Federer hatalmas kínok árán jutott tovább Wimbledonban

Roger Federer 2019 után újra visszatért Wimbledonba. Két évvel a Novak Djokovics ellen meccslabdáról elveszített döntő után a hússzoros Grand Slam-bajnok alaposan megszenvedett az első fordulóban a francia Adrian Mannarinóval szemben. Szetthátrányból egyenlített, majd a döntő játszma előtt az ellenfele sérülés miatt feladta a mérkőzést.

Szilágyi
2021. 06. 29. 20:06
Federer alaposan megizzadt az első körben Fotó: Adrian DENNIS / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem kegyes az időjárás a wimbledoni nemzetközi teniszbajnokság résztvevőihez. A második versenynap nagy részében – csakúgy, mint hétfőn – esett az eső, így a fedett centerpályán haladt zavartalanul a program. Előbb a női világelső, a ausztrál Ashleigh Barty győzte le három játszmában a spanyol Carla Suárez-Navarrót, majd következett Roger Federer mérkőzése a francia Adrian Mannarino ellen. Az eddig hat mérkőzésüket a svájci nyerte, Mannarino összesen két játszmát tudott nyerni Federerrel szemben. A legutóbb 2017-ben, a baseli keménypályás torna negyeddöntőjében sikerült neki ez a bravúr.

Idén úgy tűnt, több esélye lehet a tar fejű máltai lakosnak. Federer formájáról ellentmondásos hírek érkeztek. Legutóbb a németországi Halléban a legjobb nyolc között búcsúzott a kanadai Felix Auger-Aliassime-mal szemben. A döntő szett kifejezetten egyoldalú játékot hozott, 6:2-re kerekedett felül a húszéves ellenfele.

A klasszikus mozdulatba olykor hiba csúszott
Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis

Wimbledonban egy „harmincas” várt rá az első fordulóban: a 114 londoni mérkőzéséből 101-et megnyert, 39 éves Federer a nála hat évvel fiatalabb Mannarino ellen mutatkozott be a füves pályás tornán. Csapnivalóan. A első adogatójátéka, a meccs első három pontja a franciáé volt. Federer nem találta az első szerváját, de a második lehetőség mindig kihúzta a csávából. Zsinórban öt pontot megnyerve megfordította a nyitó játékot. Majd szemlátomást egyre inkább belejött, és 5:4-es vezetésénél a meccs során először elvette a tisztességesen küzdő, de semmi rendkívülit nem mutató Mannarino szerváját. Negyven perc alatt söpörte be az első szettet.

A második játszma rövidítésben dőlt el, nem Federer javára. Háromszor is elveszítette az adogatását, így nem is lehetett esélye a váratlanul feljavuló franciával szemben. Az egyenlítéstől Mannarino szárnyakat kapott, 2:0-ra húzott el a harmadik játszma elején. Sőt labdája volt a 3:0-hoz, de Federer nagy nehezen visszakapaszkodott, kiegyenlített, s amikor azt hihettük volna, hogy ettől változik a mérkőzés képe, pontosan az történt, amire nem nagyon lehetett számítani. Nem Federer, hanem Mannarino újult meg, és 6:3-ra nyerte a harmadik játszmát.

Federeré lett a negyedik szett, Mannarino ápolást kért a lábsérülése miatt, és akkor még nem senki sem sejthette, hogy ez meghatározó lesz a mérkőzés kimenetele szempontjából. Pedig az lett: Mannarino ugyanis az ötödik szett kezdete előtt feladta a mérkőzést. – Nem így akartam nyerni. Örülök annak, hogy kaphatok még lehetőséget, hogy pályára lépjek a tornán – mondta szerényen a boldog győztes.

A nőknél a korábbi világelső, a cseh Karolína Plisková a Roland Garroson kiválóan teljesítő, negyeddöntőig jutó, szlovén ex-snowboard-versenyző Zidansek ellen győzött két játszmában, és a horvát Donna Vekić ellen folytatja a következő fordulóban. Venus Williams, a korábbi ötszörös bajnok is bemutatkozott a tornán: a román Buzarnescu ellen nyert három szettben.

Wimbledoni nemzetközi teniszbajnokság 1. forduló, érdekesebb eredmények. Férfiak: Federer (svájci, 6.)–Mannarino (francia) 6:4, 6:7, 3:6, 6:2 – Mannarino feladta, Zverev (német, 4.)–Griekspoor (holland) 6:3, 6:4, 6:1, Schwartzman (argentin, 9.)–Paire (francia) 6:3, 6:4, 6:0, Evans (brit, 22.)–López (spanyol) 7:6 (7-4), 6:2, 7:5, Fognini (olasz, 26.)–Ramos-Vinolas (spanyol) 7:6 (7-4), 6:2, 6:4. Nők: Barty (ausztrál, 1.)–Suárez-Navarro (spanyol) 6:1, 6:7 (1-7), 6:1, Ka. Plisková (cseh, 8.)–Zidansek (szlovén) 7:5, 6:4, Vekic (horvát)–Potapova (orosz) 6:1, 6:4, V. Williams (amerikai)–Buzarnescu (román) 7:5, 4:6, 6:3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.