Az elnök elárulta: brutális adósságba keveredett a Barcelona

Joan Laporta, a Barcelona elnöke online sajtótájékoztatót tartott, amelyen részleteket osztott meg a klub aggasztó anyagi helyzetéről.

2021. 08. 16. 14:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a pályán jól kezdődött a 2021/22-es idény a Barcelona számára, a klub anyagi helyzete továbbra is aggodalomra ad okot. A korábban csepegtetett részinformációk és találgatások helyett hétfőn a Barcelona elnöke, Joan Laporta beszélt részletesen a pénzügyi nehézségekről.

– A klub 1,35 milliárd eurós adóssággal és 451 millió eurós költségvetési hiánnyal küzd – osztott meg döbbenetes számokat a klubelnök.

Laporta, aki márciusban tért vissza a klub élére, beszédében elődjét, Josep Maria Bartomeut vádolta, hogy az ő idején alkalmazott gyakorlatok sodorták szinte kilátástalan gazdasági helyzetbe a Barcelonát.

– Miután Neymart eladta 222 millió euróért, őrült költekezésbe kezdett. Amikor a klub élére kerültünk, 80 millió eurós kölcsönt vettünk fel, hogy finanszírozzuk a Nou Camp sürgős felújítását. A fizetéseinkre a klub bevételeinek 103 százalékát költjük, ez 20-25 százalékkal magasabb arány, mint a riválisaink esetében. A fiatal játékosok rövid, az idősebb labdarúgók hosszabb szerződéseket kaptak, miközben ennek pont fordítva kellene történnie. Ezeknek a megállapodásoknak az átalakítása viszont rendkívül nehéz feladat.

Mindez egyértelmű magyarázatot ad arra, hogy miért nem maradt a katalánok játékosa. Sőt, elképzelhető, hogy további neves távozók is lesznek, bár a játékoskeret alakulásáról Laporta nem beszélt. Azt viszont elárulta, hogy a jelenlegi fizetések követésével a klub adóssága tovább emelkedne.

A súlyos tények és számok ellenére Laporta igyekezett pozitív végkicsengéssel zárni sajtótájékoztatóját.

– A klubmodellt nem fogjuk megváltoztatni, mindig a klubtagoké lesz az irányítás. Van tervünk, tele vagyok optimizmussal. Ha együtt dolgozunk, biztos vagyok benne, hogy sikeres időszak előtt állunk.

Nem biztos, hogy mindenkit meggyőzött a zárszó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.