Lloris a kiesés után: Ez az, amit szeretünk a futballban

Hatalmas meglepetésre hétfő este újabb sztárcsapat búcsúzott a labdarúgó Európa-bajnokságtól a nyolcaddöntőben. Franciaországot 3-3-as döntetlent, majd tizenegyespárbajt követően Svájc küldte haza a tornáról.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 6:37
Hugo Lloris
Hugo Lloris nem keres kifogásokat Fotó: EPA/Marko Djurica / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetőrúgásoknál az ötödik körben lába remegett meg, pedig a fiatal támadótól remélték talán a legtöbbet a francia szurkolók. A PSG sztárját azonban több kritika is érte, mivel nem tudta teljesíteni az elvárásokat: a gólhelyzeteit rendre elpuskázta, egyszer sem talált be az Eb-n, ilyen előzmények után a svájciak ellen mégis elvállalta a legfontosabb, ötödik tizenegyest. Mint kiderült, ez hiba volt – de Didier Deschamps nem marasztalta el a játékosát emiatt.

– Kylian Mbappé rendkívül szomorú, ahogy a többi játékos is, de senki sem haragudhat rá, hiszen elvállalta az ötödik büntető elvégzésének a felelősségét – vélekedett a szövetségi kapitány, majd rávilágított arra, valójában hol hibáztak. – Megtettük, amit kellett, hogy 3-1-re vezessünk, de azután a gyengeség jeleit mutattuk, ami nálunk elég szokatlan. Tizenegyesekkel kikapni hatalmas kegyetlenség.

Raphaël Varane a csalódottsága ellenére már előretekint a jövőbe.

– Ez igazán elkeserítő. Az első félidőt teljesen elrontottuk, a másodikra már összekaptuk magunkat, de aztán túl sok teret adtunk nekik, és visszajöttek a meccsbe. A hosszabbításban betalálhattunk volna, több helyzetünk is volt. A tizenegyesek pedig már olyanok, mint a lottó – mondta a TF1-nek a Real Madrid védője. – Most nagyon csendes lesz az öltöző, de rövidesen már a következő céljainkra fogunk fókuszálni.

A tizenegyespárbajról a franciák csapatkapitánya sem őriz majd jó emlékeket. Hugo Lloris a mérkőzésen kifogott egy tizenegyest, amivel életben tartotta a csapata reményeit a továbbjutásra, azonban a párbaj során az ötből egyet sem tudott kivédeni.

– Nem keresünk kifogásokat. Legfeljebb azért bánkódhatunk, mert 3-1-es vezetést hagytunk elveszni. Pedig az elmúlt években a válogatottunk megtanulta, hogy kell megoldani az ilyen helyzeteket. Mindenféle érzésben volt részünk a meccs alatt, és őszintén szólva ez az, amit szeretünk a futballban. Persze az utolsó negyedórában kapott két gól azért fájt – tette hozzá a kapus.

Hugo Lloris nem keres kifogásokat
Fotó: EPA/Marko Djurica/POOL

A svájciak egygólos vezetéssel a tarsolyukban fordultak a második félidőre, és szinte azonnal megduplázhatták volna az előnyüket, azonban Ricardo Rodríguez nem értékesítette a nekik megítélt tizenegyest. A csapat kapusa szerint az volt az egyik kulcsmomentum, hogy ezután sem adták fel a küzdelmet.

– Micsoda meccs! Micsoda futballélmény! Itt volt számunkra a lehetőség, hogy végre bekerüljünk a negyeddöntőbe, amit korábban még sosem tudtunk megcsinálni – magyarázta Yann Sommer. – Szívvel-lélekkel játszottunk. Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, amikor kihagytuk azt a tizenegyest, de nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy onnan fel tudtunk állni. Végig hittünk benne, hogy ez sikerülhet, már a mérkőzés előtt is azt mondogattuk, hogy nem számít, mi történik a meccsen, álljunk vesztésre vagy vezessünk – a végéig kell küzdenünk és nem szabad feladnunk.

Vladimir Petković svájci szövetségi kapitány a találkozó után szűkszavúan értékelt, szerinte már-már túl sok érzelmet kellett megélniük az este során. A csapatkapitány viszont csak áradozni tudott a társairól.

– Nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy ilyen eltökéltséggel visszajöttünk a meccsbe. Történelmi siker ez a futballnemzetünknek. Nehéz meccs vár ránk a negyeddöntőben a spanyolok ellen, de most már mi is álmodozásba kezdtünk – nyilatkozta Granit Xhaka.

A franciák kedveszegetten távoztak Bukarestből, a 2010-es világbajnokság óta először fordult elő velük, hogy nem jutottak be a legjobb nyolc közé egy neves tornán. Svájc ennek éppen az ellentettjét éli meg, válogatottja 67 év után harcolta ki újra a részvételt a negyeddöntőben egy világeseményen (pénteken Spanyolország lesz az ellenfele). Ráadásul az 1954-es világbajnokság óta először nyert meg egy tizenegyespárbajt.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Franciaország–Svájc 3-3 (0-1, 3-2, 0-0, 0-0) – tizenegyesekkel 4-5

gólszerzők: Benzema (57., 59.), Pogba (75.), ill. Seferović (15., 81.), Gavranovic (90.).

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.