Angol edzője Indiából adott tanácsokat a magyar bajnoknak

„A győzelemre és az egyéni csúcsaimra csak büszke lehetek” – nyilatkozta Szűcs Valdó.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 06. 29. 15:15
null
Forrás: Facebook/Szűcs Valdó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint tizenkét órával az után, hogy Szűcs Valdó az atléták múlt hét végi debreceni országos bajnokságán 110 méter gáton egyéni csúcsokat javítva megvédte a címét, a Zalaszám-ZAC versenyzője repülőre ült, hogy június 29-én a 26. születésnapját már az Egyesült Államokban, amerikai felesége társaságában ünnepelhesse. Szűcs Valdó pályafutása már csak azért sem mindennapos, mert hat évvel ezelőtt James Hillier személyében angol edzőt választott magának. Aki egy ideje „távmunkában” foglalkozik magyar tanítványával, mert Indiában kapott jó állást, onnan pedig hagyományos módon aligha lehetne technikai edzést tartani.

Megmaradt ugyanakkor a versenyző mellett Kámán Ferenc is, aki ötéves kemény munkával atlétát faragott belőle, és Hillier edzéstervéből olvasva ma is rendelkezésre áll, már amikor a gátfutó Magyarországon versenyez vagy éppen a zalai klubjának edzéseit látogatja.

– Az egyik szemem sír, a másik meg nevet – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a születésnapos atléta. – A győzelemre és az egyéni csúcsaimra csak büszke lehetek, de voltak a vasárnapi futásaimban olyan kisebb hibák, amelyekről nem sokkal a döntő után mind a két edzőmmel azonnal beszélnem kellett. Jó, hogy erre most került sor, mert így maradt időm a csiszolgatásra, ezért is vagyok bizakodó.

Angol edzője indiai tartózkodási helyén bekapcsolódott a Magyar Atlétikai Szövetség YouTube-csatornájának élő közvetítésébe, ugyanakkor a versenyző mobiltelefonjáról küldött videókat is megkapta.

– Arra jutottunk, hogy ha a bajnokságon minden a helyén lett volna, tehát tökéletesnek mondható pályát futok, ma 13,30 másodpercnél is jobb az egyéni csúcsom. De nem kell sokat várnom a javítás lehetőségére, amint hazatérek a tengerentúlról, máris indulhatok Székesfehérvárra, a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra. Ott aztán majd külföldi nagyágyúkkal találom szembe magamat, de arra is fel kell készülnöm, hogy annál is jobban fog futni, mint a bajnokságon. Úgy tudom, hogy a 2016-os olimpiai ezüstérmes spanyol Orlando Ortega biztosan ott lesz a rajtnál, vele együtt kitűnő amerikai gátasok jövetelére is számítani lehet.

Nagyra kell tehát értékelni Szűcs Valdó debreceni 13,38 másodperces idejét, ahogy Baji Balázs 13,58-át is, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rangsorban kik és milyen időkkel állnak a legjobb helyeken. Az egyetlen, aki idén 13 másodpercen belülre tudott kerülni, az nem más, mint az amerikai Grant Holloway (12,81), a legközelebb pedig a jamaicai olimpiai és világbajnok Omar McLeod került hozzá a 13,01-es futásával. Az első hat között nincs egyetlen európai sem.

– Az olimpiával úgy vagyok, ahogy az eddigi világversenyeimmel. Először is magamat szeretném felülmúlni, amihez egyéni csúcsot kell dönteni, nem is akármilyent, ugyanakkor néha az is a fejemben motoszkál, hogy évek munkája veszhet kárba egyetlen apró hiba miatt. Legalább tizenegy hibalehetőséget sorolhatnék, a rajttól a tíz gátvételen át egészen a célba érkezésig, ehelyett azonban azzal biztatom magamat, hogy sok nehézség leküzdése után az előttem magasodó akadályt is venni tudom. Jól döntöttem, amikor külföldre mentem tanulni és a versenyzői tudásomat fejleszteni, de annak is örülök, hogy januárban megnősültem, ráadásul olyan párra találtam, aki mögöttem áll, akinek az is fontos, hogy még jobb atléta legyek – mondta befejezésül Szűcs Valdó, akin állítólag nem fog a jetlag, azaz az időzónaváltás-szindróma, ezért is vállalkozhatott két verseny között bátran a mostani amerikai kiruccanásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.