Rossi: Szoboszlai percekre sem léphetne pályára az Eb-n

Szoboszlai Dominik sajnos annyira nincs jó állapotban, hogy akár percekre pályára léphetne egy-egy mérkőzésen az Európa-bajnokságon. Ezzel indokolta a döntését – miért nem tagja az Eb-keretnek az RB Leipzig húszéves kiválósága – Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az ausztriai edzőtábor helyszínén, Saalfeldenben. Szoboszlai mellett a várakozásoknak megfelelően a Puskás Akadémia két játékosa, Tóth Balázs és Spandler Csaba marad le a kontinensviadalról.

Novák Miklós (Saalfelden)
2021. 06. 01. 17:24
Szoboszlai Dominik, Willi Orbán
Szoboszlai Dominik (balra) kedd délelőtt már el is hagyta a válogatott ausztriai edzőtáborát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden a lehető legjobban alakult a legkisebb részletekbe menően az edzőtáborban. Csodálatos helyen vagyunk, a körülmények tökéletesek, az ellátás is nagyszerű. Az időjárással is szerencsénk volt, csak két edzésen esett az eső – mondta elöljáróban

Utána csapatrészenként ismertette a keret összetételét.

– A három kapus között a tapasztalat terén nincs jelentős különbség – kezdte a kapusokkal. – Tóth Balázs nem először dolgozott velünk, nagyon elégedett vagyok benne, biztos vagyok benne, hogy lesz ő még válogatott. Vele szemben azért esett a választásom Bogdán Ádámra, mert remekül zárta az idényt, Balázst pedig sérülés hátráltatta.

A kapitány azt is megelőlegezte, hogy ha csak nem jön közbe valami váratlan, akkor az Eb-n Gulácsi lesz a csapat kapusa.

– Régimódi edző vagyok, nagyon fontos szerepet tulajdonítok a kapusoknak, és ragaszkodom a hierarchiához, amitől csak rendkívüli esetben térek el.

E szerint nálam továbbra is az első számú kapus, a második, Bogdán Ádám pedig a harmadik.

A középpályások közül, miként már megírtuk, kényszerből marad ki.

Szoboszlai Dominik, miként lipcsei csapattársai, Gulácsi Péter és csak múlt hét csütörtökön csatlakozott a többiekhez már itt, Saalfeldenben. Az elmúlt hetekben ugyan biztató hírek érkeztek róla – nincsenek fájdalmai, már Lipcsében is a többiekkel edzett –, ám a válogatottnál eltöltött napok nem ezt igazolták. Nem megfelelő az edzettsége, a meccshiányát nehéz pótolni, ezért döntött kényszerűségből úgy a stáb, hogy nincs értelme kockáztatni a szereplését.

Szoboszlai Dominik (balra) kedd délután ugyan megjelent az edzésen, de a közös gyakorláson már nem vett részt

Rossi a döntést a következőképpen indokolta:

– Dominik sajnos nincs jó állapotban, annyira sem, hogy akár rövid időre pályára léphessen egy-egy meccsen.

Dominik nem egészséges, ez nyilvánvaló. Már az első néhány edzésen lehetett látni, hogy nincs rendben, sem szemre, a mozgása alapján, sem a fizikai adatokat elemezve. Az utolsó percig reménykedtem benne, hogy pályára léphet, de sajnos ez nem volt több reménynél. Nem kockáztathatom a pályafutását azzal, hogy ebben az állapotban számításba veszem.

Nekem az egész válogatott érdekét kell szem előtt tartanom. Nem éppen kegyes hozzánk a sors, hogy Szoboszlai és Kalmár Zsolt sem lehet velünk az Eb-n. De nagyon bízom a többi játékosban.

Ki léphet Szoboszlai Dominik és persze Kalmár Zsolt helyébe? Marco Rossinak erre a nehéz kérdésre kellene választ találnia. Nos, valószínű, hogy a kapitány továbbra is kitart a három védős, 3-5-3-as hadrend mellett. A védelem tengelyéből Willi Orbán kirobbanthatatlan, a bal oldalán helye is biztos, a jobb oldalán és is számításba jöhet, utóbbi persze a középpálya több pontján is bevethető. A középpálya két oldalán Lovrencsics Gergő és Holender Filip lehet a két alapember, a belső három poszton azonban nem túl nagy a választási lehetőség. Kleinheisler László élvezhet elsőséget, s ott van még beugrásra készen Sigér Dávid, Cseri Tamás és talán Fiola. Nem egyszerű a feladat.

Rossi elmondta, nem tartaná jó döntésnek, hogy utólag bárkit is behívjon a keretbe.

– Azzal a harminc játékossal kezdtük meg a közös munkát, akiket erre érdemesnek tartottunk. Sérülések sajnos mindig közbejöhetnek. Felelőtlenség lenne utólag bárkit is a szabadságáról berángatni a keretbe – erősítette meg a kapitány.

neve ugyan nem hangzott el, de enélkül is mindenki tudta, hogy a válasz elsősorban rá érvényes.

– Most már előre kell tekinteni – hangsúlyozta Rossi.

A magyar válogatott 26 fős Európa-bajnoki kerete:

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig, Németország),)

Hátvédek: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (FC Lugano, Svájc), (Omonia, Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig, Németország), Szalai Attila (Fenerbahce, Törökország)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union, Egyesült Államok), Holender Filip (Partizan Beograd, Szerbia), Kleinheisler László (NK Osijek, Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City, Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár), Schäfer András (DAC, Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)

Csatárok: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), (Freiburg, Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas, Egyesült Államok), (Mainz, Németország), Varga Kevin (Kasimpasa, Törökország), Varga Roland (MTK)

Mesés környezetben

A határőr anélkül, hogy bármilyen papírt kérne, int az előttünk haladó autónak: tovább. Hozzánk bizonytalanul fordul, mintha maga is szégyellné kissé, hogy Covid-papírokat kell átnyálaznia. A kötelezőnek mondott regisztrációs papírra ügyet sem vet, amint a hármónk közül egyikünk lobogtatja a negatív tesztet, bennünket is rögvest továbbtessékel. Ausztria felé, mondhatjuk, már-már újra megnyílt a határ.

A Sopron–Leoben–Lienz–Chladming útvonalon közelítjük meg Saalfeldent, paradox mód nyugat felé haladva egyre mélyebben hatolunk a nyárba. Ausztria a legszebb arcát mutatja, ragyogó napsütés, sehol egy felhő, türkizkék az ég, a hegyek csúcsait még mindenfelé hósapka fedi. Bruck an der Großglocknerstraßéban szállunk meg, fél órára Saalfeldentől. Mindenki barátságos, kocogni indulunk, majd csillogó, üdítő itallal csillapítjuk szomjúságunkat, így indulunk a válogatott fejedelmi környezetben fekvő edzőtáborába, ahonnan tökéletes kilátás nyílik Ausztria legmagasabb pontjára, a 3798 méteres Großglocknerre.

Talán a hegyeket, a tisztaságot, a földi paradicsomot is meg lehet unni, de meg tudjuk érteni, miért erre a vidékre esett Marco Rossi és csapatának a választása…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.