Vereséggel és további őrülettel kezdődött meg az okinawai torna

A játékosok nem énekelhették a himnuszokat, mert azzal beledalolták volna a vírust a levegőbe.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 15:41
null
Perl Zoltán ezúttal nyolc pontig jutott Fotó: Pókász Endre Forrás: hunbasket.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Japánban rendezett sportesemények manapság teljes őrületbe csapnak át. A Magyar Nemzet korábban már megírta a magyar férfikosárlabda-válogatott kálváriáját Japánban, és azt a szervezők még fokozni tudták! A csapat felkészülési tornára utazott el az olimpia házigazdájához, a torna célja pedig a hazai együttes felkészítése a hamarosan kezdődő játékokra, a másik két részt vevő a belga és a finn válogatott. Persze, a magyar szövetség nem bólintott volna rá a meghívásra, ha nem szolgálná a mi válogatottunk céljait is ez a három mérkőzés, a velük járó hosszú utazás és az agybajba hajló rengeteg járványügyi előírás.

– Fontos nekünk ez a három meccs, Fazekas Mátét, Pongó Marcellt és Lukács Norbertet is be kell építenünk, látnunk kell, hogy mennyit kell még dolgozniuk ahhoz, hogy a 2025-ös Eb-kvalifikáción már át tudják venni azokat a posztokat, ahonnan kiöregedik valaki – nyilatkozta a torna előtt Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a szövetség honlapjának. – Kipróbálunk majd egy-két új taktikai elemet is. A lényeg ugyanaz lesz, mint amikor Görögországban és Németországban szerepeltünk felkészülési tornán 2019-ben. Minél jobb ellenfelekkel kell megütköznünk, mert csak ebből lehet tanulni. Japánnal még nem játszottunk, a hírek szerint csúcsformában vannak a hazai rendezésű olimpia előtt. Ez a legjobb, ezt szeretem, hogy idejövünk, kapunk kemény pofonokat, leckéket, aztán amikor jönnek az egypontos, kiélezett meccsek, akkor kellő magabiztossággal tudunk belemenni a végjátékokba.

 

Perl Zoltán ezúttal nyolc pontig jutott
Fotó: Pókász Endre/Hunbasket.hu

 

Szerdán magyar idő szerint délben a csapat le is játszotta az első mérkőzését, és beigazolódott, hogy Japán tényleg remek formában várja az olimpiát. A kezdés előtt is érte meglepetés a magyar küldöttség tagjait. A rendezők például szigorúan előírták, hogy bár a két himnusz felcsendül, azokat egyik fél sem énekelheti, mert ha megtenné, esetleg beledalolná a koronavírust a levegőbe. Az, hogy aztán a meccsen a játékosok egymás nyakában lihegnek, tehát ez a fajta óvatosság több mint felesleges, egyenesen nevetséges, senkit sem érdekelt. És még nem volt vége: a játékvezetők maszkban fújták a sípot, amit így nyilván ki sem tudtak venni a szájukból némi komplikáció nélkül. Egész biztosan nem voltak irigylésre méltó helyzetben…

A magyar válogatott nem kezdte jól a Japán elleni mérkőzést, az első negyedben mindössze hét pontot szerzett a házigazda ellen (21–7). A második tíz percet ugyan megnyerte Ivkovics Sztojan csapata, a japánok így is 13 ponttal vezettek a nagyszünetben (36–23). A fordulás után nem tudta folytatni a felzárkózást a magyar együttes, sőt tovább nőtt a különbség, így a japánok végül 21 ponttal, 79–58-ra nyerték meg a mérkőzést. A magyar együttesből Vojvoda Dávid 15, Rosco Allen 13 pontot szerzett. A válogatott pénteken Finnországgal, vasárnap pedig Belgiummal játszik majd. A vereség után Ivkovics Sztojan ezt nyilatkozta:

– Csúcsformában lévő, erős Japánnal találkoztunk, amely hazai pályán játszott, s az olimpiára készül, míg mi az újonnan tanult elemeket próbáljuk gyakorolni. Nagyon sok szép akciót vezettünk, rövid idő alatt változtattunk meg néhány dolgot, de voltak nehézségeink az akklimatizáció hiánya miatt, és mert csak öt napot edzhettünk. Dobtunk hat-nyolc homályt, és a büntetőzés sem volt az igazi, a hozzáállással viszont elégedett voltam, a védekezés több mint jó volt, ahhoz képest, milyen periódusban járunk, míg a támadástól nem vártam sokat, sőt rosszabbra számítottam. A mostani rotációnk irányítóposzton Hanga Ádámmal, hármason Benke Szilárddal, hármas-négyesen Filipovity Márkóval egészül ki, míg ötös posztra, ha szükséges, honosítunk majd játékost, hogy még jobban nézzen ki a csapat. Teljes mértékben pozitív vagyok, a következő két meccsen nem a legerősebb felállással játszunk, mindenki megkapja a lehetőséget, aki eddig kevesebb szerepet kapott, de rászolgált az alázatával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.