Két meccsen Pupp-parádé, megvan az olimpiai kvóta!

A budapesti olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokág második versenynapján a második tokiói kvótánkat is elkönyvelhettük, Csernoviczki Éva (48 kg) után Pupp Réka (52 kg) indulása is biztossá vált az ötkarikás játékokon.

Magyar Nemzet
Forrás: judoinfo.hu2021. 06. 07. 16:37
Pupp Réka
Cselgáncs-vb Budapesten Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pupp Rékának, az Atomerőmű SE 24 esztendős Eb-bronzérmesének az első ellenfele a 64 között a lengyelek hatszoros IJF World Tour-érmese, a harmincegy esztendős Agata Perenc volt – a felek eddigi egyetlen párharcát a Judoinfo.hu szakportál beszámolója alapján Perenc nyerte még 2018-ban, a taskenti Grand Prix-viadalon. Puppnak a budapesti „visszavágó” remekül sikerült, pedig a lengyel dzsúdósnak a tokiói kvóta megszerzése érdekében létfontosságú lett volna a győzelem. A hosszabbításban azonban Pupp Réka kerekedett felül vazaarival.

A második körben az orosz Aleszja Kuznyecova következett. Ugyancsak kellemetlen ellenfél, Eb-ezüstérmes, hatszoros IJF World Tour-érmes, Universiade-győztes, de Pupp Rékának az idén már két Grand Slam-tornán is sikerült őt legyőznie. A „sorminta” Budapesten sem változott, Braun Ákos tanítványa földharcban, fojtással kényszerítette feladásra riválisát, s ezzel bejutott a legjobb tizenhat közé.

Pupp Réka (kékben) és az orosz Aleszja Kuznyecova küzdelme
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem mondhatjuk, hogy Pupp Réka különösebben szerencsés lett volna a sorsolásnál, a legjobb nyolc közé jutásért a japán Sisime Ajt kellett volna legyőznie.

A huszonhét esztendős távol-keleti dzsúdós már mindenféle színű medált nyert a világbajnokságokon, négy esztendeje éppen Budapesten lett világbajnok, kétszeres Ázsia-bajnok, a világranglistán harmadik, a vb-n pedig az első kiemelt volt. A tokiói olimpián azonban nem ő képviseli a japán színeket, hanem a vb előtti világranglistán második helyezett honfitársa, Abe Uta.

Sisime tehát úgy érkezett Budapestre, hogy világbajnoki címmel kárpótolja magát, ezt kellett volna Pupp Rékának megakadályozni. Két éve a tokiói világbajnokságon és a tavalyi párizsi Grand Slamen is a japán dzsúdós nyerte kettejük párharcát, ezúttal azonban honfitársunk sokkal szorosabbá tette a továbbjutás kérdését. Végül egy vazarival alul maradt a japán csillaggal szemben, de emiatt csöppet sem kell pironkodnia.

– Úgy jöttem a világbajnokságra, hogy ne foglalkozzak az olimpiai számolgatással, minél jobban szerepeljek, minél többet ki tudjak hozni magamból. Aztán az már az első meccsem után eldőlt, hogy ott leszek az olimpián, ez is adott egy kis pluszt a második összecsapás előtt. A japán ellen úgy álltam oda, hogy mikor, ha nem most, a hazai közönség előtt sikerülhetne őt megverni. Évek óta nem éreztem magam ilyen jó formában, benne lehetett volna a pakliban, így is mentem fel a tatamira. Sajnálom, hogy nem sikerült, mert tényleg úgy érzem, hogy ez most bennem volt – értékelt Pupp Réka, akinek a súlycsoportjában lezárult az olimpiai kvalifikációs sorozat. Bár a hivatalos rangsort a nemzetközi szövetség csak a világbajnokság után hozza nyilvánosságra, kijelenthetjük: Csernoviczki Éva után Pupp Réka is megszerezte a tokiói indulás jogát.

A vb hétfői napján Pupp Réka legyőzője, Sisime Aj a folytatásban bejutott a döntőbe, s meg is nyerte azt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.