Két NB I-es játékos is pályára léphet ma a labdarúgó Eb-n

A labdarúgó Európa-bajnokság harmadik napja meghozza az első rangadót: a D csoportban a társrendező angolok Londonban a vb-ezüstérmes horvátokkal játszanak. A C csoportban Ausztria–Észak-Macedónia és Hollandia–Ukrajna meccsekre kerül sor.

Magyar Nemzet
2021. 06. 13. 10:37
null
France's midfielder Eduardo Camavinga (L) vies with Ukraine's forward Oleksandr Zubkov during the International friendly football match between France and Ukraine, on October 7, 2020 in Saint-Denis, outside Paris. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anglia–Horvátország összecsapás pikantériája, hogy a 2018-as, oroszoszági világbajnokságon ez a két csapat játszotta az egyik elődöntőt: a moszkvai Luzsnyiki Stadionban hosszabbítás után 2-1-re a horvátok nyertek, így az angoloknak van miért visszavágniuk.

A házigazdánál sok a bizonytalanság az összeállítást és a taktikát illetően, a szakértők szerint mindössze annyi biztos, hogy a csapatkapitány és a védelem közepén ott lesz a pályán. Az UEFA honlapja mindenesetre Pickford – Walker, Stones, Mings, Chilwell – Phillips, Rice – Sterling, Mount, Foden – Kane kezdőcsapatot tippel. A horvátok várható összeállítása Livakovic – Vrsaljko, Caleta-Car, Vida, Gvardiol – Brozovic – Kramaric, Modric, Kovacic, Perisic – Rebic lehet.

– Ez egy másik torna. De természetesen ezúttal is győzni akarunk, mert az óriási önbizalmat adna a folytatásra – jelentette ki a horvátoktól a 2018-as vb-re utalva Mateo Kovacic.

– Ha 4-3-3-at, 3-4-3-at vagy 4-2-3-1-et játszunk, akkor is vannak nagyon jó játékosaink elöl, akik meg tudják nyerni a mérkőzéseket – mondta Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya, aki a felkészülési meccseken pihentette a Bajnokok Ligája döntőjében szerepelt Chelsea- és Manchester City-futballistákat.

A D csoport tagja még az ugyancsak társházigazda Skócia, valamint Csehország, ez a két csapat hétfőn kezdi meg szereplését az Eb-n.

Az osztrák válogatott története első Eb-győzelmére készül a C csoport nyitófordulójában. Ausztria csapata tele van a német Bundesligában légióskodó játékosokkal, így az újonc északmacedónok ellen egyértelműen favorit lesz a bukaresti mérkőzésen. S van mit javítania a statisztikáján, ugyanis az eddigi két Eb-szereplése (2008, 2016) alkalmával két döntetlen és négy vereség – utóbbiak közül egy a magyarok ellen – a mérlege. Észak-Macedónia először szerepel nagy tornán, ezzel együtt a játékosok – köztük a Fehérvár FC légiósa, Visar Musliu – nagy célokkal vágnak neki a küzdelmeknek, leszögezik: nem elégszenek meg a részvétellel.

A csoport másik mai meccsén a hollandok az ukránokat fogadják Amszterdamban, a tökéletes rajtban reménykedve. Az Oranje a 2014-es világbajnokságon elért bronzérme óta először szerepel nagy tornán, így elsődleges célja az, hogy helyreállítsa a tekintélyét a futballvilágban. Az ukránok azonban – akiknél várhatóan a kezdőcsapat tagja lesz a Ferencváros játékosa, Olekszandr Zubkov – borítanák a papírformát.

Oleksandr Zubkov (jobbra) jó eséllyel pályára léphet Amszterdamban
Fotó: AFP/Franck Fife

Mai műsor.

D csoport:

Anglia–Horvátország, London 15.00

C csoport:

Ausztria–Észak-Macedónia, Bukarest 18.00

Hollandia–Ukrajna, Amszterdam 21.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.