Guggolt, pacsizott, reklamált – Martín a Fradi legyőzésével tért vissza

Visszavágott a Győr a Ferencvárosnak a 31-22-es bajnoki vereségért. Az NB I-es címvédés elúszni látszik, de a Magyar Kupa-címvédés még kinéz az ETO-nak, miután délután 29-25-re legyőzte a Fradit Veszprémben a női kézilabda Magyar Kupa elődöntőjében. Ambros Martín, az ETO visszatérő edzője mindent megmutatott magából: nyugalmat árasztott, feszülten vibrált, sétált, guggolt, veszekedett és vakarózott.

Szilágyi
2021. 05. 15. 18:14
FTC_Győr
Négygólos győzelemmel kezdte meg a második korszakát Győrben Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenegy és fél perccel a meccs kezdete előtt maszkkal az arcán a küzdőtérre vonuló Ambros Martínt, a Győri Audi ETO régi-új edzőjét biztató, szolid taps fogadta. A spanyol edző szokás szerint az elmaradhatatlan hátizsákját cipelte, majd beszédbe elegyedett a műsorközlő konferansziéval, Petur Andrással, a Sport Tv riporterével. A maszktól továbbra sem volt hajlandó megválni – ennyiben mindenképpen eltért az elődjétől, a Ferencváros elleni 31-22-re elveszített bajnoki mérkőzés után menesztett Danyi Gábortól. Martín később leült, majd elindult a győri tábor felé – hogy mi dolga lehetett arra, azt csak ő tudta, mindenesetre kisétált a teremből, de mielőtt végzett volna a sétával, begyűjtött egy-két biztató Am-bros Mar-tín – rigmust, majd mintha csak erre ment volna ki a játék, nyugtázta a bókokat, kiintett a közönségnek. Gyorsan egymásra talált a mester és a szurkolóhad. Martín 2012 és 2018 között már három BL-győzelemmel bizonyított.

Martín szolidan kezdett, később szinte mindent megmutatott magából
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Martín visszasétált, adott egy interjút a közmédia sportcsatornájának, aztán még ő sem tudta, miért és miért pont akkor, hirtelen megvált a maszkjától, a földet bámulta, majd a Ferencváros bemelegítésébe kukkantott bele. Közben a játékosai egymást hergelve, biztatva végezték a bemelegítést. A norvég irányító, Stine Oftedal mind közül kiemelkedett.

Alig volt már hátra egy szűk fél óra a kezdésig, amikor Martín odaballagott az összes játékosához, és elkezdett nekik magyarázni valamit, szemlátomást komolyan vette az új korszak első mérkőzését. A játékosok vették a lapot, de mi más is tehettek volna egy rangadó előtt, hihetetlen koncentrációval végezték a bemelegítést a Magyar Kupa elődöntője előtt. Martín, mint aki jól végezte dolgát, leült a helyére, tovább nézte a csapatát, a gondolataiba temetkezett.

A két edző köszöntötte egymást
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A másik oldalon bevett módja van a feszültségoldásnak: Elek Gábor ritmusra rágta a rágógumiját és sétált fel, alá. Martín ült, előredőlt, majd terpeszkedett a szélen, néha idegesen megvakarta a fejét, majd a hátizsákjára pillantott. Majd pacsikkal küldte harcba az övéit.

Malestein nem tudott érvényesülni a Győr ellen
Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

A Ferencváros is megejtette a meccs előtti szokásos rituáléit. A mérkőzésen hamar kiderült, hogy nem csak üres frázis az, amit a győri játékosok hangoztattak: tényleg meg akarta mutatni az igazi arcát az ETO a súlyos bajnoki vereség után. Ez olyannyira sikerült, hogy Elek Gábor 7-4-es győri vezetésnél kért időt. Főleg védekezésben lett feszesebb, keményebb, agresszívabb, harcosabb, harapósabb a Győr a 31-22-es sokk után.

S ha Bíró Blanka nem véd bravúrral, korán megléphetett volna 4-5 góllal a Győr. Silje Solberg sem sokkal maradt el Bírótól. Martín szinte „végigdumálta” az első félidőt, a játékvezetővel vitatkozott – váltakozó intenzitással, és folyamatosa tűzben tartotta a játékosait. A Fradi támadásainál folyamatosan emelte a kezét, biztatva a tanítványait, hogy ne csak lábbal, kézzel is kövessék az ellenfél akcióit.

Háfra a második félidőben volt aktívabb
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Úgy tűnt, gyorsan eldől a meccs: öt gólra hízott a különbség, az ETO norvégjai, Brattset és Oftedal feltűnően aktívan tették a dolgukat a népligeti produkcióhoz képest. és főleg Emily Bölk, az FTC két átlövője nagyon visszafogottan mozgott a május 5-i meccshez képest. Egyébként eloszlott a teher: a Győrben Anne Mette-Hansen és Estelle Nze Minko mellett a szélek is aktívak voltak: Faluvégi Dorottya mellett Fodor Csenge is szerzett gólt.

