Dráma lesz, jósolta a szlovák védő és igaza lett, öt gólt kaptak

Mielőtt a labdarúgó Európa-bajnokságon szerdán számunkra elkezdődött volna a „csúcsmeccs”, a Németország–Magyarország találkozó az F csoportban Münchenben, az E csoportban addigra már lehúzták a rolót. Itt az első helyen Svédország, a másodikon Spanyolország jutott tovább, Szlovákia és Lengyelország pedig kiesett.

Magyar Nemzet
2021. 06. 23. 19:58
null
Sevilla, 2021. június 23. A spanyol Aymeric Laporte ünnepel, miután gólt fejelt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Szlovákia-Spanyolország mérkõzésen Sevillában 2021. június 23-án. MTI/EPA pool/David Ramos Fotó: David Ramos Forrás: MTI/EPA pool/David Ramos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az E csoportban a záróforduló előtt roppant képlékeny volt a helyzet. A svédek négy, a szlovákok három, a spanyolok kettő, a lengyelek egy ponttal rendelkeztek; szerda este pedig Sevillában Spanyolország–Szlovákia, Szentpéterváron Lengyelország–Svédország mérkőzésre került sor. A svédek már nyolcaddöntősként léphettek pályára, tudva, hogy a legrosszabb esetben is harmadikok lesznek, s négy ponttal is révbe érnek. (A hat csoportból a négy legjobb csoportharmadik továbbmegy, a finnek a B-ben és az ukránok a C-ben pedig csak három pontot gyűjtve lettek harmadikok, ráadásul mindkét csapat negatív gólkülönbséggel.) Ami még biztos volt: a lengyelek csak győzelemmel juthatnak tovább.

Az Eb egyik esélyesének számító, de két döntetlennel kezdő spanyolok úgy kalkulálhattak, hogy lengyel vereség esetén elég nekik egy pont, de nyilván nem így gondolkodtak, hanem úgy, hogy a szlovákokat le kell győzniük. S a 11. percben meg is szerezhették volna a vezetést, hiszen büntetőhöz jutottak, a VAR „leleplezte”, hogy Hromada a büntetőterületen belül elrúgta Koke lábát. Ezt nem minden kameraállásból lehetett észrevenni, így Björn Kuipers játékvezetőnek ne vegyük a fejét, hogy ő sem szúrta ki a szabálytalanságot. Morata állt a labda mögé, a jobb sarokba tartó lövést azonban Dúbravka bravúrral hárította, így a spanyolok már a második büntetőjüket hibázták el az Eb-n; korábban a lengyelek elleni meccsen Gerard Moreno rontott. A 30. perben aztán az addigi hős Dúbravka egészen elképesztő hibát vétett: Sarabia lövése után a labda a lécről felpattant az égbe, majd amikor aláhullott, a szlovákok hálóőre bepaskolta a kapuba. Az első félidő hosszabbításában Laporte befejelte a második spanyol gólt.

A csoport másik találkozóján a svédek Forsberg góljával már a 88. másodpercben vezettek, s ez az Eb-történelem második leggyorsabb találata. (A pálma az orosz Kiricsenkóé, aki a 2004-es kontinenstornán a 65. másodpercben volt eredményes.) Szentpéterváron az első játékrészben több gól nem esett, a 17. percben mindenesetre a svédeknek nagy mázlijuk volt, másodperceken belül kétszer is a lécen csattant náluk a labda, másodjára Lewandowski fejelte oda.

Aymeric Laporte ünnepli a gólját
Fotó: MTI/EPA pool/David Ramos

Sevillában fordulás után Sarabia újabb gólt szerzett, ami azt jelentette, hogy a szlovákok a rossz gólkülönbségük miatt nagy bajban vannak, majd Ferran Torres sarokkal juttatta a labdát a kapujukba. Még nem volt vége, Kucka öngóljával már 5-0 volt a spanyolok javára, s ez is lett a végeredmény.

„Hatalmas dráma lesz a csoportunkban” – vetítette előre a mérkőzés előtt a szlovák védősorból Tomáš Hubočan, és igaza lett, bár aligha ezt a végkifejletet sejtette.

A Svédország–Lengyelország találkozó végül 3-2-es svéd győzelemmel zárult, így az első helyen Svédország, a másodikon Spanyolország jutott tovább, Szlovákia és Lengyelország pedig kiesett.

E csoport, 3. forduló:

Spanyolország–Szlovákia 5-0 (2-0), Sevilla, La Cartuja Stadion, 11 204 néző, gólszerzők: Dubravka (30. – öngól), Laporte (45+3.), Sarabia (56.), F. Torres (67.), Kucka (71. – öngól)

Svédország–Lengyelország 3-2 (1-0), Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 14 700 néző, gólszerzők: Forsberg (2., 59.), Claesson (94.), illetve Lewandowski (61., 84.).

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Svédország 7 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 5, 3. Szlovákia 3, 4. Lengyelország 1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.