Gondot okoznak a vb-selejtezők a Premier League-ben és a Bundesligában

A FIFA ötnapos szabálya miatt a Premier League klubja nem szerepeltetheti azokat a brazil futballistáikat, akiket nem engedtek haza a világbajnoki selejtezőkre a járványügyi előírások miatt, a német válogatottnak pedig a skóciai kényszerleszállás okozott fejtörést.

Magyar Nemzet
2021. 09. 09. 14:30
Liverpool's Brazilian midfielder Fabinho (L) speaks to Liverpool's German manager Jurgen Klopp (R) after leaving the game after picking up an injury during the UEFA Champions league Group D football match between Liverpool and Midtjylland at Anfield in Liverpool, north west England on October 27, 2020. (Photo by Peter Byrne / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/Peter Byrne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia és Dél-Amerika között jelenleg roppant nehéz utazni a járvány miatt. Ennek a legszembeötlőbb bizonyítéka a vasárnapi Brazília–Argentína világbajnoki selejtező volt, amelynek az ötödik percben a brazil egészségügyi hivatal embereinek a megjelenése vetett véget. A botrány azóta is visszhangos, ám újabb nehézségek adódtak, különösen a Premier League-ben. Több angol klub éppen a szigorú és egymástól eltérő járványügyi előírások, valamint az egyes országok veszélyességi besorolása miatt nem engedte el a dél-amerikai futballistáikat, a brazilok ezért kénytelenek voltak nélkülözni több kulcsjátékosukat, ám az adott klubok is ugyanígy járhatnak. A FIFA szabálya szerint ugyanis egy el nem engedett labdarúgó a válogatott mérkőzése után öt napig nem léphet pályára a klubcsapatában sem, ezért a Liverpoolból Fabinho és Roberto Firmino, a Manchester Cityből és a Manchester Unitedből Fred, a Chelsea-ből míg a Leedsből Rapinha nem játszhat a Premier League hétvégi fordulójában. (Brazília magyar idő szerint péntek hajnali 2.30-kor fogadja Perut vb-selejtezőn.) Ha egy klub megszegi ezt az előírást, akkor elveszíti a soros meccsét, és még komoly pénzbírságra is számíthat. Érdekesség, hogy a Tottenham pedig azt jelentette be a hét elején, hogy visszatérve Angliába két argentin futballistája, Giovani Lo Celso és Cristiano Romero karanténra és büntetésre számíthat, mert a klub tiltása ellenére utaztak el a világbajnoki selejtezőkre. 

 

Fotó: Europress/AFP/Lindsey Parnaby

 

Egészen más jellegű gonddal kellett szembenéznie a német válogatottnak, illetve a tagjainak. Ők szerdán 4-0-ra nyertek Izlandon, majd késő este a különgéppel indultak Reykjavíkból Frankfurtba, de csak Edinburghig jutottak el. A Nationalelf egyik szóvivője közölte, hogy nem voltak légörvények az utazás során, és egészségi problémák sem állnak a landolás hátterében. Vélhetően a repülőgéppel adódott probléma, amit az is alátámaszt, hogy csütörtökön a küldöttség egy másik géppel folytatja az útját. A bonyodalmak nem érintették az Angliában légióskodó Timo Wernert és Ilkay Gündogant, akik Izlandról közvetlenül a klubjukhoz utaztak. A Bayernt erősítő Manuel Neuer, Serge Gnabry és Joshua Kimmich Skóciában éjszakázott, és reggel egy menetrend szerinti járattal Münchenbe utazott, hogy mihamarabb csatlakozzon a hétvégi rangadóra készülő csapathoz. A címvédő bajorok szombaton 18.30-kor lépnek pályára a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt  és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató, legutóbb ezüstérmes RB Leipzig stadionjában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.