Legnagyobb sztárja nélkül kezd az Eb egyik esélyese

A pénteki nyitómérkőzés után szombaton indul a meccsdömping a labdarúgó Európa-bajnokságon, újabb hat válogatott kezdi meg szereplését.

Magyar Nemzet
2021. 06. 12. 11:49
De Bruyne lemarad az Eb nyitányáról
Kevin de Bruyne arca a Chelsea ellen sérült meg Fotó: Ian Walton Forrás: POOL/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Eb esélyesei között számon tartott válogatottak többsége már büszkélkedhet kontinens- vagy világbajnoki címmel a múltból. A kivétel a FIFA-ranglista élén álló Belgium. A belgákkal a 2014-es vb óta kell ismét számolni, 2018-ban Oroszországban már vb-bronzérmet szereztek, az idei Eb-n még tovább jutnának.

A csoportkör a mostani lebonyolítási rendszerben aligha jelenthet gondot a legerősebb csapatoknak, hiszen a 24 válogatottból mindössze nyolc fejezi be Eb-szereplését az első fázis után. Az alaphangot viszont megadja Belgium számára a szombat esti, Oroszország elleni mérkőzés. A szbornaját a selejtezőben oda-vissza verték Lukakuék, az Eb-meccs helyszínén, Szentpéterváron akkor 4-1-es győzelmet arattak.

Az oroszok keretében az utolsó pillanatban is volt változás koronavírus-fertőzés miatt, a meccs legnagyobb hiányzója azonban a belgák szupersztárja, lesz, aki a Bajnokok Ligája döntőjében sérült meg. Hozzá hasonlóan nem utazott el a belga kerettel Szentpétervárra Axel Witsel sem, aki egész tavasszal nem játszhatott súlyos sérülése miatt. Ennek ellenére olyan erős a belga csapat, hogy a kérdéses formában lévő korábbi vezér, várhatóan nem is lesz a kezdő tizenegy tagja.

Kevin de Bruyne arca a Chelsea ellen sérült meg Fotó: AFP/Ian Walton

Mire a belgák és az oroszok pályára lépnek, a csoport másik két tagja már túl lesz a bemutatkozáson. A finnek esetében abszolút értelemben is használható ez a kifejezés, hiszen Eb-újoncként szerepelnek a tornán. Senki ellen nem lesznek esélyesek, de az első fordulóban Dánia, majd a második körben Oroszország ellen is presztízsrangadót vívnak, mindkétszer a rivális otthonában.

Előzetesen Dánia tűnik a csoport második legerősebb tagjának, és jót tehet a csapatnak, hogy vezére, éppen az idény végére jött bele a játékba az olasz bajnok Interben. A finnek ellen a múlt is egyértelműen Dánia mellett szól: hazai pályán 1949 óta 18 győzelem és 3 döntetlen a Finnország elleni mérlegük. Az Eb-n a dánok mindhárom csoportmeccsüket Koppenhágában játsszák.

Bakuban folytatódik az A csoport

A különleges, kontinensen átívelő Európa-bajnokságon a Wales–Svájc mérkőzés lesz az első, amelyen egyik csapat sem házigazdaként lép pályára. Wales a legutóbbi torna meglepetéscsapata volt, Franciaországban az elődöntőig menetelt, azóta viszont Gareth Bale-t már talán jobban érdekli a golf, mint a foci. Svájc a legutóbbi három nagy tornán mindig bejutott a kieséses fázisba, hogy aztán ott mindhárom alkalommal elbukjon az első akadályban. Igaz, a 2016-os Eb-n legalább csodagóllal búcsúztak.

Az Európa-bajnokság teljes menetrendje ITT érhető el. A magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT követheti figyelemmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.