Lehet, hogy Roger Federert a magyarok ellen láttuk utoljára

Roger Federer néhány napja betöltötte a negyvenet. A svájci teniszező még mindig szeretne visszatérni a pályára, de valójában teljes a bizonytalanság. Csak az biztos, hogy ha befejezi, nem lesz énekes.

2021. 08. 13. 11:35
Fotó: FFT/Corinne Dubreuil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

előtt kevés cél maradt a teniszpályán. A svájci legenda – egyelőre – csúcstartó a Grand Slam-győzelmek számát tekintve, ugyanúgy húszat nyert a sportág legértékesebb trófeái közül, mint és Novak Djokovics. Az egyetlen hiányzó ereklyéért, az egyéni olimpiai aranyéremért Tokióban nem tudott harcba szállni a térde miatt, és bár még mindig nem mondta ki, hogy itt a vége, egyre óvatosabban fogalmaz a jövőjéről.

– Jelenleg minden bizonytalan – mondta Federer a svájci Blicknek. – Régebben egyszerűbbek voltak a kérdések: Hogy állok a ranglistán? Mi lesz a következő tornám? Ma sokkal bonyolultabbak: Hogy érzem magam, mikor kezdhetek újra edzeni? Milyen céljaim lehetnek? Hogyan egyeztetem mindezt össze a családdal?

Federer idén több mint egyéves kihagyás után ugyan visszatért a pályára, de mindössze öt tornán indult, és egyik helyszínen sem jutott el az elődöntőig, még Wimbledonban sem, pedig a füves pályás szentély korábban szinte a nappalijának számított.

– Úgy vagyok, mint egy idősebb ökölvívó, már csak kevés küzdelmet vállalhatok. Éppen ezért sokkal nagyobb a fókusz az egyes meccseken. Korábban magától értetődőnek tűntek a tornagyőzelmek, ma már jobban érzem, mi minden volt mögötte – fogalmaz Federer, aki 103 trófeát nyert karrierje során, ebben a rangsorban a második az amerikai Jimmy Connors (109) mögött.

A sok bizonytalanság között nem reális, hogy Federer elinduljon az augusztus 30-án rajtoló US Openen. Az évzáró világbajnokságra szóba sem jöhet a kvalifikációja, szülővárosa, Basel pedig idén sem tud tornát rendezni a koronavírus-járvány miatt. Mindezt figyelembe véve könnyen elképzelhető, hogy Baselben, az Újpest ellen láttuk utoljára idén Federert. De az is egyre kérdésesebb, hogy valaha visszatér-e még a teniszpályára. Mindenesetre a betöltött negyvenedik életév nem tántorítja el.

– Olyan volt, mint a millenium idején, amikor azt gondolták az emberek, hogy a számítógépek az új évezredben nem fognak működni, aztán mégsem változott semmi. Megkönnyebbültem.

A jeles napot családja és barátai körében ünnepelte a svájci klasszis, és a parti-élményeinek köszönhetően tudja, milyen irányba nem érdemes elmozdulnia, ha felhagy a tenisszel.

– Egyszer próbálkoztam a karaokéval. Döbbenetesen rossz voltam. Táncmozdulatokkal szívesen próbálkozom, ha nincs ott senki, aki lekamerázzon, és feltegye az internetre.

A nagy hármas nélkül

A legjobb férfi teniszezők a héten a torontói ATP 1000-es tornán versenyeznek, azonban Federer mellett Djokovics sem vállalta az indulást, míg Rafael Nadal lábsérülés miatt visszalépett. A nagy hármas tagjai jövő héten, Cincinnatiben sem lépnek pályára, a US Openről viszont még egyikük sem tett hivatalos bejelentést. A legfontosabb Djokovics számára lenne a torna, hiszen a szerb a naptári Grand Slamért teniszezhetne New Yorkban, miután idén már megnyerte az Australian Opent, a Roland Garrost és Wimbledont is.

A borítóképen: Roger Federer (fotó: Corinne Dubreuil/FFT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.