A brit fű minőségére panaszkodnak a sportolók

A wimbledoni tenisztorna első három napján rendszeresen visszatérő jelenet volt, ahogy a játékosok elcsúsztak az ikonikus gyepszőnyegen. Többen is az esés miatt adták fel meccsüket, a hétszeres bajnok Serena Williamsen is kifogott a fű.

2021. 07. 01. 10:05
Djokovicson többször kifogott a fű
Fotó: Simon Bruty Forrás: Agence France-Presse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén visszatért a versenynaptárba a tenisz kultikus helyszíne, Wimbledon. A legnagyobb múltú viadalt minden teniszkedvelő várta, az első napokban azonban a régi wimbledoni ismerős, az eső mellett a rendkívül csúszós fű kis ürömöt kevert az örömbe.

A hétszeres wimbledoni győztes Serena Williams pórul járt, ő esése következtében megsérült, és feladta meccsét, akárcsak a Roger Federert addig nagy csatára késztető Adrian Mannarino.

Sokat láttuk elcsúszni a világelső Novak Djokovicsot is, igaz, őt néha még ez sem zavarta a labdamenet megnyerésében (a videón 0:36-tól).

Djokovics 2018-as döntőbeli ellenfele, Kevin Anderson ellen szettveszteség nélkül jutott a harmadik fordulóba, de a fű mellett nem ment el szó nélkül.

– Úgy tűnik, közeli a kapcsolatom a fűvel – viccelődött a szerb, majd hozzátette: – Nem emlékszem, hogy korábban bármikor ennyiszer elestem volna az első két forduló alatt. Tény, hogy sokat esett az eső, talán a behúzott tető is befolyásolja a fű nedvességét, ezért csúszósabb, mint máskor. Ráadásul mindannyian két év szünet és a teljesen más mozgást megengedő salakszezon után tértünk vissza a füves borításra.

Djokovicshoz hasonlóan a hazaiak hőse, a Wimbledonba négy év után, csipőprotézissel visszatérő Andy Murray is eljutott a harmadik fordulóig, de öröme mellett ő is megjegyezte:

– Nagyon csúszós a centerpálya, nem könnyű mozogni rajta.

A nyolcszoros wimbledoni bajnok éppen a sajtótájékoztatón sajnálkozott ellenfele, Mannarino sérülése miatt, amikor megkapta a hírt, hogy Serena Williams is így járt.

– Borzasztó, hogy két meccsen egymás után ez történt. Csak megérzés, de mintha a tető alatt csúszósabb lenne a pálya. Nagyon óvatosnak kell lenni rajta.

Az elesettek listája hosszan folytatható, bár több feladás nem volt ezek miatt. ( ellenfelének szerdai hátsérüléséért nem okolható a fű.) Djokovics és Federer gyanúját némileg igazolja, hogy különösen a két fedhető pályán csúsztak el sokan. Ugyanakkor pont ezeken játszanak a legnagyobb sztárok, a legnagyobb közönség előtt.

A szervezők szerint viszont semmi különös nem történt a gyep előkészítésében, az All England Club hivatalos közleménye alapján ugyanazt az aprólékos eljárást alkalmazták, mint a korábbi években. Ezt később a pályák minőségéért felelős Neil Stubley is megerősítette.

– Noha tavaly elmaradt a bajnokság, a renovációs programunkon nem változtattunk. Ugyanúgy felszedtük a használatlanul maradt pályákat, újraszinteztük és újravetettük a gyepet – fogalmazott a szakember.

Az első két versenynapon főszerephez jutó eső szerdán már nem akadályozta a játékot, csütörtökön akár utol is érheti tervezett menetrendjét a torna. Remélhetőleg a továbbiakban az ijesztő, és különösen a sérülést okozó esések száma is visszaszorul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.