Akár az Inter ellen is selejtezhet a Ferencváros

Tavaly a Ferencváros a nehéz sorsolás ellenére eljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Az elmúlt két idény jó nemzetközi szereplésének köszönhetően idén könnyebb lehet a Fradi útja, legalábbis annak az első fele.

Magyar Nemzet
2021. 06. 15. 12:23
kötelező feladat előtt a Ferencváros
20210420 MN Budapest Ferencváros-Újpest FC labdarúgás NB1 Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Ferencváros néhány játékosa – ki szerencsésen, ki balszerencsésen – még éppen csak elkezdte szereplését az Európa-bajnokságon, a magyar válogatott pedig még első meccse előtt áll a kontinensviadalon, a magyar bajnok már meg is kapta ellenfelét a 2021/22-es Bajnokok Ligája-kiírás első selejtezőfordulójára.

A Ferencváros kiemeltként várta a sorsolást, és már a hétfői csoportfelosztáskor eldőlt, hogy csak olyan ellenfelet kaphat, amely ellen kötelező feladat a továbblépés. Ez végül az előselejtező győztese lett. Az előselejtezőt négy bajnok vívja egymás ellen júniusban: a San Marinó-i Folgore, a koszovói Pristina, a feröeri HB Tórshavn és az olasz névrokonához játékerőben nem mérhető andorrai Inter Club d’Escaldes.

Szerdán az UEFA kisorsolja a második selejtezőkör párosításait is. A Ferencváros még ebben a fordulóban is kiemelt lesz, a legnehezebb lehetséges ellenfelek közé a pozsonyi Slovan, a ciprusi Omonia és a kazah Kajrat Almati sorolható, bár utóbbi az első selejtezőkör rangadóját vívja az izraeli Maccabi Haifa ellen.

Első párharcát még az Eb alatt, július 6-án vagy 7-én megkezdi a Ferencváros a Groupama Arénában, a visszavágót egy héttel később rendezik, az ellenfél otthonában. Nem lesz megállás, amíg érdekelt a nemzetközi selejtezőben a magyar bajnok, addig minden héten játszik meccset.

A 2021/22-es idénytől ismét három európai kupasorozatot ír ki az UEFA a labdarúgócsapatok számára. A Bajnokok Ligája – még – nem megy át jelentős változáson, az Európa-liga főtábláján viszont a korábbi negyvennyolc helyett csak harminckét csapat játszik majd. Ugyanennyi együttes szerepelhet az első Európa-konferencialiga (Ekl) csoportkörében.

A magyar bajnok Ferencvárosnak ugyanúgy négy párharcot kell megnyernie a BL-főtábláért, ahogy a tavalyi idényben, mindössze annyi a változás, hogy visszaáll a koronavírus-járvány előtti rend, valamennyi párharc két mérkőzésen dől el. Ha az első selejtezőkörben elbukna a Fradi, akkor az Ekl második selejtezőkörében folytathatja nemzetközi szereplését, a bajnoki ágon. Ha viszont a BL-selejtező későbbi körében veszítene el egy párharcot, akkor az Európa-liga megfelelő fázisába kerülne a Fradi. Ha ott ismét pórul jár a magyar bajnok, akkor kap egy harmadik esélyt is a főtáblára az Ekl-ben. Azaz, ha a Ferencváros hozza a kötelezőnek tekinthető első párharcot, utána biztosan vívhat még hármat valamelyik kupasorozat selejtezőjének bajnoki ágán, és ha ebből legalább egyet megnyer, akkor zsinórban harmadik szezonjában is nemzetközi csoportkörben játszhat ősszel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.