időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Bajban a spanyolok, Lewandowski gólja lengyel pontot ért

Magyar Nemzet
2021.06.19. 22:54
Bajban a spanyolok, Lewandowski gólja lengyel pontot ért

Álvaro Morata és Robert Lewandowski szerezték a Spanyolország–Lengyelország mérkőzés góljait az Európa-bajnokság E csoportjában. Mindkét csatárt kritizálták az első forduló után, mindketten reagáltak erre, de az 1-1-es döntetlennek egyértelműen a lengyel örülhetett jobban Sevillában.

„Morata és tíz másik” – így válaszolt Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitánya arra a kérdésre, hogy áll majd fel a válogatott a lengyelek elleni meccsen. Spanyolországban sok kritika érte Álvaro Moratát, amiért az első, svédek elleni meccsen kihagyott egy nagy helyzetet, s emiatt sem tudtak nyerni, 0-0 lett a vége, noha nagy fölényben játszottak.

– Negyvenegy meccs után egyetlen játékosnak volt több gólja a spanyol válogatottban, mint Moratának – vette védelmébe a Juventus csatárát Luis Enrique. – Az az egy David Villa, de olyan legendás csatárok, mint Raúl vagy Fernando Torres sem találtak be annyiszor, mint ő ennyi idő alatt. Az aktív csatárok közül egyedül Harry Kane-nek volt több gólja negyven válogatott meccsen.

Álvaro Morata ezek után kötelességének érezhette, hogy góllal hálálja meg a bizalmat. És ezt meg is tette Lengyelország ellen: a 26. percben remekül ugrott ki a leshatáron, és Gerardo Moreno passzából laposan a kapuba lőtt az ötös sarkáról. Ez volt a 42. válogatott meccsén a huszadik gólja.

A lengyelek agresszívan játszottak, de nem sokra mentek vele, a spanyolok kipasszolgatták őket az első félidőben, bár a hajrában egyszer eltalálta a kapufát Paulo Sousa csapata. Szünet után feljavultak a lengyelek, és az 54. percben ki is tudtak egyenlíteni. A jobb oldali beadásra középen Robert Lewandowski érkezett, és a kapuba fejelt. A Bayern München csatára, az idei európai aranycipős először talált be az Eb-n, és ezzel válaszolt a csapatát és őt ért kritikákra a Szlovákia elleni vereséget követően.

Ez a gól pedig a lengyel remények életben maradását jelentette, ugyanis a vereséggel Lewandowskiék kiestek volna, az iksszel viszont versenyben maradhattak a továbbjutásért az utolsó fordulóban is. Hogy végül ez összejött nekik, azért hálásak lehetnek a spanyoloknak, hiszen az 58. percben a sértett Gerardo Moreno kihagyott egy tizenegyest. A jobb kapufát találta telibe, de még a kipattanóból is gólt lőhetett volna Luis Enrique csapata, de tíz méterről kihagyták a ziccert.

Pontosabban: Álvaro Morata kihagyta...

Talán már készül a spanyol szövetségi kapitány újabb védőbeszéde, mindenesetre két meccs után két ponttal a spanyolok a kiesés szélén táncolnak hazai pályán, Sevillában, hiszen az utolsó, szlovákok elleni csoportmeccset a harmadik helyről, a lengyeleket egyetlen ponttal megelőzve várják. Mennyivel másabb lenne, ha Morata pontosabb, és hat pont az a kettő!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.