Nze Minko nem kímélte Szucsánszkit
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Hirtelen a semmiből feltámadt a Ferencváros: feljött három gólra, Martí a kezében szorongatta a T-betűt jelző táblát. Három és fél perccel az első félidő vége előtt kikérte az első idejét: okkal tette mindezt. Felkapaszkodott a Fradi két gólra, ekkor ki más, mint Görbicz Anita rázta meg magát a szélről. Ezzel lett megint megnyugtatóbb az ETO előnye. Martín elégedett tapssal zárta le az első félidőt. Majd egy vizes flaskát szorongatva sétálgatott és felkapta a hátizsákját, majd az öltözőbe vonult. 16-13-ra vezetett a Győr harminc percnyi játék után.

Majd az elnök úr

Tabutéma, nincs rá jobb szó. A klub sajtósai és a szurkolók is passzoltak, amikor a Veszprém Aréna folyosóján és a sajtótribünjén szóba jött a győri edzőváltás. Danyi Gábort továbbra is mindenki szereti (már-már a szánja), Ambros Martínról senki sem tud (vagy akar) egyetlen rossz szót szólni. Illetve egy korosodó úr megjegyezte, hogy éppen a spanyol edző első korszakában függesztette fel a pályafutását a kiégésre hivatkozva a korábbi győri beálló, Ywette Broch. De az úr kisebbségbe került. A többség megadta az esélyt a visszatérő Martínnak, és azonnal Bartha Csaba klubelnökhöz irányított. – Majd az elnök úr elmondja, ha akarja – ez volt a nem hivatalos lerázó szöveg.

A folytatásra Martín kapust váltott: az addig jól teljesítő Solberg helyett Leynaud érkezett a pályára. A spanyol edző nem csak a pályán cserélt, a kispad mellett nem csak állt, olykor leguggolva magyarázott a játékosainak. Volt mit. A Fradi felzárkózott két gólra, ráadásul emberelőnyben folytathatta. Kezdett nyílt lenni a meccs, de Bölk átlövése a lécről fölé pattant, ezért nem lett még szorosabb. Ekkor. Bölk újabb átlövést hibázott, Amorim a 43. percben szerezte meg az első gólját. Ott lihegett a Győr nyakán a Ferencváros, Martín megint felvillantott néhány újdonságot a viselkedési arzenáljából. Amikor a győri kemény mag az elmaradt sípszó miatt tüntetett, ő nyugalmat magára erőltetve sétálgatott a kispad előtt. Máskor az alapvonalon álló játékvezetővel perelt.

A mérkőzésvezető figyelmeztette is a túlzott aktivitása miatt. Bíró Blanka pedig bravúrokkal segítette a Ferencvárost, Klujber Katrin pedig gólokkal. 21-20-ra kapaszkodott fel a Fradi, Brattset azonnal bejelentkezett egy találattal, de ez nem nyugtatta meg Martínt. Felkapta a T betűs táblát, és komótosan az asztal felé sétált, hátha lerakja. De kivárt és jól tette: Amorim gólja megnyugtatta. Bő tíz perccel a vége előtt, 23-21-es győri előnynél Oftedal hatodik góljával megint ellépett az ETO.

Győzelemmel tért vissza
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Elek Gábor kisegítette egy időkéréssel Ambros Martínt, 25-22-nél támadhatott a Győr, és Brattset villanásával újra meglépett néggyel a hajrában. És ez a különbség nem változott: Martín győzelemmel, a Fradi elleni sikerrel tért vissza a Győr kispadjára. Majd szépen, akkurátusan elpakolt mindent a hátizsákjába, meghallgatta a közönség éljenzését, majd bevonult az öltözőbe. Holnap is lesz dolga.

Utoljára ebben a szereposztásban

A Ferencvárostól a szezon végén éppen Győrbe igazoló Schatzl Nadine és Háfra Noémi ebben a szezonban utoljára játszott leendő csapata ellen. A Győr ikonja, a szezon végén visszavonuló Görbicz Anita is ma, a Magyar Kupa elődöntőjében szerepelt utolsó alkalommal a Ferencváros ellen. Eduarda Amorim és Beatrice Edwige a következő idényt már a Rosztov Don játékosaként kezdi. A két távozó légiós győztes rangadón zárta le a pályafutásában a zöld-fehér rangadók korszakát.

Női kézilabda Magyar Kupa, négyes döntő. Elődöntők: Győri Audi ETO–FTC-Rail Cargo Hungaria 29-25 (16-13), DVSC–Kisvárda 28-22. A holnapi döntőben: Győr–DVSC, a harmadik helyért: Ferencváros–Kisvárda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.