Régi otthonában törte meg az átkot, lehagyta Michael Jordant

Nyugatról a Phoenix Suns jutott be az NBA nagydöntőjébe, miután magyar idő szerint szerda hajnalban simán, 130-103-ra nyert a Los Angeles Clippers otthonában, ezzel 4-2-es összesítéssel hozta a párharcot.

Magyar Nemzet
2021. 07. 01. 8:31
Chris Paul (Phoenix Suns)
Forrás: Twitter/NBA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Phoenix Suns 1993 óta, legnagyobb sztárja, a 36 éves Chris Paul egész karrierje során várta, hogy NBA-nagydöntőt vívjon. Mindkét hosszas böjtnek vége, az arizonai csapat 4-2-re verte a nyugati fináléban a története első nagydöntőjére ismét hiába hajtó Los Angeles Clipperst.

Paul sokáig éppen a Clippers színeiben próbálkozott, hogy közösen törjék meg az átkot, de a közös hat szezonban a konferencia-elődöntő jelentette a csúcsot. Az irányító volt csapata otthonában a sorsdöntő hatodik meccsen beállította legjobb rájátszásbeli teljesítményét, 41 pontot dobott, ebből 31-et a második félidőben, mindeközben pedig asszisztok tekintetében lehagyta a legendás Michael Jordant.

A mérkőzés utáni nyilatkozatában Paul nem feledkezett meg a Los Angelesben töltött évekről sem.

– Különleges, hogy éppen itt, Los Angelesben értem el ezt a sikert, hiszen a Clippers is a családom, hat küzdelmes évet töltöttem itt, nagyon tisztelem a csapatot. Tizenhat évet vártam erre, amiben voltak nehézségek, műtétek, őrjítő vereségek, de most, az első phoenixi évemben végre összejött – örvendezett a kosaras.

Paul sikertörténete azért is hihetetlen, mert az elmúlt években erősebbnek látszó csapatokkal sem sikerült eljutnia a nagydöntőbe. A Phoenix Suns, amely az idei szezonra szerezte meg az irányítót, tíz éve még csak a rájátszásban sem járt. Most viszont bejutottak, majd ott legyőzték a címvédő Lakerst, kisöpörték a Denvert, majd a korábban két párharcát is kétmeccses hátrányból megfordító Clipperst is megállították. A legemlékezetesebb a nyugati finálé második meccse, amelyet a dudaszó pillanatában nyert meg Chris Paul csapata.

Chris Paul és a Suns játékosai a nagydöntő miatt az olimpiáról szinte biztosan lemondhatnak, de az irányító ezt most aligha bánja, hiszen ötkarikás aranyérme már kettő is van, Pekingből és Londonból. Most, pályafutása végéhez közeledve a bajnoki aranygyűrűt is megszerezheti.

Csapata, a Phoenix Suns is első bajnoki címéért küzd a nagydöntőben. 1976-ban a Boston Celtics, 1993-ban a Michael Jordan-féle Chicago Bulls ellen szenvedett vereséget. Idén az Atlanta Hawks vagy a Milwaukee Bucks lesz az ellenfél, a keleti döntőben 2-2 az állás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.