6500 és 7150 méteres magasságban, és az utolsó akklimatizációs körben elérte a 8000 méteres magasságot. Ezt követően az Everest időjárását is jelentősen befolyásoló Tauktae ciklon majd két hétig ellehetetlenítette a csúcstámadást, amit sajnos szinte átmenet nélkül váltott a Yaas ciklon, amely szintén rengeteg csapadékot és erősen szeles időjárást hozott az Everestre.

Varga Csaba végül május 26-án vágott neki a csúcstámadásnak, annak reményében, hogy ha szűken is, de május 30–31-ére megnyílik egy kedvező időjárási ablak, és így még a szezon vége és a Khumbu-jégesés útvonalának a felszámolása előtt teljesíteni tudja a csúcsmászást. Az indulás napján erős tempóban haladva el is érte a kettes tábort, ahonnan az áldatlan időjárás miatt se 27-én, se 28-án nem tudott tovább indulni, 28-i bejelentkezésekor elmondása szerint már a sátorból is alig tudott kijönni a felgyülemlett hótömegtől, az éjjeli hócsuszamlás pedig még tovább rontotta az esélyeket.

Varga Csaba felszerelése megrongálódott a lavinától

– A csapat ökölszabálya szerint a döntést a hegyen egyedül a mászó hozhatja meg, a kockázati tényezőket figyelembe véve azonban mindannyian úgy éreztük, hogy az egyedüli felelősségteljes döntés a visszafordulás. Az elmúlt napok átlaga 30-40 centiméternyi hó és 40 – 70 km/h közötti szélerősség volt. A tegnap éjjeli lavina megrongálta a kettes tábori sátrat, és feltehetően a hármas táborban sem jobb a helyzet, ráadásul a további lavinák kockázata is jelentős, főképp a Lhoce-jégfalon, ami a csúcsmászás következő szakasza lenne. Tekintve, hogy Csaba önállóan, serpasegítség és pótlólagos oxigén nélkül mászik, túlságosan nagy a veszélye annak, hogy ilyen körülmények között akár felfelé, akár lefelé veszélybe kerül olyan magasságban, ahol senki nem tud segíteni rajta. A nyolcezres expedíciók mindig magukban hordozzák a kockázatot, ilyen szélsőséges körülmények között azonban Csaba hazárdjátékot játszana az életével, ami meggyőződésünk szerint messze túlmutat azon, amit a sport és a hegymászás jelent – foglalta össze Varga Csaba döntésének a hátterét Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

Varga Csaba vasárnap délelőtt épségben visszatért az alaptáborba, és hamarosan elindulhat Nepál fővárosa, Katmandu, majd onnan Budapest felé. A nepáli járványhelyzet és a lezárások miatt azonban még kérdéses, hogy mikor és milyen módon utazhat haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.