időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

A tőröző Osváth Richárd ezüstérmes a paralimpián

Magyar Nemzet
2021.08.28. 12:33 2021.08.28. 12:49
A tőröző Osváth Richárd ezüstérmes a paralimpián

Pályafutása negyedik paralimpiai érmét szerezte Osváth Richárd, aki a kerekesszékes vívás egyén tőr küzdelmeiben végzett ma a második helyen Tokióban, miután a döntőben 15-7-es vereséget szenvedett kínai riválisa ellen.

Nagy bravúrok kellettek már ahhoz is, hogy Osváth Richárd bejusson a paralimpiai döntőbe, de ha valaki, akkor ő pontosan tudta, milyen kemény versenyről van szó. A 36 éves, szatmárnémetiből származó sportoló tőr egyéniben világbajnok 2017-ből, a paralimpián pedig Londonban bronz-, legutóbb Rióban ezüstérmes volt a számban – 2016-ban kardban is második lett.

Így tehát ma pályafutása negyedik paralimpiai érmét szerezte meg. A férfiak 15 tagú A kategóriás mezőnyét három csoportba sorolták be, Osváth, akinek merev a jobb térde, a 2-esben kikapott olasz ellenfelétől, utána viszont fölényes győzelmeket aratott egy-egy orosz, iraki és török vívó ellen, ezzel közvetlenül a negyeddöntőbe került.

Ott nagyon erős rivális kapott, Emanuele Lambertinivel asszózott. Az olasz ugyan még csak 22 éves, de volt már világbajnok csapatban. Lambertini már 10-4-re elhúzott, de sikerült innen is fordítani. Az elődöntőben Osváth az orosz Nyikita Nagajevet győzte le 15-8-ra.

A döntőben a kínai Szun Kanggal találkozott, akit öt éve a paralimpia elődöntőjében legyőzött, ezúttal azonban nem találta rajta a fogást, 15-7-re kikapott tőle.

A Törekvés SE vívója a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla győzött párbajtőrben (A), szombaton pedig, pár órával korábban az asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) bronzzal fejezte be szereplését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.