Az angol szupertehetség nem akar többé angol válogatott lenni

Callum Hudson-Odoi, a Chelsea válogatott futballistája a hírek szerint a fiatal társait ért rasszista támadások miatt úgy döntött, többé nem akar szerepelni Anglia nemzeti csapatában, és országot vált, állítólag Ghána szívesen látná.

Magyar Nemzet
2021. 07. 17. 17:24
Callum Hudson-Odoi
Callum Hudson-Odoi of England (L) and Jordan Lotomba of Switzerland fight for the ball during the 2021 UEFA European Under-21 Championship Group D football match between England and Switzerland at the Bonifika Stadium in Koper, on March 25, 2021. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: JOE KLAMAR Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Callum Hudson-Odoi az angol futball egyik legnagyobb reménysége, de lehet, hogy csak volt. A most húszesztendős játékos négy éve szerepel Anglia korosztályos válogatottjaiban, sőt 2019 márciusában a Csehország ellen 5-0-ra megnyert Eb-selejtezőn a felnőttcsapatban is pályára lépett a Wembley-ben csereként, és ezzel – mindössze 18 évesen és 135 naposan – ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki hivatalos meccsen magára ölthette az ország háromoroszlános mezét. Mára már Bajnokok Ligája-győztesnek is mondhatja magát, hiszen az idén a Chelsea labdarúgójaként ő is magasba emelhette Európa legrangosabb klubtrófeáját.

 

Callum Hudson-Odoi a hírek szerint nem szeretne többé az angol válogatott mezében játszani
Fotó: Europress/AFP

 

A jelek szerint azonban válogatottként mégsem Anglia futballjának a dicsőségéért akar harcolni a jövőben. Ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a július 11-én lejátszott Európa-bajnoki döntő után rasszista támadásokat kapott az a három fiatal futballista, akik Olaszország ellen a tizenegyespárbajban elhibázták a lövéseiket. Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát majomemojikkal és rasszista szidalmakkal illették az angol drukkerek az interneten, de annyira komoly fenyegetéseket kaptak, hogy az esetből rendőrségi ügy lett, és még Boris Johnson brit miniszterelnök is állást foglalt róla.

 

 

Callum Hudson-Odoi ezen annyira megdöbbent, hogy kijelentette, nem akar az angol válogatottban szerepelni, és állítólag inkább Ghánát képviselné a jövőben a nemzetközi porondon. Az afrikai ország elnöke, Mustapha Ussif a hírek szerint megkérte Ghána ifjúsági és sportminiszterét, hogy próbálja meggyőzni a húszéves labdarúgót, a jövőben az afrikai nemzet színeiben futballozzon, és úgy tűnik, az udvarlás sikerrel járt. Ráadásul a FIFA már nem zárja ki kategorikusan az országváltást válogatott labdarúgók esetében: megengedi azoknak, akik a 21. születésnapjuk előtt legfeljebb háromszor léptek pályára egy válogatottban, az utolsó szereplésük óta legalább három év telt el és az adott országban a jövőben már nem számolnak velük. Callum Hudson-Odoi még nincs 21 éves, éppen háromszor szerepelt az angol együttesben, jövőre letelik a három év is. Azt nem tudni, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitánynak milyen tervei vannak vele, az azonban okkal feltételezhető, hogy nem fogja rákényszeríteni a válogatottságot.

A FIFA tett még egy kitételt: nem engedi a váltást azoknak, akik pályára léptek felnőtt-világbajnokságon vagy -kontinenstornán. Callum Hudson-Odoi nem játszott az egy hete befejeződött Európa-bajnokságon, tehát elméletileg nyitva az út előtt. Az, hogy a döntése mennyire szolgálja a népszerűségét Angliában, akár a Chelsea szurkolóinak a körében, nyilván más kérdés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.