Újabb büntetés, válogatottunknak még több zárt kapus meccse lesz

Az angolok elleni mérkőzésen tapasztalt rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt soron következő – tehát az október 9-i, Albánia elleni – hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, további egy zárt kapus találkozót pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség (FIFA). A magyar szövetség (MLSZ) ezen kívül kétszázezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott.

Forrás: MTI2021. 09. 21. 16:39
null
Budapest, 2021. szeptember 2. Szurkolk a labdarg vilgbajnoki selejtezk 4. forduljban jtszott Magyarorszg - Anglia mrkzs eltt a Pusks Arnban 2021. szeptember 2-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA keddi közlése alapján az eset súlyossága miatt hozott ilyen szigorú döntést. A szervezet fegyelmi bizottsága a magyar szurkolók következő cselekedeteit rója fel rasszis megnyilvánulásokként:

  • A magyar drukkerek egy csoportja gúnyosan adott hangot a nemtetszésének, amikor a szeptember 2-i, 4-0-s vendégsikerrel zárult mérkőzésen az angol játékosok a BLM-mozgalom jegyében féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt.
  • A gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek.
  • Emellett – a FIFA indoklása alapján  – a hazai szurkolók pirotechnikai eszközöket használtak és eltorlaszolták a lépcsőket.

A közlemény kiemeli, a FIFA továbbra is „határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban”. A szervezet a döntésről tájékoztatta a magyar szövetséget is.

Az angol szövetség (FA) a találkozó másnapján fordult a FIFA-hoz a rasszista megnyilvánulások kivizsgálása miatt. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színesbőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

A találkozó után Gareth Southgate szövetségi kapitány és csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemelnek.

Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: "teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon". A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy "tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból".

MLSZ: Nem hatékony a jelenlegi nemzetközi szabályzás

„Az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak” – olvasható a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján.

Ugyanakkor a magyar szövetség szerint mélységesen elítélendő a rendbontók viselkedése, és a szervezet folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében.

Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében dönt az esetleges fellebezésről.

Az UEFA az Eb alatt büntetett

Júliusban az európai szövetség (UEFA) három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

A borítóképen: Magyar szurkolók az Anglia elleni világbajnoki selejtezőn. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.