időjárás 8°C Elza 2021. December 1.
logo

Érdekes fordulat, az angolok nem kértek a magyar rendőrökből a Wembley-ben

Magyar Nemzet
2021.10.19. 13:31
Érdekes fordulat, az angolok nem kértek a magyar rendőrökből a Wembley-ben

A múlt heti Anglia–Magyarország világbajnoki selejtezőn kipattant lelátói botrány érdekes körülménye vagy inkább előzménye került napvilágra. A londoni rendőrfőkapitány nem kért a felajánlott magyar segítségből.

Magyarázatot várnak Cressida Dick londoni rendőrfőkapitánytól arra, miért utasította vissza a magyar szervek felajánlott segítségét − írja a Daily Express című angol lap.

Az újság is értetlenkedik azon, a londoni rendőrség közleményében miért kisebb incidensről számolt be csupán, miközben a videófelvételek arról tanúskodnak, súlyos rendzavarás történt a vendégszurkolóknak fenntartott szektorban, miután oda − a feltételezett rasszista megjegyzések miatt − behatolt a gumibotokkal és viperákkal felszerelkezett rendőri alakulat.

Az új információk ismeretében adódik a válasz: a rendőrség azért kívánta bagetellizálni az ügyet, mert különben szembe kellene nézni saját tehetetlenségével és rossz döntésével.

A cikk felidézi, hogy a szeptember 2-i Magyarország−Anglia találkozó után számítani lehetett problémákra a magyar szurkolóktól a Wembley-ben. Ennek hatására a londoni rendőrség meg is erősítette a jelenlétét az október 12-i találkozón. Ugyanakkor visszautasította a magyar rendőrség felajánlott segítségét, miszerint részt vállalna a magyar szurkolók biztosításában. A Sunday Express szerint a londoni rendőrség eme döntése megdöbbentette a magyar hatóságokat.

Craig Mackinlay, a brit parlament magyar baráti tagozatának tagja bizarrnak nevezte a döntését, ami szerinte további kérdéseket vet föl Cressida Dick alkalmasságával kapcsolatban.

− A magyar kormány felismerte a labdarúgó-szurkolókkal fennálló problémát. Az a tény, hogy felajánlotta segítségét az esetleges rendbontó és rasszista magatartás nyomon követésére és kezelésére, amely aztán be is következett, egyértelműen az ilyen elfogadhatatlan magatartás megakadályozására irányuló elkötelezettségéről árulkodik – jegyezte meg Craig Mackinlay.

Körmönfont mondat, de azért értjük a lényegét. Craig Mackinlay nem áll be a magyar kormányt ostorozók angliai táborába. Ehelyett a londoni rendőrfőkapitány felelősségét firtatja.

Készséggel és örömmel adunk teret eme véleménynek, aminek több köze van a valósághoz, mint amit a mainstream média képmutatóan sulykol, de nem áltatjuk magunkat azzal az illúzióval, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) majd figyelembe veszi a vizsgálata során.