Egy statisztikában Európa második legjobbja az NB I-es klub

A focit gólra játsszák. Ha ebből indulunk ki, érdemes a Paks meccseit nézni, hiszen Bognár György csapata immáron 34 mérkőzés óta mindig szerez gólt az NB I-ben. Ebben a mutatóban Európa összes élvonalbeli bajnokságát tekintve csak a Bayern München jobb nála.

2021. 10. 18. 11:49
Paks 20211003 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Paks Ferencváros FTC Fotó Török Attila Nemzeti Sport ifj Bognár György Bognár György kispad Kesztyûs Barna Medgyes Sinan Fotó: Nemezeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi két NB I-es találkozóját elveszítette a Paks, gólt azonban ezeken is szerzett a gárda. Az elmúlt hétvégén Gyirmóton 2-1-re kapott ki az együttes, amelynek gólszériáját találata mentette meg.

Egy héttel korábban a Fradi ellen Kinyik Ákos vette be a kaput, bár az a meccs nem erről, s nem is az FTC 3-1-es győzelméről maradt emlékezetes, hanem játékvezetőt és VAR-t kritizáló, majd az MLSZ-t cenzúrázással vádló kijelentéseiről.

De ez másik téma.

Az viszont vitathatatlan, hogy Bognár György csapata általában gólra éhes. Immáron 34 bajnoki óta mindig szerez találatot a Paks, amely tehát a meccsszámot tekintve több mint egy teljes idényt (33 forduló) futballozott végig mindig gólt szerezve. Legutóbb csaknem egy éve, 2020. október 24-én a Honvéd elleni hazai 0-0-n maradt gól nélkül a tolnai együttes.

Azóta tehát zsinórban 34 bajnokin mindig született paksi gól, így a Serie A-ban szereplő Napolival holtversenyben a második leghosszabb sorozatot tudhatja magáénak Európa élvonalbeli ligáiban a magyar klub. Az első helyen a Bayern München áll, amely tegnap a Fradi Európa-ligás ellenfelét, a Bayer Leverkusent ütötte ki 5-1-re a Bundesligában, s ezzel már 55 találkozóra nyújtotta a bajnoki gólszériáját.

A Paks nemzetközi összevetésben is kiemelkedő gólsorozata nem a véletlen műve, Bognár György vezetőedző a Nemzeti Sportnak adott interjúban fejtegette elgondolásának lényegét:

– Az utóbbi években, évtizedekben számomra egyre unalmasabb volt a játék. Csak az eredmény számít, és e mögé bújva sokan nem csináltak semmit. Az én felfogásom: történjen valami! Nyomásgyakorlás, kezdeményezés, ez a két kulcsszó. 

Egyszerű matek. Kezdjük el a mérkőzést úgy, hogy a nulla-nulla rossz eredmény! Ha első szándékból lehet indulni a kapu felé, megőrülök, ha oldalra vagy hátrapasszol valaki, gyerünk azonnal előre, és nem baj, ha nem sikerül!

A „többet rúgni, mint kapni” elvnek persze hátulütői is vannak: az NB I jelenlegi idényében nemcsak a legtöbb találatot érte el a Paks (24), hanem a legtöbb gólt is kapta (20). Kilenc forduló után ez – két vereséget követően is – az ötödik helyre elég. Paksi mércével úgy tűnik, tényleg működik a matek.

Leghosszabb gólsorozatok Európa bajnokságaiban:

1. Bayern München (német) 55 meccs

2. Paks (magyar), Napoli (olasz) 34

3. Internazionale (olasz), RFS Rigas (lett) 27

4. Salzburg (osztrák) 23

5. Porto, Sporting (mindkettő portugál) 21

6. Sparta Prague (cseh) 20

7. Levadia (észt) 19

8. Liverpool (angol) 18

9. Luzern (svájci) 17

10. Trabzonspor (török) 16

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.