Több volt a portugálok elleni meccsben a simának tűnő vereségnél

Mindenki dicsérte a magyar válogatott védekezését, amely a 84. percig jól működött Portugália ellen. Marco Rossi elmondta, a 3-0-s végeredmény nem tükrözi a játék képét, többet érdemelt volna a csapat, ugyanakkor ő is hiányolta a bátorságot. Cristiano Ronaldo lett a meccs embere, aki ezen a találkozón két csúcsot is felállított.

2021. 06. 16. 5:45
Hungary v Portugal - UEFA Euro 2020: Group F
Ronaldo újabb rekordot dönthet meg Fotó: UEFA via Getty Images Forrás: Alex Livesey - UEFA/UEFA via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raphaël Guerreiro korrekten elismerte, szerencséje is volt. A portugálok csatára úgy fogalmazott a meccs után, hogy tudja, meghatározó gólt szerzett, hiszen az törte meg a magyar válogatottat , de kellett hozzá Fortuna segítsége is, hiszen ha a labda nem változtat irányt lábán, akkor aligha sikerül becsapni Gulácsi Pétert. A többi portugál játékos már nem beszélt a szerencse szerepéről, megelégedtek azzal, hogy a magyar együttes szerintünk nagyon jól védekezett, megnehezítette a dolgukat, végül megérdemelték ezt a fontos győzelmet. Az UEFA Cristiano Ronaldót választotta meg a mérkőzés emberének, és ő ezt nyilatkozta:

– Az a legfontosabb, hogy győztünk. Nagyon nehéz meccset játszottunk egy olyan ellenféllel, amely kiválóan védekezett, ám végül szereztünk három gólt. Nagyon hálás vagyok a társaimnak, hogy segítettek engem, ennek köszönhetően találhattam kétszer a kapuba és lehettem a meccs legjobbja.

 

lett a meccs embere, és csúcsokat is döntött Fotó: Getty Images/UEFA/Angel Martinez

 

Az ötszörös aranylabdás portugál csatár több rekordot is megdöntött ezen a mérkőzésen. Ezek közül alighanem a legfontosabb az, hogy az Európa-bajnokságokon már tizenegy gólt szerzett, és a torna történetének ezzel ő legeredményesebb futballistája. Emellett ő az egyetlen labdarúgó, aki öt Eb-n is pályára lépett, és természetesen mindegyiken többször is betalált az ellenfelek hálójába.

Nincs olyan portugál tehát, aki ne ismerné el, hogy a magyar válogatott védekezése nagyszerű volt, ugyanakkor többen azt is megjegyezték, hogy támadásban már korántsem vitézkedett ennyire együttese. A Record élő közvetítése például egy idő után eggyel megnövelte a hivatalos nézőszámot, odasorolta ugyanis Rui Patríciót, a csapat kapusát, akinek az első félidőben tényleg semmi dolga nem volt, de a szünet után sem kényszerült bravúros védésre. Marco Rossi aligha poénkodott volna ezzel, de ő is elismerte a sajtótájékoztatón, hogy ezen a téren feltétlenül javulnia kell a válogatottnak.

– Van még két meccsünk hátra a csoportkörben, és muszáj bátrabbnak lennünk, bátrabban futballoznunk – jelentette ki. – Többet kell támadnunk ahhoz, hogy helyzeteket dolgozhassunk ki. Időnként pontosabbaknak kell lennünk. A következő két mérkőzésen muszáj megmutatnunk, hogy férfiak vagyunk, és megfelelően tudunk reagálni a helyzetünkre.

Marco Rossi szerint több bátorságra lenne szükség Fotó: Getty Images/UEFA/Angel Martinez

A gond csupán az, hogy a bátorság nem mindig elhatározás kérdése. Az például kiderült, hogy alig van olyan játékosunk, aki képes lenne egy portugál szintű csapattal szemben megtartani a labdát a középpályán. például igen tehetséges játékos, de nem még csak nem is Kalmár Zsolt. Ilyen minőség ellen derül ki, hogy egyesek képzettsége is hiányos, de ezt tudtuk, ezért próbáltuk csapatként kiegyenlíteni az egyéni tudáskülönbségeket. A 84. percig sikerült is, akkor besegített a portugáloknak a szerencse, és attól fogva már nem volt esélyünk.

Fernando Santos, az ellenfél szövetségi kapitánya is úgy látta, a magyar válogatott gyorsan ki akart egyenlíteni, ezért kinyílt, és ebből következett a második és a harmadik gól is. Marco Rossinak pedig volt egy fél mondata, amelyből az derült ki, hogy nem kellett volna kockáztatni, hiszen a csoportban számít a gólkülönbség is, ám aligha várható el a forró légkörben a játékosoktól, hogy hideg fejjel így számolgassanak ötvenezer sikerre éhes magyar szurkoló előtt.

A lényeg az, lehetünk bármennyire bátrak, sőt akár vakmerők is, a világbajnok franciák ellen sem számíthatunk elsöprő magyar támadásokra, a mérkőzés uralására. Azt hagyjuk, hogy 84 percig minden jól ment, mert a mérkőzés 90 percig tart, csak az az eredmény számít, amit a lefújás pillanatában látunk a táblán. Amúgy nem történt semmi tragédia, a papírforma igazolódott, ám Marco Rossinak tökéletesen igaza volt, hogy a játék képe nem tükrözi az eredményt, nem volt három gól a két csapat között.

Ezért is lehetünk bosszúsak: ebben a meccsben tényleg több volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.