Új rendszerben, még többet gyűrik egymást a gladiátorok

Magyar idő szerint péntek hajnalban (2.20, tv: Aréna 4) elkezdődik az amerikai futball csúcsligája, azaz az NFL 2021-es idénye. A nyitómérkőzést a hagyományoknak megfelelően a címvédő, azaz a Tampa Bay Buccaneers vívja, az ellenfél pedig a Dallas Cowboys lesz.

2021. 09. 09. 11:20
Super Bowl LV
Tom Brady (jobbra), a Tampa Bay Buccaneers játékosa a Super Bowlon, 2021. február 7. Körülrajongott gladiátorok Fotó: Kevin C. Cox Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tampa Bay Buccaneersnek sikerült egyben tartani a bajnoki keretet, maradt a negyvennégy éves irányítólegenda, is, aki nyolcadik bajnoki címére hajt. Az NFL nem tartozik a könnyen jósolható ligák közé, de a tavalyi bizonytalan hozzáállás után idén mindenki az esélyesek szűk körébe sorolja a Tampát. A Dallas megítélése nehezebb, bár a legkönnyebbnek ígérkező csoport, az NFC Kelet megnyerésére esélyesnek tűnik, ha irányítója, Dak Prescott ezúttal egészséges marad a teljes idényben.

Brady már az edzőtábor előtt jó formában volt...

Az NFC-n belül azonban inkább a Green Bay Packers és a Los Angeles Rams lehet a fő rivális. A Packers hosszú huzavona után végül sikeresen megtartotta sztárirányítóját, Aaron Rodgerst, sőt még azzal is kedveskedett neki, hogy visszahozta a klubhoz az elkapó Randall Cobbot. A Packers esetében az lesz a kérdés, hogy a védelem tud-e szintet lépni. A Rams egyenesen javult irányítóposzton, Jared Goffot elcserélte Detroitba Matthew Staffordért, aki pályafutása során először játszhat olyan csapatban, amelynek a Super Bowl-részvétel sem elérhetetlen.

Az AFC, sőt a fogadóirodák szerint a teljes NFL-idény esélyese a két évvel ezelőtti bajnok, tavalyi döntős Kansas City Chiefs. A csapat igyekezett megoldani legfőbb problémáját, megerősítette a támadófalat. A Chiefs vívja az első forduló talán legnagyobb rangadóját a tavaly hosszú rossz szériát lezárt Cleveland Browns ellen. Főcsoporton belül azonban a legkomolyabb rivális a Buffalo Bills lehet, amely hosszú távú szerződéssel magához láncolta fiatal irányítóját, Josh Allent.

A szurkolók is visszatérhetnek...

Az elmúlt évek egyik legbiztosabban beváló újoncának tartják a draft első választottját, Trevor Lawrence-t, neki azonban idén még aligha lehetnek komoly céljai a Jacksonville Jaguarsszal. Viszont győzelemmel kezdhet, hiszen az első fordulóban a jaguárok ellenfele a Houston Texans lesz, amelynél teljes a káosz. Az elmúlt évek egyik legjobb irányítója, Deshaun Watson követelte a csapattól, hogy cseréljék el, hiába. Watson aztán sokkal nagyobb bajba került: huszonketten vádolják szexuális zaklatással. A bírósági ügy akár évekig is elhúzódhat, addig pedig aligha éri meg bármelyik csapatnak is a kockázatot a játékos.

Nem bukott ekkorát, de leáldozott a korábbi MVP, Cam Newton csillaga is az NFL-ben. Az irányító tavaly nem remekelt Brady utódjaként a New England Patriotsban, idén pedig a csapat néhány nappal az idényrajt előtt el is köszönt tőle, és inkább az újonc Mac Jonesnak szavaz bizalmat. A csapat háza tájáról több találgatás is érkezett, az egyik elmélet szerint Newtonnak az okozta a vesztét, hogy nem volt hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen.

A tavalyi idényben több találkozót is el kellett halasztani az egy-egy csapaton végigfutó vírus miatt, de a tervezett idő alatt sikeresen lezajlott az alapszakasz. Idén ez minden korábbinál több, tizenhét fordulót jelent majd, a rájátszásba pedig a tavaly bevezetett rendszer alapján mindkét főcsoportból hét együttes jut be.

(A borítóképen: Tom Brady passzol a legutóbbi Super Bowlon. Fotó: Getty Images/Kevin C. Cox)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.